reportáže

EXIT 112 a firma BÖHM – sympatický nábytek z Vysočiny

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Letní období občas láká strávit pracovní den netradičním způsobem. Tropická vedra rozhodně nestimulují pracovní tempo a pro nábytkovou firmu je to ideální příležitost pozvat svoje partnery na kus řeči spojený s prezentací nových modelů. Takový nápad měla letos i ji­hlavská firma BÖHM. Na svém showroomu EXIT 112 zorganizovala letní setkání okořeněné několika zajímavými přednáškami včetně tématu Nábytkový design na veletrhu v Miláně nebo Prezentace usní dánského dodavatele Sorensen.

Už samotný název firemního showroomu je nezaměnitelný: je totiž přímo navigací. Označuje dálniční sjezd z D1 na 112 kilometru, což je téměř přesně mezi Brnem a Prahou. Strategické umístění uprostřed Česka umožňuje zákazníkům přístup ke kvalitnímu zboží ze všech světových stran. Další zajímavostí je název firmy. BÖHM je totiž firma ryze česká. Vztah mezi oběma názvy je jednoduchý: firma BÖHM vyrábí nábytek značky EXIT 112.

Showroom EXIT 112 i firma BÖHM sídlí v Jihlavě na adrese Červený kříž. Že by to vyjadřovalo firemní filosofii poskytnout lidem první pomoc při potížích páteře spojených s nezdravým sezením a spaním, případně s nevhodným sezením za volantem? Sjet si tedy z dálnice rovnou pro pomoc? Firma ale rozhodně „nesedí jen doma za pecí“, můžeme ji potkat i na různých výstavách, ze kterých si odnáší četná ocenění svých zajímavých produktů.

BÖHM neoslňuje veřejnost jednorázovou bombastickou reklamou, ale buduje svůj image systematicky a suverénně. Showroom EXIT 112 poskytuje osvěžující zážitek jak zvenku, tak uvnitř. Zajímavá architektura s akcentem zelené barvy vyjadřuje ekologické firemní chování, vždyť jsme uprostřed nádherné přírody Českomoravské vysočiny. Ta vstupuje dovnitř všemi prosklenými stěnami. Obrovské plochy jsou zase automatickou reklamou produktů, a to zejména při umělém osvětlení. Jednotný vizuální styl se projevuje nejen na firemním označení, ale organicky prorůstá celým objektem. Nechybí ani na firemním oblečení, ať už v podobě kravaty, vyšívaného logotypu na límci košile, nebo dokonce i na ponožkách. Záliba v estetických detailech napovídá, že se stejnou péčí přistupuje i k jednotlivým výrobkům.

Showroom samozřejmě představuje firemní produkci převážně v oblasti čalouněného nábytku. Aby se zde mohli zákazníci při výběru nábytku cítit jako doma, mohou svoje děti umístit do dětského koutku, nakoupit vedle nábytku i zajímavé bytové doplňky, (např. od známé firmy Koziol), zahrát si na piáno nebo posedět v příjemné kavárně s dokonale „vychytanými“ detaily včetně skleněného minipoklopu na plátek citronu. Osobně hodnotím firemní kulturu podle úrovně sanitárního vybavení a musím konstatovat, že přebalovací pult pro nejmenší zákazníky doplněný náhradními plenami mne úplně dostal.

Hlavním bodem výrobního programu je odpočivný čalouněný nábytek dlouhodobě špičkového nadčasového designu. Převažuje dokončení usní nejlepší kvality. K dalším produktům patří další drobné doplňky, především polštáře a dokonce i zajímavá žardiniéra. Kvalita a tradiční ruční zpracování jsou neodmyslitelnou podmínkou úspěchu. Firma s celkovým počtem necelých čtyřiceti zaměstnanců patří už téměř čtvrt století k významným subjektům českého porevolučního nábytkářského průmyslu.

Dříve spolupracovala s externími designéry (Miro Pištěk, Petr Novague), ale v poslední době se rozhodla pro stálého designéra, který má na starosti vedle návrhu produktů také celou firemní kulturu včetně firemní dokumentace. Podle množství ocenění, která na sebe nenechala čekat, se zdá, že to byla dobrá volba. Není nic jednoduššího, než se o tom přesvědčit. Stačí použít na D1 EXIT 112.

Autor: doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc.
Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt: kanicka@mendelu.cz
Foto: autorka

Skladba čalounických materiálů (křeslo 1925) je dokladem poctivosti výrobku, tzv. „dvojí pružení“ tlačných a tažných pružin zajišťuje výrobku dlouhou životnost a pohodlné sezení

Nepřeberná nabídka usní nejvyšší kvality

Milovníci usní mají širokou možnost výběru, stále oblíbená je bílá barva

Pohovka Nantes: nominace na Nábytek roku 2015. Symbióza designu a nových technologií. Retro design s rafinovanou kombinací bílých nohou a područek a potahové látky s grafickým dezénem. Revoluční je použití výplňového materiálu Labyrinth. Ten díky svým 3D vláknům a otevřené struktuře rychle odvádí tělesnou vlhkost. Je vyroben pouze z jednoho polymeru, je proto 100% recyklovatelný. Labyrinth byl testován v německém TüV LGA institutu

Firemní designér Michal Karafiát, držitel několika ocenění, je absolventem Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity. Pohovka Maranello je vybavena elektrickou regulací polohování. Letos získala Grand prix Mobitex 2017

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina