aktuality

V Londýně našli dřevěné destičky z doby Římanů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tabulky1mBritští archeologové z Muzea londýnské archeologie zveřejnili výsledky výzkumu největší, nejstarší a nejvýznamnější sbírky římských psacích tabulek. Více než čtyři stovky dřevěných tabulek, pocházejících z doby, kdy bylo území Británie pod nadvládou Římanů, objevili během archeologických prací na stavbě nové centrály společnosti Bloomberg v centru Londýna.

Tabulky2mŘímané po celé Říši používali dřevěné tabulky pokryté vrstvou zčernalého včelího vosku, do které se rylo, pro zapisování poznámek a účtů, pro korespondenci i jako právní dokumenty.

Až dosud bylo z Londýna známých pouze 19 čitelných tabulek. Přes 80 dešifrovaných tabulek ze 405 nově nalezených dosavadní počet více než čtyřnásobně převýšilo a poskytlo neuvěřitelně vzácný a osobní pohled do prvních desetiletí římské vlády v Británii. Vznik nejstarších z nich vědci stanovili na léta 43 – 53 n.l. Nejstarší datovaná tabulka je opatřena římským datem, odpovídajícím 8.1. roku 57 n.l. První zmínka o Londýnu je uvedena na destičce, jejíž vznik archeologové stanovili na léta 60 – 80 n.l.

Dřevěné tabulky se dochovaly jen díky vlhkému bahnu z řeky Walbrook, která v době římské éry v oblasti dominovala. Bahno znemožnilo přístup kyslíku a dřevo tím zakonzervovalo.

Ačkoli vosk nepřežil, rydlo při psaní někdy prošlo jeho vrstvou a zanechalo stopy na dřevě. Tabulky se používaly opakovaně tak, že se opatřovaly novými vrstvami vosku. Na některých se tedy překrývá několik zápisů, což bylo pro vědce velmi náročné na dešifrování.

Zdroj: MOLA

Tabulky3V

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina