aktuality

Zemřel designér Bořek Šípek

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Borek SipekVe věku 66 let zemřel světoznámý český výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek. Informovala o tom ČTK s odkazem na rodinu.

Šípek působil deset let během funkčních období Václava Havla jako hlavní architekt na Pražském hradě. Podílel se na obnově interiérů.

Často pracoval právě se sklem, navrhoval i nábytek. Jedním z jeho výrazných počinů v poslední době byly Lavičky Václava Havla, které jsou instalovány po celém světě. Ve spolupráci s Nadací dřevo pro život vytvořil dřevěnou zvoničku, která stojí na břehu Lipna u Frymburku jako symbol dobročinnosti.

V Tančícím domě v Praze je do 28.2. k vidění retrospektivní výstava, na níž je téměř 200 děl od skleněných uměleckých objektů až po designové kousky nábytku, které autor vytvořil během posledních 20 let své tvorby.

Šípek se narodil v roce 1949. Když byl dítě, zemřeli mu oba rodiče. Jeho poručníkem se stal sklářský výtvarník René Roubíček.

Šípek studoval nábytkový design na SUPŠ v Praze, po maturitě emigroval do Německa. V Hamburku vystudoval na univerzitě architekturu, posléze filozofii ve Stuttgartu. Doktorát z architektury získal v roce 1979 v nizozemských Delfách. V Amsterodamu založil své první studio.

Navrhl několik budov po celém světě, například budovu opery v japonském Kjótu nebo muzeum moderního umění v Den Bosch v Nizozemí. Dělal interiéry butiků módního návrháře Karla Lagerfelda.

Do Prahy se vrátil v roce 1990.

Připomeňme si Bořka Šípka jeho zamyšlením nad stavem současné nábytkové tvorby, které zformuloval do editorialu v Dřevařském magazínu č. 6/2015:

Editorial BorekSipek

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina