aktuality

Inšpirácia tvarom a charakterom dreva

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Surovcek mIba 6 dní trvá výstava nezvyčajných drevených solitérov, menších sošiek, plastík a aj väčších reliéfov. Vytvoril ich rezbár a výtvarník Matej Surovček, rodák z Liptova.

Drevo je pre 63-ročného rezbára najzrozumiteľnejším vyjadrením myšlienok a pocitov. Väčšinou pracuje s odrezkami. Na menšie plastiky využíva ovocné dreviny – hrušku, marhuľu, slivku, jabloň. Väčšie solitéry vyrezáva z lipového dreva. Pri tvorbe sa inšpiruje tvarom a charakterom drevín.

Matej Surovček pochádza z Liptova. Chcel byť maliarom. Na matkinu radu sa vyučil za zámočníka. Bez vedomia rodičov sa cez víkendy potajme vzdelával na večernej Strednej škole umeleckého priemyslu. Zdravotné problémy a predčasné ukončenie práce ho priviedli do regiónu Hornej Nitry. Usadil sa v obci Poruba.

Výstava jeho drevorezieb je v susednom Nitrianskom Pravne iba 6 dní (od 1. do 6. februára 2016), na Obecnom úrade. Je súčasťou regionálneho podujatia „Zimné slávnosti Hornonitria“.

Od roku 1974 vystavoval drevorezby (i krajinomaľby) samostatne a na kolektívnych výstavách – v Liptovskom Mikuláši, Prievidzi, Bojniciach, tiež v Taliansku, Rakúsku a Francúzsku.

Foto: TASR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina