aktuality

“Môj domov – moje kráľovstvo” – hlavná téma veľtrhu Nábytok a bývanie 2016

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

NaB 2015 PavilonZSDSRHlavná téma veľtrhu Nábytok a bývanie 2016 v Nitre predstaví všetkým návštevníkom počas šiestich marcových dní od 8. do 13. 3. 2016 dôležitosť pocitu vnímať svoj domov ako svoje kráľovstvo.

Novinkou veľtrhu bude prvý ročník podujatia zameraného na modernú a tradičnú architektúru z dreva, ktoré ponesie názov Moderné drevodomy. Návštevníci najväčšieho nábytkárskeho veľtrhu v SR, ktorých sa aj tento rok očakáva viac ako 60 000, sa môžu tešiť na nádhernú prezentáciu najmodernejších technológií a spracovaní v oblasti drevostavieb.

Špeciálne prednášky skutočných odborníkov z profesijnej či akademickej sféry obohatia celkový charakter sprievodného programu veľtrhu už 8. 3. 2016. Téma prednášok počas prvého dňa bude niesť názov Čo je potrebné pre zdravé bývanie rodiny s deťmi, kde budú do detailov rozobraté konkrétne aspekty danej problematiky. Ďalšie odborné prednášky sa uskutočnia 10. 3. 2016 a ich témou bude Interiér – exteriér, dizajn, materiály.

Občianske združenie Bývajme bezpečne v spolupráci s PZ SR a HaZZ SR si pre návštevníkov veľtrhu tento rok pripravili okrem návodu ako predísť vlámaniu aj riešenie situácie v prípade požiaru. Popri špeciálnej jednotke, ktorá bude zasahovať dva krát denne o 12:00 a o 15:00, sa diváci môžu tešiť aj na zásahy hasičov, a to každý deň o 11:00 a o 14:00 pred pavilónom F. Jedinečný zážitok pri fingovanom požiari dotvorí spolupráca s policajným pyrotechnikom a celkovú atmosféru zachovajú v poučnom duchu aj preventisti z radov polície a hasičského zboru.

Slovenské centrum dizajnu na veľtrh nábytku pripraví už 21. ročník výstavy Fórum dizajnu, ktorého témou bude hľadať a prezentovať nové vzťahy, prinášajúce porovnanie súčasného nábytku a interiérových prvkov s historicky príbuznými predmetmi. Odborná i laická verejnosť tak aj tento rok v pavilóne M3 spozná nábytok, interiérové prvky a doplnky, ktoré dizajnéri a firmy vytvorili za posledné dva roky. Novovzniknuté Slovenské múzeum dizajnu v Hurbanových kasárňach v Bratislave doplní na výstavu aj pendanty, ktoré vznikli v minulom storočí.

Pavilón slovenských výrobcov nábytku a moderných drevostavieb

Pavilon ZSDSR lgPo vlaňajšom „nultom“ ročníku sa na spotrebiteľskej výstave nábytku a vybavenia pre domácnosti predstavia slovenskí výrobcovia nábytku spolu so stavebnými firmami, ktoré sa venujú výstavbe moderných drevostavieb na výstave „Moderné drevodomy“ v spoločnom pavilóne N pod názvom „Pavilón slovenských výrobcov nábytku a moderných drevostavieb“. Dynamický a napriek krízovým časom nebývalo kontinuálny rozvoj výstavby rodinných domov na báze konštrukcií z dreva dáva jedinečnú príležitosť spojiť svoje sily a využiť synergický efekt spolupráce Nábytkárskej sekcie a Sekcie drevostavieb ZSD SR. Nebude to však len obyčajný pavilón s vystavovateľmi. Jeho návštevník získa bližší pohľad a informácie na fungovanie nábytkárskeho i drevostavbárskeho priemyslu na Slovensku, bude mať možnosť pozrieť si bežný byt zariadený nábytkom od slovenských výrobcov, oboznámiť sa s príbehmi úspešných mladých ľudí, študentov a budúcich dizajnérov, alebo úspešných nábytkárskych či drevostavbárskych firiem. V tomto pavilóne bude umiestnené aj žrebovacie osudie spotrebiteľskej tomboly, do ktorej členské spoločnosti ZSD SR opäť ponúknu atraktívne ceny pre držiteľov zlosovateľných vstupeniek.

Spolupráca so strednými odbornými školami a členskými spoločnosťami ZSD SR, ktoré pre svoju prax potrebujú z roka na rok viac odborných kvalifikovaných mladých ľudí, vyústila do spoločnej prezentácie SOŠ drevárskej v Topoľčanoch, SOŠ drevárskej vo Zvolene, SOŠ drevárskej v Liptovskom Hrádku a SOŠ drevárskej v Spišskej Novej Vsi v rámci stánku ZSD SR. V tomto priestore môžu školy predstaviť nielen niektoré zo svojich trojrozmerných exponátov – prác študentov – ale aj svoje študijné a učebné programy, aby tak pred návštevníkmi prezentovali svoje zameranie a možnosti štúdia na školách. Remeslo má dnes opäť zlaté dno a práca v nábytkárskom priemysle už dávno nie je len práca s hoblíkom a dlátom. Uspokojí aj náročných a po špičkovej technike túžiacich mladých ľudí.

Sprievodné odborné podujatie „Diskusné fórum“ sa v tomto roku bude venovať téme: „Čo rozhoduje pri výrobe kvalitného nábytku?“ Zúčastnia sa na ňom poprední odborníci z praxe, ale aj z akademickej obce, ktorí sa budú zamýšľať nad otázkou, ako sa môžu presadiť naši výrobcovia u nás alebo v zahraničí a ako z toho môže profitovať podnikateľské prostredie. Sme presvedčení, že základom oživenia pre nábytkárov musí byť aj oživenie stavebníctva – napríklad rozvoj drevostavieb, zlepšenie podnikateľského prostredia a obrat v spotrebiteľskej nálade obyvateľstva. Dôležité je pritom upriamenie pozornosti spotrebiteľa na produkty domácej výroby.

Účasť na veľtrhu potvrdilo hneď niekoľko krajín. Z najbližších štátov sa zúčastní Česko, Maďarsko, Poľsko i Rakúsko. Ďalej to budú vystavovatelia z Talianska a návštevníci si budú môcť pozrieť aj expozície firiem dokonca až z Pakistanu. Veríme, že si na výstavisko do Nitry nájdu cestu stáli návštevníci a že so sebou prinesú aj nových a veľtrh sa tak aj tento rok znovu rozrastie.

Ilustračné foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina