archív aktualít rok 2014

Slovenský Betlehem ponúka znalosti z národopisu, histórie a zemepisu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Slovensky Betlehem 1mSlovenský Betlehem v obci Rajecká Lesná (Frivald) láka návštevníkov zo Slovenska a z cudziny už 20 rokov. Tvorí najväčšiu drevorezbu v pohybe na svete. Potrebuje samostatnú budovu pri kostole zasvätenom Narodeniu Panny Márie.

Unikátne rezbárske dielo má rozmery 8,5 x 2,5 x 3 m. Majster rezbár Jozef Pekara z Rajeckých Teplíc tvoril scenériu Betlehema 15 rokov, až po odchode na dôchodok. Z lipového dreva ponúkol detaily z národopisu, náboženstva, histórie a zemepisu. Stredobodom Slovenského Betlehema je chudobná maštaľ, kde okolo dieťaťa Ježiša umiestnil postavy Panny Márie a sv. Jozefa. Kompozícia sa postupne rozrastá do záberu na celé Slovensko. K jasličkám prichádzajú Traja králi, Cyril a Metod – učitelia Slovanov a spolupatróni Európy. Samostatnú budovu projektoval Ing. Stanislav Machovčák zo Staškova.

Do pohľadu na Slovensko vstupujú postavičky rôznych remesiel, povolaní a regiónov. Týčia sa tu hrady Devín, Bratislava, Trenčín, Orava. Katedrály v Nitre, Trnave, Spišskej kapitule, Košiciach. V pozadí sa týči Kriváň a ďalšie tatranské štíty, ktoré dotvárajú koloryt Slovenska. Spolu je tu rozmiestnených takmer tristo postáv v pohybe. Znázornené sú pri práci, zábave, aj ako pútnici. Nechýbajú typické remeslá a práce Slovákov pri ťažbe a zvoze dreva, pri jeho remeselnom spracovaní. Ani medveď, ktorý kradne v smrekovom poraste…

Spätosť slovenského Betlehema s tradíciami je najmä cez Vianoce. Tu sa začína história, ktorá pokračuje cez národopis a zemepis až do súčasnosti. Oficiálne tu umiestnili aj poštovú schránku Vianočná pošta s celoročnou pôsobnosťou, odkiaľ odosielajú odpovede pre deti pred Vianocami.

Foto: sk.wikipedia.org

Slovensky Betlehem 2s

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina