archív aktualít rok 2014

Kýlový systém je „Patentem roku“

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Kielsteg 1mRakouský podnik Kielsteg GmbH získal první místo v soutěži „Inventum“, která oceňuje inovativní produkty a postupy v oblasti stavebnictví. Jeho systém dřevěných „kýlových“ stavebních elementů (Kielstegbauelemente), který se vyznačuje vysokou nosností a extrémní lehkostí, byl dne 18.11.2014 oceněn Rakouským patentovým úřadem jako „Patent roku“.

Tento inovativní stavební systém splňuje podle hodnocení Patentového úřadu nejen měřítka trvalé udržitelnosti, představuje však hlavně převratné řešení „nové generace ve stavebnictví ze dřeva“.

Kielsteg 2mKielsteg elementy jsou lepené dřevěné konstrukční prvky, založené na principu voštinových desek, které mohou být použity k vytvoření střech a konstrukčních stropů/podlah s velkým světlým rozpětím až do 30 m. Lze je využít také jako elementy pro stavby výškových budov. Mají lineární buněčnou strukturu: dřevěné nosníky tvoří horní a dolní okraj a jsou spojeny „cik-cak“ uspořádanými pásy překližky nebo OSB. Název konstrukčního systému (Kielsteg) je daný specifickým zakřivením vnitřních přepážek panelů ve tvaru lodního kýlu (německy kiel).

Dalšími mimořádnými vlastnostmi Kielsteg elementů jsou schopnost vytvářet samonosné převislé konstrukce (římsy, balkony, lodžie), nízká stavební výška, možnost využití vnitřních dutin pro instalace a esteticky příjemná spodní plocha.

Stavební elementy Kielsteg a jejich výrobu jsme podrobně představili v DM 9/2011.

Foto: archiv Kielsteg

Kielsteg 3

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina