drevostavby konštrukcie

Nový 16. poddruh mamutů Mammuthus Moravia Inferior z Dolní Moravy

Nový 16. poddruh mamutů Mammuthus Moravia Inferior z Dolní Moravy
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Mezi obzvlášť zajímavé dřevěné stavby pro více než šest stovek účastníků letošního 23. ročníku odborného semináře Dřevostavby ve Volyni (viz samostatný článek ZDE) patřil obří cca 13 m vysoký Mamut, tvořící dominantu velkého dětského hřiště v horském resortu Dolní Morava na Ústecko-Orlicku. Jde o autentickou podobu tohoto dnes již vyhynulého zvířete, ztvárněnou projekčně-realizační firmou TAROS NOVA s.r.o. z Rožnova pod Radhoštěm. Dosahuje asi trojnásobku velikosti původních mamutů a jeho interiér skýtá řadu herních a naučných prvků, zajímavých nejen pro děti, ale i dospělé. K jeho vytvoření ale bylo třeba splnit řadu nestandardních požadavků, počínaje detailním seznámením se se skutečnými mamuty, žijícími v době ledové.

Horský resort Dolní Morava, kde v období od října 2017 do května 2018 vyrostla výše zmíněná dřevostavba mamuta, je znám jak našim čtenářům, tak především společnosti TAROS NOVA, prostřednictvím jí zde v roce 2015 zbudované unikátní stavby 58,5 m vysoké vyhlídkové Stezky v oblacích (viz samostatný článek ZDE). Obří Mamut je tak již v pořadí druhým společným projektem rožnovské projekčně- realizační společnosti s Farmou Dolní Morava s.r.o., která z pozice investora nechala vypracovat i prvotní návrh jeho budoucí možné konstrukce. „Po shlédnutí investorem předloženého projektu nás napadlo, že tato originální konstrukce by byla pro firmu velkou výzvou, a i když byl projekt již v běhu, vnímali jsme na něm určitý prostor pro zlepšení. Nabídli jsme vypracování vlastního návrhu, přestože jsme doposud podobnou konstrukci s herními prvky nerealizovali. Po přijetí naší nabídky (investorem) jsme pak hledali cestu, jak vytvořit ještě věrohodnější napodobeninu zvířete o přibližně trojnásobné velikosti, než které dorůstal druh mamuta žijícího v době ledové na území dnešní České republiky, a jejímž obsahem budou jak herní, tak i naučné prvky. V danou chvíli nám bylo jasné, že vytvoříme dřevěnou kostru, kterou opláštíme palubkami a vytvoříme hrubý tvar nového druhu mamuta Mammuthus Moravia Inferior,“ uvedl v úvodu své prezentace stavby jednatel realizační společnosti Radek Ondruch s tím, že mnohem složitější pak bylo přemýšlet o tom, z čeho vytvořit kly, chobot, oči, uši a především srst.

Jak vypadali skuteční mamuti?…

„Další, co si u takovéto stavby člověk uvědomí, je to, že pokud něco takového tvoří, musí se s tím dokonale seznámit. A to nejen s tím, jak mamuti vypadali, kdy a kde žili a jak byli velcí, ale také jaké zvolit správné rozměrové poměry ve vztahu k celkové velikosti a jednotlivým částem těla,“ doplnil jednatel s dovětkem, že při realizaci stavby firma vycházela z řady odborných poznatků. Např. v tom smyslu, že mamuti, kterých bylo doposud známo 15 druhů a podruhů, žili před 5 milióny lety a v době ledové obývali severní, střední a západní Evropu, severní Ameriku a severní Asii. Na území ČR se podle nalezených ostatků vyskytovali v lokalitách Dolní Věstonice, Pavlov, Předmostí u Přerova, Svobodné Dvory u Hradce Králové a v oblasti Jičínska. Mamuti, podobní dnešním slonům, představovali mohutná zvířata na relativně krátkých nohách. Měli větší a vyšší hlavu než sloni a nejvyšším bodem jejich těla byly hrboly na temeni. Jejich typickým znakem byly cca 3 metry dlouhé kly, vyvinuté z předních zubů (řezáků), které byly ohnuty směrem k sobě a zvířata je používala jako radlici k odhrabávání sněhu. Ochranu proti drsnému klimatu jim poskytovala dlouhá srst a 60–80 mm silná vrstva podkožního tuku. Velikost mamutů se v průběhu času měnila od největších prvních forem s výškou cca 5,3 m až po trpasličí formy 1,8 m. Většina populace posledního stádia doby ledové dosahovala velikosti současného slona indického s výškou 2,2–2,7 m a váhou 2,7–5,4 tuny.

…a jak byl postaven Mamut z Dolní Moravy?

Od výše uvedených a firmou nasbíraných poznatků se pak odvíjela i samotná stavba konstrukce mamuta v nadživotní velikosti, navržená a provedená v 3x větším měřítku a proporčně přizpůsobená provozním požadavkům. Výška mamuta nyní dosahuje cca 13 metrů. Rozměr nohou byl zvětšen tak, aby se do nich dalo umístit točité schodiště o průměru 1,5 m a některé atrakce. Uvnitř konstrukce (v těle mamuta) jsou umístěna dvě patra – naučné a herní. “První naučné patro hravou formou předává malým návštěvníkům námi nasbírané zajímavosti ze života mamutů. Druhé tzv. herní patro je pak zve do skutečného ‚hracího pralesa‘ s popadanými kůly, tunely, lanovými liánami a dokonce i jeskyní, ze které hřmí řev mamuta. Do jeho útrob se vchází po točitých schodech v předních nohách nebo o něco dobrodružnější cestou s hravými překážkami v jedné ze zadních noh,“ upřesňuje jednatel a dodává, že přes hlavu zvířete je možné sjíždět tobogánem, který tvoří část chobotu. Celý vnitřní prostor je prosvětlen třemi světlíky umístěnými ve hřbetě.

Založení celé konstrukce bylo provedeno pomocí gravitačních železobetonových patek 3×6,5 m sahajících do nezámrzné hloubky. Horní stavba je k základům kotvena pomocí chemických kotev M24 přes patní kotevní prvky.

Hrubá nosná část těla mamuta je navržena jako prostorová příhradová konstrukce z lepeného lamelového dřeva o základně 5×10,2 m a výšce 13 m. Dimenze profilů se pohybují od rozměru 140×180 mm až po 220×280 mm.

Jednotlivé styčníky jsou řešeny pomocí ocelových plechů a svorníků. Finální tvar a kontury těla vytvářejí žebra z LVL desek opracovaná na CNC stroji. Na takto připravenou základní kostru byl upevněn deskový záklop, který vytváří finální vnější objem mamuta. Tento záklop je z vnitřní strany přiznaný, stejně jako vlastní nosná konstrukce, která v místech hrudníku napodobuje žebra. Pro povrchovou úpravu dřevěných částí byla zvolena bezbarvá lazura, zvýrazňující jejich přírodní vzhled. Prostorovou stabilitu hlavní nosné konstrukce zvyšují zpevňující ocelová táhla.

Obvodový plášť, chobot, oči, uši, kly, ocas…

Vodotěsnost vnějšího pláště je zajištěna EPDM fólií, která byla nastříhána, tvarována a slepena podle deskového záklopu.

Mamutí chobot je zhotoven z ocelových skruží, obložených palubkami, obalenými srstí. Koncová zatočená část je stříkaná PUR pěna s černým lakem. Uvnitř chobotu je adrenalinový 23 m dlouhý nerezový tobogán o průměru 0,8 m s plynulým dojezdem. Oči zvířete jsou ze sklolaminátu a barveny. Základem uší je překližka, potažená srstí. Kly o délce cca 8 m a průměru u kořene 0,8 m, zhotovené v barvě slonoviny, mají nosné jádro tvořené žebrem, obaleným PUR pěnou opracovanou na CNC stroji do přesného tvaru. Toto jádro je obaleno laminátovou rohoží a následně zalaminováno. Do každého klu byl zalisován ocelový trn, který se pomocí kruhové ocelové příruby ukotvil na protikus, namontovaný na nosné konstrukci mamuta. Ocas o délce cca 2 m a průměru cca 0,2 m je tvořen svazkem PES vláken.

…a vývojově nejsložitější srst

Vývoj srsti procházel více fázemi, přičemž nejzásadnějším požadavkem v jejím případě byla doba trvanlivosti 6–10 let. Vlákna, ale i samotná podkladová textilie musela splňovat vysoké nároky na pevnost, odolnost vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Rovněž vysoké nároky byly kladeny i na vzhled, tak je známý z ilustrací od akademického malíře Zdeňka Buriana, který se zabýval rekonstrukcí vymřelých zvířat. Realizační firma nejprve zkoušela srst ze zvířecích vláken, koňské žíně, štětiny z vepře a taky přírodní konopná, kokosové či jutové vlákna.

„Nakonec jsme vyzkoušeli i vlákna umělá, která se používají na kartáče či vojenské zástěny. Nicméně teprve až poslední vzorek, materiál od výrobce maskovacích převleků Hejkal z USA, vyhovoval parametry i vzhledem,“ upřesňuje Radek Ondruch a dodává, že první varianta současné srsti byla ušita z podkladové textilie, na kterou byla připevněna síť, na níž byla navázána polypropylenová vlákna. Srst však neměla dostatečnou pevnost a navázání bylo řídké, takže vzhled neodpovídal představám autorů návrhu. Proto firma přistoupila k druhé, finální variantě srsti, vytvořené z pevné textilie Cordura (impregnovaná textilie pro dětské kočárky, batohy apod.) a sítě, na kterou byla hustě navázána vlákna, barevně laděná do hnědošedého odstínu. A to vše s ošetřením proti UV záření. Mamut byl doslova oblečen do srsti, která byla šita na míru přímo na stavbě. Ve spodních partiích byla speciálně navazována další vlákna, imitující proslouženou srst mamutů.

„Tento druh stavby byl pro nás zcela novým prvkem v projektování a stavění. Abychom zhotovili co nejvěrnější kopii mamuta, museli jsme se blíže seznámit s ním samotným a všechny části jeho těla vytvořit tak, aby vypadal co nej­realističtěji a samozřejmě i něco vydržel. Za tímto projektem je skryta spousta našich lidí a spolupracovníků, bez nichž bychom toto dílo nezvládli. Za to jim patří můj velký dík,“ uvedl jednatel Radek Ondruch na adresu této netypické dřevostavby, kterou ve Volyni odprezentoval ve stylovém oblečení do pláště z mamutí srsti, která dala firmě takříkajíc nejvíce zabrat.

Autor: Ing. František Novák z podkladů TAROS NOVA s.r.o.
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: archiv TAROS NOVA s.r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina