aktuality

Chytrý a flexibilný mikrodom Slim Fit

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Projekt Micro House Slim Fit z dielne ateliéru ANA ROCHA architecture, ponúka všetko nevyhnutné na malom priestranstve. Pôdorys trojpodlažného dreveného domu zaberá len 16 m2, čo je menej ako dve parkovacie miesta.

Vďaka inteligentnému a flexibilnému dizajnu ho možno prispôsobiť podľa aktuálnych požiadaviek majiteľov. Môže byť umiestený vo voľnom priestranstve, ale tiež sa jednoducho vojde medzi iné objekty – bez toho, aby negatívne ovplyvnil ich dizajn a charakter.

Návrh pre tento zaujímavý drevodom bol vytvorený v roku 2016 a bol jedným z víťazov súťaže Buildingexpo Tiny Housing v meste Almere v Holandsku. Prvý dom tohto typu bol postavený samostatne a poskytuje neobmedzený výhľad na Homerus Park. Okrem iného je tiež skvelým príkladom toho, ako je možné vďaka umiesteniu okien na všetkých fasádach presvetliť celý interiér a dať neveľkému domu pocit vzdušnosti. Napriek malým rozmerom domu v interiéri nepocítite žiadne obmedzenie.

Pri tak malej ploche, akú zaberá tento dom, je logické, že každé poschodie tvorí jednu funkčne odlišnú zónu. Na prízemí sa nachádza časť určená na varenie a stravovanie, na druhom nadzemnom podlaží oddychový priestor a na treťom zóna na spanie.

Všetky tri úrovne spája knižnica integrovaná do schodiska. Veľmi dôležitým momentom v tomto projekte sú posuvné panely. Tie vytvárajú priestor intimity, a pritom nezaberajú žiadne miesto nazvyš. Naopak, po ich otvorení sa vám sprístupní knižnica a schodisko.

Celý minidom má drevený rám a je dokončený brezovými panelmi a fasádami z tropického dreva Ayous. Schodisko je z borovicového dreva, polica a posuvné panely sú z preglejky. Drevený skelet zabezpečuje realizáciu stavby už do dvoch dní.

Zdroj: ANA ROCHA architecture

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina