aktuality

Více než polovina Čechů již nakupuje nábytek on-line

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

ASKO PrahaPodle informací zveřejněných na portálu iDNES.cz přibývá zákazníků, kteří mají zkušenost s nakupováním nábytku on-line. Jak vyplývá z výsledků studie společnosti GfK Czech, v roce 2011 uvádělo nákup tohoto sortimentu na internetu 38 % zákazníků, v roce 2015 to už bylo 51 %. Mezi nejprodávanější položky patří dětský nábytek, ložní prádlo, postele a matrace.

Portál uvádí, že např. e-shopu Bonami, který prodává hlavně designové doplňky do domácnosti, vzrostly tržby na dvojnásobek a přesáhly čtvrt miliardy korun. Podle spoluzakladatele Bonami Václava Štrupla se ale prodej nábytku on-line v Česku, na rozdíl třeba od výpočetní techniky nebo elektroniky, ještě zdaleka nerozjel naplno. E-shopy prý zatím z 35miliardového ročního trhu ukrajují maximálně 10 %. Optimističtěji vidí trh šéf analytické společnosti Acomware Jan Penkala, který tvrdí, že podíl e-shopů na obratu maloobchodu v segmentu nábytku se pohybuje mezi 20 a 30 %.

E-shop Nejlevnejsinabytek.cz loni podle slov jednatele Jaroslava Smolky utržil 140 mil. Kč. To znamenalo meziroční nárůst o 44 %. Nejvíce prý dlouhodobě prodávají obývací stěny, sedací soupravy, pohovky, kuchyně a skříně.

Do on-line prodejů se v Česku pustily vedle drobných výrobců a prodejců už i některé velké řetězce, například Asko, Jysk nebo Möbelix. Spuštění svého e-shopu před časem avizovala také IKEA, přesný termín ale zatím neoznámila.

Zdroj: iDNES.cz

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina