aktuality

Drony na Ligně

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

DronyDálkově řízené létající stroje, dříve doména pouze skalních modelových fandů, jsou dnes všude. V roce 2015 bylo na celém světě prodáno okolo 4 milionů malých bezpilotních létajících prostředků, označovaných zkratkou UAV (unmanned aerial vehicle).

Obrovský potenciál této technologie objevili v lesnictví, stejně jako v dalších oblastech dřevařského průmyslu včetně tesařů.

Drony – známé též jako multikoptéry nebo UAV – jsou jednou z nejdůležitějších inovací posledních let. Při získávání dat dálkovým způsobem soupeří s vrtulníky, letadly a satelity. Na rozdíl od nich ale představují mnohem jednodušší nasazení s nižšími provozními náklady. Jsou také mnohem všestrannější. Mohou např. létat v nižších výškách nad terénem a mohou být použity v širším spektru klimatických podmínek.

V lesnictví drony převzaly mnoho funkcí, které byly dříve vykonávány konvenčními způsoby, jako např. inventarizace a mapování lesů. Vysoce výkonné kamery a softwary neustále otevírají další možnosti, jako je posouzení populace dřeva, hodnocení následků větrných smrští, monitorování škůdců nebo měření hromad kulatiny na skladech pro přesné výpočty objemů dříví. Drony mohou rovněž dodávat vysoce kvalitní obrazy o rozsahu škod způsobených zvěří, dokumentovat růst rostlin pomocí infračervené technologie a měřit produkci biomasy. Při těžebních pracích ve svažitém terénu mohou pomáhat při plánování cest pro stahování dřeva.

Tesaři a pokrývači také objevili výhody UAV, například při kontrole střech a fasád. Profesionální služby dronů mohou výrazně snížit náklady na pracovní sílu, zvýšit produktivitu a pomáhají předcházet škodám na životním prostředí.

Veletrh LIGNA 2017, který se uskuteční od 22. do 26. května příštího roku v Hannoveru, představí všechny nejnovější drony, kamery a softwarové systémy. Kuratorium pro lesnické práce a techniku (KWF) uspořádá na otevřeném prostranství speciální výstavu věnovanou tomuto novému tématu včetně pravidel a předpisů pro využití dronů a nejnovějšího technického vývoje. Výstava „Drony v lesnictví – revoluce v našich lesích“ bude také představovat denní informační akce. Další prezentaci potenciálu UAV systémů zajistí RUCON Engineering na Dřevařském summitu v hale 13.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina