aktuality

Na Wood-Tecu bylo oceněno osm exponátů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Mezinárodní veletrh pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl WOOD-TEC byl slavnostně zahájen v úterý 31.10. dopoledne ve WOOD-TEC aréně v pavilonu A2. Na stejném místě pak byli odpoledne v 16:00 vyhlášeni historicky první vítězové nové exponátové soutěže WOOD-TEC Award.

Soutěž má za cíl zvýraznit a následně ocenit špičkové exponáty a novinky, které jsou prezentovány na veletrhu Wood-Tec. Soutěž se setkala s mimořádnou odezvou u vystavovatelů, přihlášeno bylo 34 exponátů, které soutěžily ve dvou základních kategoriích: Stroje, nástroje, zařízení a příslušenství a v oblasti Komponenty. Exponáty v těchto kategoriích hodnotily dvě nezávislé komise složené z odborníků v oboru designu, výroby nábytku, obrábění dřeva a dřevozpracujících strojů.

Početnější kategorie „Stroje, nástroje, zařízení a příslušenství“ byla podle předsedy hodnotitelské komise Ing. Karla Krontoráda, CSc., z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně na rozhodování velmi náročná: „S posuzováním 21 exponátů jsme měli opravdu těžkou práci a dlouho jsme řešili, jak mezi nimi vybrat ty nejlepší pro maximálně tři ocenění. Nakonec jsme se rozhodli udělit ještě dvě zvláštní ocenění veletrhu WOOD-TEC, protože přihlášené exponáty měly skutečně velmi vysokou úroveň. Je to dáno i tím, že roste jak kvalita dřevozpracující techniky, tak úroveň českých výrobců.

Předsedkyní hodnotitelské komise pro kategorii „Komponenty“ byla Ing. Iva Bastlová, DiS., interiérová designérka a vydavatelka časopisu Interiéry. „Jsem velmi ráda, že komise byla naladěná na stejnou notu a nepanovaly v ní vůbec žádné rozpory. Na to, že jsme takto spolupracovali poprvé, bylo rozhodování velmi harmonické. Do budoucna doufám, že se počet exponátů v kategorii komponentů ještě rozšíří,“ zhodnotila letošní první ročník a z oceněných exponátů vyzdvihla materiál dukta®, který svou tvárností a průhledností nabízí atraktivní oživení interiéru. „Materiál dukta znám už rok a jsem ráda, že se i ostatní v komisi shodli, že si zaslouží ocenění,“ uvedla Iva Bastlová.

Exponátová soutěž na veletrhu WOOD-TEC existovala již v minulosti a vystavující firmy obnovení této tradice velice uvítaly. „Jsem rád, že se tato tradice vrátila, protože pro firmy je to šance ke zviditelnění. Třeba Zlatá medaile z Mezinárodního strojírenského veletrhu je pro řadu zákazníků marketingové lákadlo. Bylo by jen dobře, kdyby se něco podobného podařilo v rámci soutěže WOOD-TEC Award,“ míní Karel Krontorád.

Výsledky soutěže WOOD-TEC Award 2017

Kategorie Komponenty

·       dukta® JANUS v provedení 3vrstvá smrková deska
Vystavovatel a výrobce: FK dřevěné lišty, spol. s r.o.
Posudek komise: Je to inovativní multifunkční deska vhodná pro řešení akustiky v interiéru. Lze ji použít jako nosnou konstrukci a má mnoho dalšího využití. Její předností je nejen funkce, ale i estetika.

·       P-systém a spoje Clamex a Tenso
Vystavovatel: Nobia s.r.o., výrobce: Lamello AG
Posudek komise: Předností tohoto uceleného systému je univerzální použití – pro ruční i CNC frézování. Mezi další klady lze zařadit přesnost, jednoduchost přípravy a montáže.

·       Úhlové a plošné svorníky DOMINO
Vystavovatel: Festool CZ s.r.o., výrobce: Festool GmbH
Posudek komise: Výhodou tohoto systému je rychlost montáže a pevnost spoje. Kladně hodnotíme i možnost demontáže a jednoduchost procesu výroby při aplikaci.

Kategorie Stroje, nástroje, zařízení a příslušenství

·       Crafter a Versa
Vystavovatel a výrobce: SOUKUP s.r.o.
Posudek komise: Kombinace strojů s promyšleným komplexním řešením jak mechanické části, tak řídicího softwaru, který umožňuje snadné přizpůsobení pro zákazníky na globálním trhu. Soubor je určený pro výrobu oken a dveří dílcovou metodou s důrazem na tradiční konstrukce a klasické čepové spoje.

·       Pilový kotouč BrillianceCut
Vystavovatel: Leitz-nástroje s.r.o., výrobce: Leitz GmbH&Co.KG
Posudek komise: Inovativní geometrie zubů s originálním konvexním tvarem boků, který poskytuje čistou řeznou plochu ve vysoké kvalitě bez rýh a vyštípání umožňující vynechání operace začišťování.

·       Lanková pila na izolační materiály DSS 300cc
Vystavovatel a výrobce: MAFELL A.G.
Posudek komise: Inovativní systém dělení dřevovláknitých izolačních desek s možností tvarového řezání. Komfortní obsluha a důmyslné řešení čištění řezné spáry.

Mimořádné ocenění hodnotitelské komise

·       DMC System T
Vystavovatel: PANAS, spol. s r.o., výrobce: SCM Group S.p.A.
Posudek komise: Technicky originální řešení agregátu pro drásání využívající dvou nezávislých rotačních pohybů v kombinaci s příčnou oscilací.

·       Formátovací pila Concept 350
Vystavovatel: Bras, s.r.o., Slovensko, výrobce: F.I.MA.L. Srl, Italy
Posudek komise: Zajímavé technické řešení formátovací pily tvořící mezistupeň mezi stolovou formátovací pilou a nářezovým centrem. Má originálně vyřešenou funkci předřezu pomocí hlavního pilového kotouče.

 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina