odborné témy

Designové značení nábytku

OT_Rathgeber
Hliníkový štítek se zahloubenou ražbou využívá na označení svých výrobků například přední nábytkářská firma Phase. Foto: archiv RATHGEBER
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Designové značení nábytku je stále oblíbenější. Zapomeňte však na laciné polepy fóliovými samolepkami. Prim hraje kov a udržitelné materiály.

Hliník jako synonymum vkusu

Nábytkoví designéři řeší komplexní vzhled výrobku, a proto je pro ně zásadní, aby vybrané značení skvěle ladilo. K přírodním materiálům nejen z masivu se jednoznačně hodí kovové štítky, kde lze vybírat z různých hliníkových nebo nerezových variant. Neméně důležité je rovněž místo připevnění. Bude to skříň, pohovka nebo kuchyňská linka? Má štítek působit moderně nebo klasicky? Evropští nábytkáři si oblíbili díky elegantnímu povrchovému zušlechtění hliníkové štítky. Ať už si pro svůj label vyberete embosování, kartáčování, diamantové broušení či mikrotisk, tak výsledný trojrozměrný vzhled bude zákazníka fascinovat. Hliníkový štítek se zahloubenou ražbou využila například přední nábytkářská firma Phase. Moderní design, hrající si s křivkami, přímo vybízí k možnosti vyrobit značení v konvexním tvaru. Nejvhodnější je pro tento účel 0,3mm tenký hliníkový produkt Aluminium Label, který lze po nalepení na určenou plochu vytvarovat podle zakřivení povrchu. I přes relativní tenkost tohoto materiálu je možné do něj razit velmi jemné detaily. Pro skutečně náročné podmínky nábytku v kuchyni či koupelně se všeobecně doporučuje využít štítků z nerezové oceli. Kromě jejich mimořádné odolnosti je lze podobně jako hliník povrchově zušlechtit a získat tak skutečný designový kousek.

Decentní kovové nápisy

Ze zkušeností víme, že masivní a přeplácané značení je rušivým elementem. Zásadní je lehkost a nadčasovost, jelikož u nábytku očekáváme jeho delší životnost. Zajímavou alternativou ke klasickým štítkům, která bude decentní a zároveň viditelná, jsou volně stojící nápisy z malých písmen. Nejjemnější detaily, ostré rohy, povrchová struktura a výběr ze široké palety metalických barev nabízí pouhých 0,05 mm tenký produkt Finochrom®. Tento chromovaný kov ocení především výrobci židlí, interiérových doplňků či koupelnového nábytku. Příkladem může být dřevěné židle od firmy Sádlík, u nichž byl použit stříbrný lesklý nápis doplněný logem.

Používejme přírodní materiály

Zejména u designového nábytku bychom měli k brandingu přistoupit jako k neoddělitelné součásti výrobku. Trendem současné doby je jednoznačně používání udržitelných přírodních surovin. Mezi nejnovějšími produkty designového značení se tak začínají prosazovat štítky z korku nebo lisovaného dřeva. Oba zmíněné materiály lze povrchově zušlechtit ražbou či laserovým gravírováním a samozřejmě potisknout odolnými barvami. Takto vzniknul povedený štítek od výrobce dětského nábytku Paidi s motivem medvídka.

Pokud přemýšlíte, kde si nechat kvalitní značení navrhnout a vyrobit, tak oslovte například společnost RATHGEBER, která v České republice působí již 30 let a jejíž práci oceňuje přes 10.000 zákazníků napříč Evropou.

Kontakty:

RATHGEBER, k.s.
Nádražní 1402
593 01 Bystřice nad Pernštejnem
tel.: +420 565 555 222
e-mail: prodej@rathgeber.cz
www.rathgeber.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina