aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 06.04.2024 – SK

Ekonomické okienko - ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Od roku 2026 by mala byť minimálna mzda na Slovensku stanovená na úrovni najmenej 60 % priemernej mzdy v hospodárstve spred dvoch rokov. V súčasnosti je to 57 %. Opätovne by sa tiež malo zaviesť povinné rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa na firmy v jednotlivých odvetviach. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

S pribúdajúcimi konkurzmi narastá na Slovensku pravdepodobnosť zániku firiem. Ako ďalej uvádza Inštitút pre stratégie a analýzy, počet vyhlásených konkurzov u nás rastie od roku 2020, v minulom roku stúpol na 341. Vlani zaniklo na Slovensku 5 078 firiem. Oproti roku 2019, teda pred pandémiou, to bolo viac o 21 %. (Zdroj: SITA)

Firmy s maďarskými štatutármi dlhujú štátu 653 mil. €. Spoločnosti, ktoré dosahujú najvyššie dlhy voči štátu, majú prevažne maďarských štatutárov. Vyše tretiny dlhu spoločností so zahraničnými štatutármi tvoria firmy, ktorých štatutári sú z Maďarska (653 mil. €). Väčšinu dlhu pritom tvorí dlh voči Finančnej správe SR. (Zdroj: TASR)

České firmy bankrotom odolali, zaplatili to Česi. Hospodársky útlm, vysoká inflácia a rast úrokových sadzieb vyvolali vlani po celom svete vlnu bankrotov. Česku sa však táto vlna vyhla. Ekonómovia to zdôvodňujú najmä tým, že české podniky zvýšené náklady preniesli väčšinou na zákazníkov. V Česku vyhlásili vlani 659 bankrotov podnikov. To bolo o 40 menej než rok predtým. (Zdroj: TASR)

V roku 2023 nakupovalo online až 80 % Slovákov, pričom takmer polovica z nich pravidelne. Ako vyplynulo z pravidelného prieskumu E-shopper Barometer spoločnosti DPD, množstvo on-line zákazníkov sa tak priblížilo k rekordnej úrovni z obdobia pandémie v roku 2021, keď na internete nakupovalo až 81 % ľudí na Slovensku. (Zdroj: Trend)

Dôvera v českú ekonomiku sa v marci výrazne zvýšila. Index dôvery v českú ekonomiku dosiahol v marci 94,2 bodu oproti 90,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To je najvyššia hodnota indexu od mája minulého roka, v ktorom dosiahol 94,4 bodu. (Zdroj: SME)

Slovalco na ukončení výroby a prepúšťaní zarobilo. Slovalco zastavilo produkciu, kvôli drahým energiám ešte vlani. O prácu prišlo vyše 300 ľudí. Po tomto oznámení však vyšlo najavo, ako na tomto kroku žiarsky producent hliníka zarobil. Slovalco totiž vykázalo za rok 2022 historicky najvyšší zisk, zarobil viac ako 200 mil. €. Dôvodom bolo, že spoločnosť predala energie či emisné povolenky. (Zdroj: www.aktualiy.sk)

Ministerstvo práce spustí od 1. mája pilotný projekt Právo na prvé zamestnanie vo výške 13 mil. €. Zamestnávateľovi tak štát preplatí 90 % celkovej ceny práce mzdy zamestnanca. Týka sa to najmä čerstvých absolventov, ale aj ľudí, ktorí sa chcú vrátiť späť zo zahraničia. (Zdroj: SME)

Slovenský HDP na obyvateľa podľa parity kúpnej sily bol v minulom roku v rámci členských štátov EÚ 4. najslabší, bol len na úrovni 73 % priemeru Únie. Najmenší HDP na obyvateľa bol v Bulharsku, a to na úrovni 64 % priemeru EÚ. Slabší HDP na obyvateľa ako Slovensko podľa parity kúpnej sily mali aj Grécko (67 % priemeru EÚ) a Lotyšsko (71 %). (Zdroj: Trend)

Efektivita exekútorov v SR z roka na rok klesá. V roku 2023 bol medziročný pokles o vyše 23 %, čo bolo zrýchlenie oproti predchádzajúcemu roku (-18 %). Tento stav sa následne podpisuje aj pod úspešnosť vymáhania pohľadávok, ktorá bola vlani len na úrovni 4,3 %. (Zdroj: TASR)

Rekordne veľký dopyt po stavebných materiáloch z roku 2022 vystriedal v minulom roku rovnako veľký prepad, pričom najviac zasiahnutá bola nová výstavba. Rekonštrukciám sa darilo lepšie. Predaj murovacích materiálov vlani medziročne spadol dokonca o skoro 50 %. (Zdroj: Denník N)

Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,3 % z vlaňajších 1,1 %. Inflácia by mala spomaliť na 2,8 % z minuloročných 11 %. Odhaduje to Národná banka Slovenska v aktuálnej strednodobej predikcii. (Zdroj: TASR)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina