aktuality ekonomika

Zprávy z ekonomiky 15.–21.1.2024

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Třetina Čechů zvažuje, že si začne odkládat peníze na důchod do daňově zvýhodněného takzvaného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Tři čtvrtiny Čechů, kteří si na stáří střádají, zvládnou měsíčně odložit maximálně 3000 korun. 28 % lidí na důchod odkládá částku 500 až 1000 korun.
Zdroj: ČTK

Průměrné měsíční nájemné za 1 m2 v České republice činilo ve 4. čtvrtletí loňského roku 292 Kč. Mezičtvrtletně tak cena klesla nepatrně o 0,3 %. Jednotlivé změny nájemného mezi 3. a 4. čtvrtletím se měnily podle lokality. Nejvíce klesl průměrný nájem v Brně, naopak nejvíce vzrostl v Jihlavě. Začátkem letošního roku by měly nájmy začít opět růst.
Zdroj: ČTK

K paušální dani se nově přihlásilo 31.900 živnostníků a drobných podnikatelů. Informovala o tom Finanční správa, podle níž by tak letos mělo daně a odvody platit v paušálních měsíčních platbách zhruba 125.000 lidí. Termín pro přihlášení se do režimu paušální daně je každoročně do 10. ledna. Využívat ji mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které nejsou plátci daně z přidané hodnoty (DPH) a jejichž roční příjem z podnikání dosahuje nanejvýš 2 milionů Kč.
Zdroj: ČTK

Ceny v českých restauracích, barech, klubech nebo bistrech se od prosince 2019 do konce loňského roku zvýšily o 34 %. V porovnání s předloňským lednem byly loni v prosinci ceny vyšší o 18 %.
Zdroj: ČTK

Cena točeného 12 piva v českých podnicích je v polovině ledna meziročně o 10 % vyšší. Zákazníci za půllitr průměrně zaplatí 57,80 Kč. Mezi loňským prosincem a letošním lednem se v průměru cena zvedla o více než 2 Kč, před rokem se mezi prosincem a lednem měnily ceny v řádu desítek haléřů.
Zdroj: ČTK

Čeští zaměstnanci upřednostňují soukromý život před pracovním a v menší míře, než je v zahraničí obvyklé, stojí o kariérní postup. Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je pro ně při rozhodování o přijetí zaměstnání stejně důležitá jako výše mzdy. Soukromý život považuje za důležitější než pracovní 63 % českých zaměstnanců. V průzkumu 42 % dotázaných uvedlo, že by odešlo z práce, pokud by jim znemožňovala užívat si života. Pouhá čtvrtina pracovníků si přeje převzít větší manažerskou zodpovědnost, což je výrazně méně než globální průměr 47 %. Průzkum rovněž ukázal, že pro české zaměstnance je důležitá flexibilita v zaměstnání. Pro čtvrtinu Čechů je nutností, aby jim zaměstnavatel umožňoval pracovat z domova, 30 % by uvažovalo o změně místa, pokud by byli nuceni trávit více času v kanceláři.
Zdroj: ČTK

Dopravci loni za mýtné na dálnicích a silnicích v Česku zaplatili 14,914 miliardy Kč. Meziročně to bylo o 0,41 % víc, což představuje nárůst téměř o 61 milionů Kč. Loňský rok měl o 2 pracovní dny méně než rok 2022, za mírným růstem tedy není větší počet pracovních dnů. V prosinci 2023 stát na mýtném vybral 1,04 miliardy Kč, meziročně o 1,24 % méně.
Zdroj: ČTK

Více než 250 miliardářů a milionářů v otevřeném dopise vyzvalo politické představitele z celého světa k většímu zdanění velmi bohatých lidí. Mezi signatáře dopisu patří například Abigail Disneyová z rodiny amerického animátora a filmového producenta Walta Disneyho, britský scénárista a komik Simon Pegg či Valerie Rockefellerová, členka věhlasné americké rodiny Rockefellerů.
Zdroj: ČTK

Letošní lednová inflace bude v ČR jednociferná a začínat trojkou. Není moc důvodů, proč by inflace měla překvapit směrem nahoru. Na konferenci Investiční výhledy 2024 společnosti Emun to řekla viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Doufá, že ČNB bude na každém svém dalším měnovém zasedání moci uvolnit měnovou politiku alespoň o čtvrt procentního bodu.
Zdroj: ČTK

Výroba osobních aut v Česku loni vzrostla o 14,8 % na 1,397.816 vozů, a téměř se tak dostala na předkrizové hodnoty. Nejlepší výsledek za poslední čtyři roky podpořila produkce vozidel s elektrickým pohonem, která stoupla o 34 % na rekordních 180.887 elektromobilů a hybridů, tedy 13 % z produkce.
Zdroj: ČTK

Míra inflace v zemích Evropské unie v prosinci zrychlila na 3,4 % z listopadových 3,1 %. Oznámil to unijní statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci v celé unii má Česká republika, kde ceny meziročně stouply o 7,6 % (v listopadu to bylo 8 %). Naopak nejnižší je inflace v Dánsku (0,4 %).
Zdroj: ČTK

Ceny průmyslových výrobců v prosinci meziročně vzrostly o 1,4 %. Stavební práce zdražily o 2,6 % a služby pro tržní podniky o 4,4 %, naopak ceny zemědělských výrobců meziročně klesly o 19 %, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání s předchozím měsícem ceny ve všech segmentech klesaly nebo stagnovaly, což podle analytiků ukazuje, že inflační vlna v Česku už odezněla.
Zdroj: ČTK

Americká společnost Apple se loni poprvé stala největším světovým dodavatelem chytrých telefonů. Sesadila jihokorejský Samsung, který si pozici jedničky držel od roku 2011, kdy na první příčce vystřídal finskou Nokii. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila výzkumná společnost IDC. Celkový odbyt chytrých telefonů však loni klesl o 3,2 % na 1,17 miliardy kusů. To je nejnižší celoroční údaj za 10 let.
Zdroj: ČTK

HDP Německa se v loňském roce následkem dopadů globálních krizí propadl o 0,3 %. Na loňský rok vláda počítala s hospodářským poklesem o 0,4 %, na letošek už ale počítá s růstem. Ten zatím odhaduje na 1,3 %. Hospodářský propad za loňský rok je v souladu s očekáváním analytiků. V roce 2022 ekonomika i přes následky ruské invaze na Ukrajinu vzrostla o 1,8 %. Podle kalendářně očištěných dat činil růst 1,9 %. Loňský propad podle kalendářně přepočtených dat činil 0,1 %.
Zdroj: ČTK

Pojišťovny z rizikového životního pojištění vyplatily loni podle prozatímních statistik 9,87 miliardy Kč, o 760 milionů Kč víc než v roce 2022. Zároveň jde o nejvyšší vyplacený objem od roku 2019. Hlášeno bylo takto 418.000 událostí, o 20.000 událostí více než v roce 2022. Rostl počet závažných onemocnění a invalidity, naopak ubylo úrazů, vyplývá ze statistik České asociace pojišťoven. Nejčastější rizikovou pojistnou událostí byl úraz, v roce 2023 jich pojišťovny zaznamenaly přibližně 386.000 a vyplatily za ně 5,9 miliardy Kč. Druhá nejčastější riziková pojistná událost se vázala k invaliditě, vážným nemocem nebo dlouhodobé zdravotní péči, takových událostí bylo téměř 24.000. Za ty pojišťovny vydaly 2,6 miliardy Kč. Pojistných plnění spojených s úmrtím klienta pojišťovny evidují za loňský rok přes 8000 s celkovým objemem 1,4 miliardy Kč.
Zdroj: ČTK

V roce 2022 poprvé od roku 2008 vzrostl ve všech krajích Česka počet obyvatel, a to především vlivem zahraničního stěhování. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil ve většině krajů, nejvíce ve Středočeském a Pardubickém. Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních se přiblížil předcovidovým výsledkům z roku 2019, ve čtyřech krajích je dokonce převýšil.
Zdroj: ČSÚ

Míra nezaměstnanosti v zemích EU klesá. V listopadu loňského roku dosahovala 5,9 %, zatímco ve stejném měsíci roku 2022 činila 6,1 %. Vyplývá to z nových dat Eurostatu. Nezaměstnanost klesala i v eurozóně, a to z 6,7 % v listopadu 2022 na 6,4 % v listopadu 2023. Česká republika se podobně jako zbytek Evropy drží klesajícího trendu a loni v listopadu byla opět zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU, a to ve výši 2,4 %. Bez práce bylo v Česku 126 tisíc občanů.
Zdroj: Zastoupení Evropské komise v ČR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina