školy

Regionální kola VI. Mistrovství ČR oboru truhlář s rekordní účastí 64 škol

Skoly_MCRT
Vítěz regionálního kola na SŠ řemeslné Jaroměř a finalista Královéhradeckého kraje Michal Frydrych (vlevo) s v pořadí druhým Martinem Dumkem (SŠGS Nová Paka) a třetím Michalem Fořstem (SUPŠHNN Hradec Králové). Foto: archiv SŠ řemeslné Jaroměř
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na vybraných středních školách v České republice, vyučujících budoucí adepty truhlářského řemesla, se v období od první poloviny loňského listopadu do druhé poloviny prosince konala regionální kola pro postup žáků do celostátního finále v pořadí VI. ročníku Mistrovství ČR oboru truhlář 2024, zařazeného do přehlídky České ručičky a programu Excelence. Ústřední – finálové kolo soutěže, vyhlášené Klastem českých nábytkářů a organizované Integrovanou střední školou Slavkov u Brna, proběhne 29. 2. 2023 na výstavišti v Brně při příležitosti veletrhu nábytku a interiérového designu MOBITEX.

První postupující je již tradičně z Prahy

Právě probíhající 6. ročník Mistrovství České republiky oboru truhlář, které je od svého 3. ročníku (2019/2020) kromě přehlídky „České ručičky“ zařazeno také v programu „Excelence středních škol“ MŠMT ČR, byl již tradičně vyhlášen Klastrem českých nábytkářů (KČN) ve spolupráci s jeho hlavním organizátorem Integrovanou střední školou Slavkov u Brna (ISŠ). Soutěž, jejímž oficiálním mediálním partnerem je Dřevařský magazín, je určena pro žáky tříletého učebního oboru 33-56-H/01 Truhlář, kteří v době zahájení ročníku, respektive v době konání příslušného regionálního kola nedosáhli věku 20 let. Jde o tříkolovou soutěž jednotlivců složenou ze školních kol, z nichž max. 2 žáci postupují do kola regionálního a nejlepší žák za každý kraj pak do v úvodu zmíněného ústředního – finálového kola v Brně.

Prvním z letošních regionálních kol, v nichž se zpravidla mezi sebou utkávají žáci z jednoho nebo dvou vzájemně sousedících krajů, bylo stejně jako v předchozích dvou letech regionální kolo pro hlavní město Prahu. Konalo se 9. 11. 2023 v SOŠ Jarov za účasti čtyř žáků (2 domácí a 2 z Akademie řemesel Praha) a do finále se z něho probojoval Petr Pfauser, zástupce pořádající SOŠ Jarov.

O 5 dnů později (14. 11. 2023) se uskutečnilo regionální kolo pro Středočeský kraj, pořádané SOŠ Hluboš, kterého se spolu s devíti školami z regionu (SOŠ a SOU Kutná Hora, SOU stavební Bene­šov, SOŠ a SOU Beroun – Hlinky, ISŠ Rakovník, SLŠ a SOU Křivoklát, SOU Slaný, SŠ designu a řemesel Kladno, SOŠ a SOU Kolín) zúčastnila i partnerská škola pořadatele SOŠ Litvínov – Hamr. Zde si mezi 20 soutěžícími postup do finále v Brně vybojoval František Jindra z pořádajícího SOU Hluboš.

Den poté (15. 11. 2023) pak proběhlo v areálu odborného výcviku SPŠ a SOU Pelhřimov v pořadí třetí regionální kolo pro kraje Vysočina a Jihočeský. Utkalo se v něm celkem 17 žáků ze tří jihočeských škol (SPŠ strojní a stavební Tábor, SŠ technická a obchodní Dačice, SŠ Trhové Sviny) a šesti škol z Vysočiny (vedle pořádající ještě SŠ stavební Jihlava, SOŠ Nové Město na Moravě, SŠ stavební Třebíč, SOŠ, SOU a ZŠ Třešť, VOŠ, OA a SOU technické Chotěboř). Z nich si účast ve finále vybojovali za kraj Vysočina Vít Zykan ze SOŠ Nové Město na Moravě a za kraj Jihočeský Adam Kepka ze SŠ technické a obchodní Dačice.

O týden později (22. 11. 2023) proběhlo na půdě SOU Domažlice regionální kolo pro kraje Plzeňský a Karlovarský. Jako vždy se ho zúčastnila pouze trojice škol z kraje Plzeňského (mimo pořadatele ještě SOU stavební Plzeň a SPŠ Tachov) a svůj finálový post si zde mezi šesti soutěžícími žáky „vybojoval“ Jakub Havlíček ze SOU stavebního Plzeň.

Nejčetnější startovní pole ve Slavkově a Děčíně

Ve stejný den (22. 11. 2023) proběhlo ve školních dílnách ISŠ Slavkov u Brna každoročně hojně obsazené regionální kolo pro kraje Jihomoravský a Zlínský. Zde se na pomyslnou startovní čáru postavilo celkem 22 žáků reprezentujících spolu s pořádající školou ještě SŠ dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov, ISŠ Hodonín, SOU a SOŠ SČMSD Znojmo s.r.o., Masarykovu SŠ Letovice, SŠ stavebních řemesel Brno – Bosonohy, SŠ polytechnickou Brno a SOU tradičních řemesel a VOŠ Brno, a dále pak z kraje Zlínského SŠ nábytkářskou a obchodní Bystřice pod Hostýnem, SOŠ a Gymnázium Staré Město a SPŠ stavební Valašské Meziříčí. Po pětihodinovém soutěžním klání, kdy žáci za pomoci ručního nářadí zhotovovali zásuvku ze SM/BO dřeva s deskovým dnem tl. 4 mm, se do finále probojovali za Jihomoravský kraj Jáchym Karbula z pořádající ISŠ Slavkov u Brna a za Zlínský kraj Jan Kupec ze SOŠ a Gymnázia Staré Město.

Ještě větší účast pak mělo koncem měsíce listopadu (29. 11. 2023) proběhnuvší regionální kolo pro kraje Ústecký a Liberecký, pořádané v prostorách SŠ řemesel a služeb Děčín. Mezi sebou se zde utkalo letos rekordních 24 žáků, mezi nimiž byli kromě dvou domácích i zástupci SOŠ Litvínov – Hamr, SŠ Kateřinky – Liberec s.r.o., LITEGRA – SŠ a MŠ o.p.s. Litoměřice, VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf, SZŠ a SOŠ Česká Lípa, SPŠ stavební a SOŠ stavební a technické Ústí nad Labem, SŠ technické Most, SŠ strojní, stavební a dopravní Liberec, SOŠ energetické a stavební, OA a SZŠ Chomutov, SŠ Semily a SOŠ technické a zahradnické Lovosice. Z nich pak do brněnského finále za Ústecký kraj postoupil Lukáš Jurček ze SOŠ Litvínov – Hamr a za kraj Liberecký Jiří Šreiber ze soukromé Střední školy Kateřinky – Liberec s.r.o.

V Jaroměři pod značnou kulisou přihlížejících

Ve druhém prosincovém týdnu (6. 12. 2023) pak soutěž pokračovala ještě regionálním kolem pro kraje Pardubický a Královéhradecký. Jeho pořádání se letos úspěšně zhostila SŠ řemeslná Jaroměř, která ve školní tělocvičně soutěžícím připravila, kromě zajímavého výrobku, i široké publikum tvořené nejen vlastními žáky, ale i žáky místních základních škol či zájemci z řad široké odborné i laické veřejnosti.

V nejsledovanějším regionálním kole pro kraje Pardubický a Královéhradecký žáci vyráběli podnož čalouněného taburetu ze smrkového a borového dřeva

Proběhlo za účasti 14 žáků, kteří spolu s dvojicí domácích reprezentovali SŠ gastronomie a služeb Nová Paka, SUPŠ hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové, SŠ technickou a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová, SŠHŘ a gastronomie Trutnov, SŠ stavební Vysoké Mýto a Gymnázium K. V. Raise a SOU Hlinsko. Jejich úkolem v 5 hodin trvající praktické části bylo zhotovit podle předem obdržené výkresové dokumentace a pomocí ručního nářadí a aku vrtačky dřevěnou podnož (ze SM/BO masivu) pro čalouněný taburet. Mezi jimi prováděné technologické operace patřilo např. ruční zhotovení osmi rohových spojů na čep a dlab s pérem a čtyř polokrytých ozubů a další práce včetně montáže.

Výkony žáků hodnotila odborná porota tvořená Ing. Danielem Kynštem (Dřevotvar družstvo Jablonné nad Orlicí), Davidem Blažkem (Deskinex s.r.o. Jaroměř) a místním truhlářem Janem Kratochvílem, kteří hodnotili výrobky zejména z hlediska dodržených rozměrů podle výkresové dokumentace, provedení čistoty spojů, funkčnosti výrobku, celkového vzhledu a dodržování bezpečnosti práce. Podle nich se svého úkolu nejlépe zhostil (s 98,5 body z možných 100) zástupce Královéhradeckého kraje a v pořadí již desátý finalista mistrovství Michal Frydrych z pořádající SŠŘ Jaroměř. Finalistou za kraj Pardubický se dosažením 75 bodů stal Matěj Fránek ze SŠ technické a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová.

Poslední dva finalisté z krajů Moravsko­slezský a Olomoucký vzešli 14. 12. 2023 z regionálního kola konaného na SŠ řemesel Frýdek-Místek. Zde se ke dvojici domácích žáků připojili budoucí truhláři ze SŠ průmyslové Krnov, SŠ polytechnické Olomouc, SŠ technické a zemědělské Nový Jičín, SŠ techniky a služeb Karviná, Švehlovy SŠ polytechnické Prostějov, SŠ stavební a dřevozpracující Ostrava, Vítkovické SPŠ Ostrava, SOU stavebního Opava, SŠ technických oborů Havířov-Šumbark a SŠ řemesel Šumperk. V konkurenci 21 soutěžících do celorepublikového finále v Brně (proběhne 29. 2. 2024) postoupili za kraj Moravskoslezský Vilém Urban ze SŠ průmyslové Krnov a za kraj Olomoucký Kristián Kročil ze SŠ polytechnické Olomouc.

Foto: archiv SŠ řemeslné Jaroměř

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina