reportáže

Vsadil na úzkou specializaci, ale také na věrné zaměstnance a odběratele

Reportaz_Sabra
V předčasně ukončené činnosti podnikatele Emanuela Bradáče z Bohdalova úspěšně pokračují manželka Dana, dcera Petra a syn Roman spolu s otcovými zaměstnanci. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Truhlářský mistr Emanuel Bradáč (1960–2013) z Bohdalova na Žďársku vybudoval na okraji obce výrobní areál SABRA DŘEVOVÝROBA s.r.o., specializující se na produkci různých typů obkladů zárubní a zasklívacích lišt a rámečků pro předního českého výrobce interiérových dveří SAPELI, a.s. Jihlava, kde se obklopil týmem spolehlivých a věrných spolupracovníků. Ti po jeho předčasném odchodu z tohoto světa (ve věku 52 let) pomohli manželce Daně, současné jednatelce společnosti, a dětem v roli společníků – dceři Petře Křesťanové a synu Romanovi, rovněž vyučenému truhláři, firmu nejen dál úspěšně provozovat, ale ještě ji rozšířit o produkci stěnových a stropních panelů dřevostaveb WOOD SYSTEM.

Z garáže přes stodolu u domu rodičů…

Zakladatel firmy SABRA DŘEVOVÝROBA s.r.o. Emanuel Bradáč (*1960) z Bohdalova u Žďáru nad Sázavou se po ukončení základní školy vyučil truhlářem v Tavíkovicích na Znojemsku. Po vyučení pracoval v truhlárně někdejšího jednotného zemědělského družstva v Bohdalově. V polovině roku 1989 se mu na základě rozhodnutí tehdejšího místního národního výboru v Bohdalově dostalo povolení k poskytování služeb v rámci truhlářských a jiných prací se dřevem. Ty pak začal jako své hlavní zaměstnání provozovat v garáži na ploše 40 m2, kterou si za vypůjčené peníze vybavil základními dřevoobráběcími stroji, na kterých se začal věnovat drobným zakázkám pro místní občany a obyvatele přilehlých obcí. Poté, co si v roce 1990 zřídil živnostenské oprávnění, přemístil svoji činnost do stodoly o ploše 100 m2, stojící na dvoře domu svých rodičů, kde se věnoval hlavně výrobě oken a dveří z masivu.

Od roku 1992, tehdy už jako firma Truhlářství Bradáč, na kterou se tu a tam obraceli i někteří architekti či designéři, se spolu se čtyřmi zaměstnanci pustil i do náročnějších zakázek. Šlo např. o zhotovení několika kusů secesního nábytku pro pražský Nosticův palác, obložení vstupního portálu brněnského Boby Centra, točitého schodiště pro jistou banku v Jemnici, či o repliky historických oken, dveří a vrat, realizovaných ve spolupráci s Národním památkovým ústavem České republiky.

Reportaz_Sabra

Největší plochu areálu SABRA DŘEVOVÝROBA s.r.o. zabírají tři haly spojené ve tvaru „T“…

…do nového areálu na ploše téměř 16 tis. m2

Výše uvedené portfolio zakázek vedlo Emanuela Bradáče v roce 1994 ke zvýšení počtu zaměstnanců na 10 a k výstavě nové výrobní dílny o ploše 600 m2, pro jejíž zbudování využil tehdy již neobhospodařované pole svých rodičů, ležící v těsné blízkosti obchvatu Bohdalova u silnice II/353 mezi Žďárem nad Sázavou a Jihlavou. S ohledem na tehdejší výrobní rozsah firmy šlo o poměrně náročnou investici vyžadující bankovní úvěr, jehož bezproblémové splácení bylo podle jeho manželky Dany, která jeho činnost od počátku podporovala, nutné „pojistit“ nějakým pravidelným přísunem zakázek, a to nejlépe přechodem na sériovou výrobu. V roce 1995, kdy ve firmě pracovalo už 17 zaměstnanců, proto Eduard Bradáč uzavřel kontrakt s panem Jindřichem Procházkou, zakladatelem a bývalým majitelem Sapeli, s.r.o. (dnes SAPELI, a.s.), zaměřené na produkci interiérových dýhovaných dveří ve výrobním závodu v cca 13 km vzdálené obci Polná, na výrobu dýhovaných obkladů zárubní neboli v branži přezdívaných obložek.

Po zavedení této výroby se Truhlářství Bradáč v roce 2000 z fyzické osoby přetransformovalo na společnost s ručením omezeným SABRA DŘEVOVÝROBA (dále jen SABRA), jejímž druhým jednatelem, respektive jednatelkou se stala manželka E. Bradáče Dana Bradáčová. Výše uvedená a zcela zásadní změna výrobního sortimentu s sebou přinesla kromě navýšení počtu zaměstnanců na 50 také rozšíření výrobních prostor o dalších 1200 m2 v podobě nově postavené strojní dílny a velké výrobní haly. V následujících letech pak k těmto objektům přibyly, kvůli zvyšujícím se požadavkům odběratelské firmy SAPELI také na dodávky fóliemi a CPL či HPL lamináty obalovaných obkladů zárubní, další výrobní a skladovací prostory, které se postupně spojily v ucelený firemní areál, jehož plocha dnes čítá 15 700 m2.

…s technologií na výrobu dýhovaných a obalovaných obkladů zárubní

Mnozí to s námi táhnou od začátku

Výše představené podnikatelské úsilí Eduarda Bradáče bohužel skončilo předčasně v polovině dubna 2013, kdy ve věku 52 let zemřel. Vedení celé firmy se tak musela ujmout manželka Dana s pomocí tehdy jedenadvacetiletého syna Romana, vyučeného truhláře pracujícího ve firmě od roku 2010, a o šest let starší dcery Petry Křesťanové, která se stará o účetnictví. Naštěstí jim byli…

Zobraziť celý článok v eDM 4/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina