odborné témy

Rok 2022: Horší, než jsme očekávali, ale lepší, než jsme se báli

OT VDMA
Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V polovině loňského roku zveřejnil německý profesní svaz VDMA Dřevoobráběcí stroje výsledky za rok 2021 a nastínil prognózu na rok 2022. Druhý kovidový rok 2021 se vyznačoval rekordní poptávkou po německých dřevoobráběcích strojích s dvouciferným nárůstem. Jejich produkce meziročně vzrostla o 17 %. V prognóze na rok 2022 však byl svaz opatrný, ale s ohledem na množství nahromaděných zakázek spíše optimistický. Na tiskové konferenci LIGNA.Preview, která se uskutečnila 16. 2. 2023 v Hannoveru, prezentoval Markus Hüllmann, předseda profesního svazu VDMA Dřevoobráběcí stroje, aktuální výsledky za rok 2022 a prognózu na rok 2023.

Markus Hüllmann, předseda profesního svazu VDMA Dřevoobráběcí stroje

Krátké ohlédnutí za rokem 2022

Během 1. poloviny roku 2022 zaznamenali němečtí výrobci rekordně silnou poptávku. Ve 2. polovině roku ale kvůli trvající rozvrácené geopolitické situaci došlo k poklesu prodeje. Kvůli nedostatku materiálů a důležitých komponentů výrobci nebyli schopni dodávat včas objednané stroje zákazníkům. Druhý efekt těchto vlivů byl výrazný nárůst cen. A třetí efekt byly změny v plánování projektů. Celkově tak panovala velká nejistota. Avšak trh byl stále rozumně silný.

Vlivem silné globální poptávky a vysokých vstupních cen v důsledku konfliktu na Ukrajině došlo ke skokovému meziročnímu nárůstu cen dřevoobráběcích technologií o 9 %. Za posledních sedm let se přitom cena zvedla o necelých 30 %.

Během posledních 4 let se kvůli pandemii nekonaly žádné veletrhy, které vždy hrály důležitou roli v otázce prodeje. Firmy tak musely hledat nové cesty a způsoby prodeje.

Na grafu „Výroba dřevoobráběcích strojů v Německu“ vidíme vývoj produkce dřevoobráběcích strojů v Německu vyjádřené v mld. EUR. U loňského roku je patrné, že rekordně vysoká produkce (3,5 mld. EUR) byla ovlivněna především cenovým nárůstem.

Export tvoří 60–70 % celkového prodeje, přičemž největší podíl exportu tvoří trhy 15 zemí. Největší podíl si zejména po loňském nárůstu drží Spojené státy na první pozici. Na druhém místě je Čína, která sice loni zaznamenala mírný pokles, podle vyjádření Markuse Hüllmanna je ale stále velmi důležitým trhem pro německé výrobce z hlediska budoucnosti. Výrazný nárůst loni zaznamenal prodej v Itálii a ve Spojeném Království, kde se jako investiční stimulátory projevily různé podpůrné programy tamních vlád. Nárůst ale zaznamenaly i další evropské trhy, včetně České republiky. Z mimoevropských zemí pak vedle již zmíněných Spojených států a Číny hrají důležitou roli Austrálie, Turecko a Brazílie. Na 15. místě se loni ze známých důvodů umístilo Rusko.

Současná situace

Sklenice není z poloviny prázdná, ale více než z poloviny plná. Tak by se dala obrazně označit současná nálada mezi německými výrobci. 48 % z nich je spíše optimistických a jen 14 % spíše pesimistických. U 38 % firem panuje smíšená nálada.

Je ale třeba mít na paměti, že situaci pro letošní rok lze jen velmi těžko předpovídat. Markus Hüllmann připomněl výrok generální ředitelky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristaliny Ivanovy Georgievové z 20. ledna pronesený na výročním zasedání Světového ekonomického fóra (WEF), kde uvedla, že ekonomický výhled je méně špatný, než se před pár měsíci obávala. Méně špatné ale ještě neznamená dobré. To, co se podle ní zlepšilo, je potenciál Číny zvýšit růst a že MMF nyní předpovídá čínský růst na rok 2023 o 4,4 %. Zároveň ale uvedla, že nevidí žádné „dramatické zlepšení“ v současné prognóze MMF globálního růstu pro rok 2023 ve výši 2,7 %. Válka na Ukrajině podle ní zůstává „obrovským rizikem“ pro důvěru, zejména v Evropě.

Kde jsou rizika, tam jsou i příležitosti

Rok 2023 ale bude podle Markuse Hüllmanna rokem příležitostí. Na jedné straně je zde řada faktorů, které negativně ovlivňují rozvoj trhů:

  • Nízké marže v odvětvích kvůli vysokým cenám vstupů
  • Rostoucí náklady na financování (vysoké úrokové sazby)
  • Méně stavební činnosti a spotřeby
  • Pandemie Covid-19 odezněla, neprojevují se žádné efekty dohánění ztrát

Na druhé straně existují i pozitivní faktory, jako např.:

  • Investiční tlak v oblasti pokročilých technologií v důsledku nedostatku pracovních sil
  • Inovace výrobků
  • Velká pozornost věnovaná dřevostavbám – aktuální je především téma výškových budov

Pro strojní průmysl představují největší příležitosti:

  • Digitalizace a automatizace související s individualizovanou zakázkovou (kusovou) výrobou
  • Budování odolných dodavatelských řetězců
  • Změna klimatu, transformace (cirkulární ekonomika, udržitelnost zdrojů)
  • Státní ekonomické stimuly a strukturální programy

Naopak největší rizika pro odvětví představují:

  • Nedostatek kvalifikovaných pracovníků/demografická křivka
  • Inflace/restriktivní měnová politika
  • Decoupling (oddělení křivky růstu ekonomického výkonu a křivky tlaku na životní prostředí)

Prognóza 2023

Jakkoli je stále těžké v současné době cokoli předvídat, je zřejmé, že vlivem konfliktu na Ukrajině nelze v dohledné době očekávat nějaké výrazné zlepšení. Navzdory této realitě VDMA vidí rok 2023 spíše optimisticky a odhaduje, že v letošním roce by produkce dřevoobráběcích strojů mohla dosáhnout hodnoty 3,4 mld. EUR, což je jen o 0,1 mld. EUR méně než loni a stejně, jako v letech 2021 a 2019.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina