aktuality

Celková důvěra v ekonomiku se potřetí v řadě snížila

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 1,6 bodu na hodnotu 94,1, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 2,6 bodu na hodnotu 97,6, indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 3,5 bodu na hodnotu 77,1. Ve srovnání se srpnem loňského roku jsou souhrnný indikátor a spotřebitelský indikátor na nižší úrovni, podnikatelský indikátor je mírně vyšší.

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku po pěti měsících nepřetržitého poklesu meziměsíčně zvýšila. Respondenti se ve srovnání s červencem méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace a i jejich vlastní finanční situaci. Meziměsíčně se snížil i počet respondentů hodnotících svoji stávající finanční situaci hůře ve srovnání s předešlými dvanácti měsíci. Naopak mírně vzrostl počet respondentů, kteří se domnívají, že v období příštích dvanácti měsíců nebude vhodná doba k pořizování velkých nákupů.

„Srpnový meziměsíční růst důvěry mezi spotřebiteli lze chápat jako určitou korekci předešlého nepřetržitého pětiměsíčního poklesu. Většina sledovaných ukazatelů sice zaznamenala mírné zlepšení, nicméně všechny stále vyznívají hůře ve srovnání s dlouhodobými průměry. To platí i pro očekávání dalšího vývoje inflace, u kterého lze ale pozitivně hodnotit meziměsíční snížení počtu respondentů obávajícího se dalšího růstu cenové úrovně,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra podnikatelů v průmyslu se znovu snížila. Indikátor důvěry ve srovnání s červencem poklesl o 2,0 bodu na hodnotu 96,9.

V odvětví stavebnictví se důvěra podnikatelů meziměsíčně výrazně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 8,4 bodu na hodnotu 110,2.

Důvěra podnikatelů v odvětví obchodu se meziměsíčně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 2,4 bodu na hodnotu 95,2.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. finančního sektoru) se důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 2,7 bodu na hodnotu 97,3.

Detailnější informace naleznete ZDE.

Zdroj: ČSÚ

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina