reportáže

Vsadili na kulatinu zpracovávanou nikoliv pořezem, ale hoblováním

Reportaz_Svec
„Za to, že se nám stále daří, vděčím tatínkovi, neboť já už jen nastoupil do rozjetého vlaku,“ říká Bc. Marek Švec na adresu otce Miroslava. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Po restituci chátrajícího areálu bývalého mlýna v Dolní Čermné na Ústecko-Orlicku se v roce 1992 pan Miroslav Švec, spoluzakladatel firmy Švec-Appl, pustil do výroby dřevité vlny, kterou zpočátku dodával na trh jen jako obalový a fixační materiál. Postupem času ji začal zhodnocovat splétáním do provazců, z nichž jím založená firma, přetransformovaná v roce 2019 na Švec dřevitá vlna s.r.o. a od té doby vedená jeho synem Markem, v současné době produkuje hlavně ekologické podpalovače, exportované spolu s provazci do celé střední a západní Evropy a také do Ameriky.

Rodinná firma Švec dřevitá vlna s.r.o., vedená třiatřicetiletým Bc. Markem Švecem a zabývající se výrobou dřevité vlny a různých produktů z ní, působí od svých začátků v areálu bývalého mlýna v obci Dolní Čermná v podhůří Orlických hor. Navázala na tradici firmy založené v roce 1888 jednatelovým pradědečkem z matčiny strany – mlynářem Josefem Applem, který na téže adrese provozoval kromě mlýna ještě pilu a tkalcovnu.

Výroba dřevité vlny a produktů z ní probíhá od roku 1992 v objektu bývalého Applova mlýna v Dolní Čermné

Zkušenosti s výrobou dřevité vlny začala firma sbírat v roce 1992, kdy byl chátrající areál, provozovaný v období po komunistickém převratu někdejším Zemědělským nákupním a zásobovacím podnikem, v restituci vrácen mlynářovým synům Emilovi a Jiřímu Applovým. Ti se spojili s Emilovým zetěm a otcem jednatele Marka Švece Miroslavem, který je původní profesí strojař s tím, že se pokusí na podnikatelskou tradici v rodině navázat. A to v oboru zpracování dřeva, ve kterém oba restituenti v produktivním věku pracovali, s konkrétním zaměřením na výrobu dřevité vlny v rámci společné firmy Švec-Appl.

„Vycházeli jsme z předpokladu, že s novou dobou bude větší poptávka po ekologickém balení. Věděli jsme, že po republice výrob dřevité vlny moc není, a protože tchán a jeho bratr měli s dřevařinou velké zkušenosti, tak jsme si řekli, že by to pro nás mohla být ta správná cesta,“ vzpomíná dnes sedmašedesátiletý Miroslav Švec na začátky rodinného podnikání, kdy pracoval sám jen s pomocí zmíněných členů rodiny. Ti mu pomohli i s výrobou pily pro krácení kulatiny a pro expedici vlny nezbytného lisu, přičemž velkou oporou mu byla manželka Růžena coby absolventka Střední průmyslové školy v Hranicích.

Od ryze obalového materiálu…

Přesto se začínající podnikatelé řadu věcí museli učit takříkajíc za pochodu, od účetnictví, přes nákup dřevní suroviny, až po prodej vlastního výrobku. Tím byla zpočátku pouze vlastní dřevitá vlna, vyráběná hoblováním špalků měkkých dřevin (z 99,5 % smrk a 0,5 % borovice) nejprve na jednom a později na dvou historických jednoúčelových strojích z někdejší produkce TOS Svitavy, které se dnes již nevyrábí.

Před vlastním zpracováním se kulatina vykrátí na 50 cm dlouhé špalky, které se v případě potřeby rozštípnou na půlkuláče nebo čtvrtkuláče

„Z pilařské kulatiny třídy IIIC nebo IIID v čepových průměrech od 15 cm výše, které ročně zpracujeme kolem 2,5 – 3 tisíce kubíků, bereme pouze první 2 nebo max. 4 metry od oddenku. Tím se snažíme vyhnout větším sukům, které by hoblovaná vlákna přetrhaly, což by nám způsobovalo problémy při jejich následném stáčení (splétání) do provazců. Kromě suků nesmí kulatina obsahovat měkkou hnilobu a s ohledem na výše zmíněné stáčení je lepší, když má větší vlhkost,“ vstupuje do rozhovoru s Miroslavem Švecem jeho syn Marek a dodává, že kulatina, kterou neodkorňují, je před vlastním hoblováním nejprve vykrácena na cca 50 cm dlouhé špalky.

Vlákna dřevité vlny se hoblují na speciálních historických strojích tuzemské výroby opatřených speciálními hoblovacími noži

Ty se pak buď celé nebo na štípačce upravené do podoby půlkuláčů či čtvrtkuláčů upevňují mezi posouvací válce (ve svislém směru) hoblovacího stroje, kde se z nich speciálními hoblovacími noži, uloženými v kmitajících saních, postupně (vždy v celých vrstvách) „ukrajují“ vlákna dřevité vlny. Možné přenastavení nožů na různou tloušťku a šířku dřevitého vlákna pak dává firmě možnost vyrábět 3 druhy dřevité vlny – jemnou (tloušťka vlákna 0,1 mm, šířka 2 mm), střední (0,2 mm/2 mm) a hrubou (0,2 mm/3 mm). Tyto druhy pak v závislosti na frakci slouží…

Zobraziť celý článok v eDM 6/2022 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina