reportáže

Převzali zaběhlou výrobu obloukových segmentů a aplikují je i do interiérů

Reportaz_KHoblouky
„Převzít zaběhlou výrobu, o kterou je navíc na trhu zájem, byla pro nás velká výzva,“ říkají jednatelé Jiří Kocur (vpravo) s Ondřejem Holečkem. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na jarním souboru veletrhů spojeném s výstavami Střechy Praha, For Pasiv a For Wood na pražském výstavišti v Letňanech (3.–5. 3. 2022) se mezi 197 vystavovateli návštěvníkům poprvé představila společnost KH OBLOUKY s.r.o. z Dolního Benešova na Opavsku. To však neplatí o jí vyráběných obloukových segmentech z lepeného lamelového dřeva, které ve spojení s konkrétními výrobky byly v minulosti jak v Praze, tak i na jiných výstavách v ČR k vidění pod hlavičkou opavského Truhlářství Kostrhoun, v jehož šlépějích se firma vydala v loňském roce s cílem rozšířit využití oblouků i pro výrobu např. stolového nábytku.

Společnost KH OBLOUKY se sídlem v Dolním Benešově v okrese Opava byla založena v červnu 2021 dvojicí jednatelů – Jiřím Kocurem (*1971), který před tím pracoval ve střechařském oboru, kde se mimo jiné specializoval na přírodní břidlici, a třiatřicetiletým Ondřejem Holečkem, vyučeným truhlářem. Navázala na více jak třicetiletou činnost původní firmy OBLOUKY Kostrhoun letos dvaašedesátiletého truhláře Antonína Kostrhouna z Opavy – Kateřinek, provozované od roku 1989 v nedalekých Pustých Jakarticích jako truhlářská dílna se zaměřením na zakázkovou výrobu veškerých truhlářských výrobků.

Reportaz_KHoblouky

V průběhu dalších let, kdy se ze strany zákazníků množily požadavky na výrobu různých obloukových segmentů, se A. Kostrhoun, podnikající jako OSVČ, začal intenzivně zabývat vývojem technologie pro jejich výrobu. Zejména pak zhotovením speciálního mechanicky ovládaného lisu pro lepení lamelových obloukových vazníků (z délkově nenastavovaných lamel), využitelných v mnoha stavebních prvcích.

Díky jejich vysoké kvalitě a přesnosti byl firmě na tyto výrobky koncem června 2009 udělen Technickým a zkušebním ústavem Praha, s.p. certifikát shody na „obecně pojatý“ stavební výrobek „Lepené lamelové dřevo bez podélných spojů lamel“. Následně, o více jak měsíc později, pak také certifikát pro již konkrétní výrobky s označením „Dřevěný obloukový přístřešek“, určené k ochraně vchodových dveří a vrat, pro stavbu altánů, přístřešků pro garážová stání apod., které tvořily gró výrobního portfolia firmy OBLOUKY Kostrhoun. A to až do ledna roku 2021, kdy se její zakladatel Antonín Kostrhoun, s ohledem na své další aktivity a také blížící se důchodový věk, dohodnul na předání kompletní výrobní technologie a jím vypracovaného know-how s tehdy ještě budoucími jednateli KH OBLOUKY s.r.o., kteří se rozhodli v tradici zakázkové výroby obloukových lepených vazníků na Opavsku pokračovat.

Nejen pokračovat s výrobou oblouků…,

„Mým důvodem pro převzetí výroby bylo to, že poté, co jsem se před zhruba 12 lety osamostatnil a specializoval se jak v oblasti přírodní břidlice (střechy, obklady, výroba z břidlice apod.), tak i v dalších výrobních oborech na odvětví přírodního kamene, jsme s panem Kostrhounem tu a tam přímo spolupracovali. Pro mého kolegu Ondřeje Holečka to pak byla výzva přeorientovat se z do té doby převažující výroby kuchyní z lamina na jím vysněný masiv a tento sen realizovat ve vlastní firmě,“ vysvětluje starší z jednatelů Jiří Kocur a dodává, že zakoupenu výrobní technologii pak noví majitelé přesunuli do větších prostor průmyslového areálu v cca 20 km vzdálené obci Háj ve Slezsku. A to ve snaze ve výrobě oblouků nejen pokračovat, ale posunout ji i takříkajíc o kousek dál včetně nezbytného obnovení výše uvedené certifikace, respektive jejího převedení na nástupnickou společnost.

Nejčastěji používaným materiálem pro výrobu společnosti KH OBLOUKY, realizovanou s pomocí tří spolupracovníků, jsou…

Zobraziť celý článok v eDM 4/2022 >>

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina