reportáže

Cestami k prosperitě od začátku byly neustálý rozvoj firmy a úkolová mzda

Reportaz_KlausTimber
Za trvalým rozvojem firmy a jejími nadstandardními výsledky stojí bezmála třistačlenný kolektiv vedený Marcelem a Lenkou Klausovými. Foto: archiv výrobce
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Svoje podnikání v oboru zpracování dřeva odstartoval v roce 1998 v pronajaté stodole pořezem kulatiny na paletové přířezy a jejich exportem do Německa. O rok později začal spolu s prvními zaměstnanci palety sám vyrábět, čímž se jeho počáteční obrat cca 2,9 mil. Kč meziročně zvedl na více jak čtyřnásobek. Řeč je o čtyřiatřicetiletém Marcelovi Klausovy, zakladateli KLAUS Timber a.s. Kladrubce, která vloni po necelých 23 letech činnosti, při obratu cca 1,5 miliardy korun, dodala na trh zhruba 6,2 mil. kusů přepravních palet v bezmála 700 různých typech. Součástí holdingu, fungujícího dnes ve třech moderních areálech (Kladrubce, Drahkov a Nepomuk – Dvorec) jsou spolu s vlastní kamionovou dopravou s 35 soupravami ještě dvě dceřiné společnosti a patnáctičlenná stavební skupina.

Kladrubce

Historie dnešní akciové společnosti KLAUS Timber se sídlem v Kladrubcích u Nepomuku na Plzeňsku se začala psát na jaře roku 1998, kdy si tehdy dvacetiletý absolvent SOŠ poštovní Marcel Klaus, po návratu z Německa, kde před tím 2 roky pracoval u pásu v rybárně, začal plnit svůj sen založit si v Česku vlastní firmu. Při hledání odvětví, ve kterém by se mu mohlo dařit, se nakonec inspiroval u svého známého, který měl doma ve stodole zřízenou jednoduchou pilnici a vyrobené řezivo prodával do zahraničí.

Reportaz_KlausTimber

Historie KLAUS Timber a.s. se začala psát v chátrajícím statku v Kladrubcích, který se během dvou desetiletí proměnil v moderní výrobní areál s 95 zaměstnanci

„S cílem najít pro tuto činnost vhodný objekt jsem začal objíždět okolí mého tehdejšího bydliště, až se mi podařilo v areálu bývalého zemědělského družstva v Kladrubcích najít stodolu s elektrickou přípojkou. Pak už zbývalo jen přesvědčit majitele k jeho pronájmu a později k odkupu, což nebylo s ohledem na můj podle nich ‚nevyzrálý‘ věk zprvu jednoduché, a pořídit si nezbytné základní strojní vybavení v podobě kotoučové hranolovací pily a rozmítací pily,“ vzpomíná Marcel Klaus na období před 28. červnem 1998, kdy po nutné úpravě stodoly a umístění strojů začal coby fyzická osoba spolu se třemi spolupracovníky řezat kulatinu menších průměrů na řezivo a paletové přířezy. Tento sortiment pak s pomocí již zmíněného kamaráda prodával do Německa a Itálie, kde však uplatnil jen materiál první třídy a ostatní se mu hromadil na skladě.

Po půl roce proto svoji činnost rozšířil o výrobu jednorázových (nevratných) palet, stloukaných zprvu ručně a posléze s pomocí pneumatických kladiv, které byly expedovány v množství 5 kamiónů měsíčně. Při jejich odbytu se od začátku zaměřil především na německý trh, kde, jak sám říká, bylo v té době na rozdíl od Česka všechno jasné a dané.

„Věděl jsem, že když přijedu k obchodníkovi, dostanu šek a za deset minut budu mít peníze v kapse,“ doplňuje s úsměvem majitel a dodává, že první kontakty na německé obchodníky získával přes domácí zprostředkovatele, ale velmi brzy se pak sám dostal do přímého styku s obchodníky.

Pila Drahkov

Od roku 2001 začal Marcel Klaus s pomocí svého otce Stanislava kladrubecký areál postupně komplexně upravovat, přestavovat a z hlediska technologie výroby modernizovat. V roce 2003, kdy se firma přetransformovala na společnost FA Klaus s.r.o., byl zakoupen první polo­automat na stloukání palet a v reakci na tlak zákazníků, požadujících sušší tepelně ošetřené palety s certifikací IPPC, byla pořízena i první sušárna. V rámci úprav, financovaných vesměs z vlastních zdrojů nebo s pomocí leasingu, vyrostly v areálu i dvě nové haly, z nichž první byla vybavena technologií pro zakracování řeziva a do druhé byla instalována automatizovaná paletovací linka.

Reportaz_KlausTimber

Celkovou přestavbou a modernizací si prošel také pilařský provoz firmy v Drahkově

S rostoucí produkcí palet se však firmě začalo nedostávat řeziva, a tak se M. Klaus v roce 2005 rozhodl v cca 24 km vzdáleném Drahkově investovat do odkupu pilařského provozu s rámovkovou pilnicí, který byl…

Zobraziť celý článok v eDM 1-2/2022 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina