aktuality

Uklidnění trhu nepřijde podle ředitele firmy Würth plynule, ale v několika vlnách

Výkonný ředitel firmy Würth Robert Friedmann
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Celý svět chce vyrábět, aby dohnal výpadky z nejtěžšího období covidové pandemie, ale často není z čeho. Váznou dodávky zboží, dílů a materiálu po celém světě, prudce se zvyšují dodavatelské ceny. Velké problémy mají zejména ty firmy, které jsou závislé na dodávkách z Číny. Současnou situaci s údivem sledují i legendy německého poválečného průmyslu, například Reinhold Würth, jehož otec v roce 1945 zakládal stejnojmennou firmu na spojovací materiál. Würth tvrdí, že něco takového během svého podnikatelského života nezažil. A to je v branži už 72 let.

V rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung se se svým pohledem na věc svěřil i výkonný ředitel firmy Würth Robert Friedmann, který vykresluje složitost situace v první vlně pandemie, kdy firmě reálně hrozil krach. „Nikdo nevěděl, jak se bude vyvíjet situace v Itálii a jak dlouho potrvá, nevěděli jsme, jak dlouho nám naši zákazníci nebudou moci zaplatit, přitom v Itálii děláme obrat přes sto milionů eur,“ vzpomíná Friedmann, podle něhož se dodavatelské řetězce dnes zcela zbláznily, což má několik příčin.

Jednou z nich je náhlá obrovská poptávka po ústupu covidu, kterou umocnil i „efekt toaletního papíru“. „Když je něčeho nedostatek, jako třeba toaletního papíru během krize, pokoušejí se lidé zásobit dopředu. Objednají si hned deset kusů, protože mají strach, že dostanou jen tři nebo pět,“ vysvětluje Friedmann, což podle něho potom vede k výpadkům dodávek a k prodlužování dodacích lhůt. Krizi v dodávkách umocnily i přírodní katastrofy a nehody v důležitých závodech v Asii. „Když je smůla, přidruží se k tomu vždycky ještě nějaké další neštěstí a s ním se svezou i ostatní,“ říká Friedmann a jako příklad udává růst cen v lodní dopravě. „Doprava jednoho kontejneru ze Šanghaje do Rotterdamu stojí dnes více než 12 tisíc eur, před covidem to bylo méně než dva tisíce eur – to je šestkrát více! Šílené.“

Friedmann je ale přesvědčen, že dodavatelské řetězce a výroba si zase sednou. „Pokud bude po celém světě stoupat počet očkovaných lidí a virus nám nepřipraví nějaké překvapení v podobě nové mutace, doufám, že se situace stabilizuje někdy na konci roku 2022.“ Nikdo ale podle něj pořádně neví, kdo a jak se předzásobil, jaká je skutečná naplněnost skladů a jak rozsáhlá je cenová spekulace. Uklidnění situace tak podle něj nepřijde plynule, ale podobně jako vpád viru v několika vlnách.

Zdroj: e15.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina