odborné témy

Pandemie prověřila odolnost německého nábytkářského průmyslu

VDM
Největší sektor německého nábytkářského průmyslu představují výrobci kuchyňského nábytku…
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Německý nábytkářský průmysl generoval od ledna do června 2021 tržby kolem 8,4 miliardy EUR, což je nárůst o 4,3 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Na pozadí dlouhé fáze uzavírání obchodů se domácí prodej vyvíjel jen mírně pozitivně, zahraniční tržby však rostly silně. Exportní podnikání mimo jiné těžilo z poklesu infekce na klíčových evropských exportních trzích a z dřívějšího rušení lockdownů ve srovnání s Německem.

VDM

„Při hodnocení těchto výsledků je však třeba odkázat na extrémně slabé údaje za předchozí rok,“ uvedl Jan Kurth, generální ředitel Asociací německého nábytkářského průmyslu (VDM/VHK). Kvůli opatřením během první vlny pandemie klesly tržby německých výrobců nábytku v první polovině roku 2020 o 10,2 %. „Srovnáme-li vývoj první poloviny roku 2021 s předkrizovou úrovní roku 2019, můžeme konstatovat pokles tržeb kolem 6 %,“ doplnil Jan Kurth.

Export německého nábytku v první polovině roku 2021 vzrostl meziročně o 22,6 % na 4,17 miliardy EUR. Hodnota exportu je obecně vyšší než zahraniční tržby tohoto odvětví, protože na rozdíl od zahraničních prodejů zahrnuje exportní hodnota také zboží vyrobené v zahraniční.

Silně vzrostl (o 46 %) např. vývoz do Francie, která je nyní nejdůležitějším exportním trhem pro německý nábytkářský průmysl. Švýcarsko, první destinace německého nábytku v loňském roce, je v současné době na druhém místě v žebříčku nejdůležitějších exportních trhů s rovněž výrazným nárůstem – téměř 16 %. Následuje Rakousko s +25,5 % a Nizozemsko s +15,6 %. Britský trh po podpisu obchodní dohody s EU zaznamenal v první polovině roku 2021 návrat s pozoruhodným nárůstem 25 %. Mimoevropské exportní trhy se také do dnešního dne vyvíjely pozitivně. Největší světový trh s nábytkem – Čína, opět převzal roli ekonomického hybatele v Asii poté, co překonal důsledky koronakrize. Německý export nábytku do Číny se v první polovině roku 2021 zvýšil o 13 %.

Poté, co se dovoz zahraničního nábytku na německý trh za celý rok 2020 zvýšil jen mírně, od ledna do června 2021 výrazně vzrostl o 23 % na 4,9 miliardy EUR. S mimořádně vysokým nárůstem o 45 % na necelých 1,5 miliardy eur se nadprůměrně zvýšil dovoz z Číny. Čína tak nahradila Polsko (+9 %) jako dosud nejdůležitější zemi původu nábytku. Téměř každý třetí kus nábytku dovezený do Německa (necelých 30 %) nyní pochází z Číny.

„Poté, co se v posledních měsících velmi slibně rozjel zahraniční obchod, očekáváme na podzim znatelný vzestup i na domácím trhu,“ řekl Kurth. Po prázdninové sezóně se podle něj spotřebitelé budou stále více soustředit na své domovy. Generální ředitel VDM vidí růstový potenciál německého nábytkářského průmyslu také v nové značce původu „Möbel Made in Germany“ (uvedené na trh v létě 2020), která znamená „kvalitní nábytek vyrobený v Německu“. Zájem je vysoký: téměř 60 výrobců již pro svůj sortiment nábytku získalo certifikát.

Průmysl ale zároveň čelí velkým výzvám. „Současný nedostatek materiálu způsobuje našim výrobcům velké obavy,“ uvádí Kurth. Kromě materiálů na bázi dřeva patří mezi nedostatky kovové součásti, kování, elektronické součástky, čalounické pěny, potahové látky a obalové materiály. „V naší prognóze na celý rok musíme také vzít v úvahu, že podnikání ve druhé polovině roku 2020 (srovnávací období) bylo rozhodně pozitivní, částečně kvůli silným efektům dohánění termínů a ztrát způsobeným počátečním lockdownem na jaře 2020 a kvůli efektu daně z přidané hodnoty,“ doplňuje Kurth, který v této souvislosti očekává, že tržby v německém nábytkářském průmyslu pro rok 2021 jako celek zůstanou na úrovni předchozího roku (tržby 2020: 17,24 miliardy EUR). Ve srovnání s úrovní tržeb v roce 2019 by to odpovídalo poklesu cca o 4 %.

Přehledně

Výroba nábytku v Německu, první polovina roku 2021: 8,4 miliardy EUR

  • z toho 5,6 miliardy EUR (67 %) zůstalo v Německu
  • z toho 2,8 miliardy EUR (33 %) bylo vyvezeno

Saldo zahraničního obchodu s nábytkem v Německu, první polovina roku 2021: 9,2 miliardy EUR

  • z toho vývoz činil 4,2 miliardy EUR (45 %)
  • z toho dovoz činil 5 miliard EUR (55 %)

Nejlepší exportní destinace

  • Francie: 719 milionů EUR (17 %)
  • Švýcarsko: 598 milionů EUR (14 %)
  • Rakousko: 521 milionů EUR (12 %)

Nejsilnější zdroje dovozu

  • Čína: 1,5 miliardy EUR (30 %)
  • Polsko: 1,3 miliardy EUR (26 %)
  • Itálie: 212 milionů EUR (4 %)

Německý nábytkářský průmysl má roční obrat kolem 20 miliard EUR. Přibližně 100 000 zaměstnanců pracuje v přibližně 1000 společnostech s 20 a více zaměstnanci. Většinu tržeb v tomto odvětví generují větší výrobci s 50 a více zaměstnanci: V roce 2020 dosáhlo 468 společností této velikosti obratu 17,2 miliardy EUR. Ve srovnání s předchozím rokem to odpovídalo poklesu o 3,7 %, což jde na vrub koronavirové krizi a s ní spojeným uzavírkám maloobchodu.

Největší sektor představují výrobci kuchyňského nábytku, následovaného kancelářským a obchodním nábytkem, jídelním, obývacím a ložnicovým nábytkem, čalouněným nábytkem a matracemi.

Výrobní závody tohoto odvětví se nacházejí hlavně v Severním Porýní-Vestfálsku, Bavorsku a Bádensku-Württembersku. Další důležitá místa se nacházejí v Dolním Sasku, Hesensku a Sasku. Exportuje se necelá třetina produkce. Největším zahraničním trhem je Francie před Švý­carskem, Rakouskem a Nizozemskem. Nejdůležitější mimoevropské trhy jsou Spojené státy, Čína a Rusko.

Zdroj: Sdružení německého nábytkářského průmyslu (VDM)
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina