odborné témy

Dřevěné stavby podle studentů: Vítězné Stavby s vůní dřeva 2021

OT_SsVD
Ocenění studenti 9. ročníku soutěže zleva Dorota Świderová, Jan Suchý, Jiří Petrželka, Tereza Krákorová, Tomáš Strnadel a Ondřej Buš. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve čtvrtek 16. 9. 2021 proběhlo v prostorách Autoklubu České republiky v Praze slavnostní vyhlášení vítězů 9. ročníku studentské soutěže Stavby s vůní dřeva 2021, pořádané jako jeden ze stálých projektů Nadace dřevo pro život. Do soutěže, vypsané tentokrát bez konkrétního tématu pouze s otázkou na autory přihlášených děl „Proč pracují právě se dřevem“ a probíhající pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva životního prostředí ČR a 18 českých a slovenských fakult, univerzit a VOŠ, se letos zapojilo 65 česko-slovenských studentů z 9 českých a 7 zahraničních fakult (ze Slovenska, Dánska a Itálie). Slavnostní den nabídl soutěžícím tradiční dopolední doprovodný program, zaměřený na jejich osobní a profesní rozvoj a reagující na aktuální stav ve společnosti.

Do 9. ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 57 soutěžních děl, zařazených do dvou kategorií – „Dřevěné stavby – malé“ (do 500 m3 obestavěného prostoru) a „Dřevěné stavby – velké“ (nad 500 m3 obestavěného prostoru), která soutěžila v každé kategorii samostatně. Na jejich zpracování se podílelo celkem 65 studentů bakalářských či magisterských studijních programů VŠ, kteří do soutěže přihlásili rodinné domy, kaple, mola, sportovní areály, stavby pro relaxaci v přírodě či komplexní řešení souboru stavebních objektů nádražní haly železniční stanice s autobusovou zastávkou ve slovenském městě Turzovka.

„V letošním ročníku soutěže měli studenti za úkol zformulovat, proč ve svých dílech pracují právě se dřevem. U svých děl tak zdůrazňovali, že dřevo je velice unikátním materiálem s širokou škálou využití, které je svými vlastnostmi skvělé pro stavební průmysl. Dalšími jimi uváděnými důvody práce se dřevem byly také jeho obnovitelnost, recyklovatelnost a snížení emisí CO2,“ okomentovala letošní ročník soutěže její vedoucí Ing. Pavla Panáčková.

Tipy na úspěšný restart

„Do letošního ročníku Stavby s vůní dřeva bylo přihlášeno 57 projektů, což je nejvíce za celou dobu existence soutěže. Těší nás také zvyšující se počet přihlášených týmů, kterých se letos sešlo 9,“ doplnil Ing. Panáčkovou ředitel Nadace dřevo pro život Ing. Stanislav Polák s tím, že studenty od účasti neodradila ani domácí výuka, která má určité limity, a ani posunutý termín státních zkoušek překrývající se s uzávěrkou přihlášek do soutěže. „I přesto se většina soutěžících stihla přihlásit v řádném termínu,” doplnil Ing. Polák na adresu výjimečně úspěšného ročníku 2021, pro jehož vyhlašovací ceremoniál Nadace stejně jako loni zvolila historické prostory Autoklubu České republiky na Opletalově ulici v Praze.

Zde pak v dopoledních hodinách pořadatelé připravili pro všech 65 pozvaných soutěžících zajímavý doprovodný program, zaměřený na jejich osobní a profesní rozvoj. O ten se tentokrát postarala koučka studentů Ing. Markéta Veljačiková z Centra informačních a poradenských služeb ČVUT Praha svojí přednáškou „Tipy na úspěšný restart dalšího akademického roku“, reagující na aktuální stav ve společnosti, během které představila osvědčené praktiky pro úspěšný restart do právě začínajícího akademického roku.

SsVD 2021 v číslech a faktech

Ve 14:00 hodin nadešel všemi očekávaný okamžik vyhlášení nejlepších soutěžních děl a odměnění jejich tvůrců. Jeho začátek jako vždy patřil vedoucí soutěžního projektu Ing. Pavle Panáčkové a její rekapitulaci letošního ročníku takříkajíc v číslech. „V kategorii ‚Dřevěné stavby – malé‘ soutěžilo 17 studentských návrhů a v kategorii ‚Dřevěné stavby – velké‘ 40 studentských návrhů. Autoři 29 přihlášených děl se mimo hlavní soutěže zapojili také do podkategorie o získání ceny STORA ENSO za použití (ve svém projektu) firmou vyráběných CLT a LVL panelů a dalších 18 o cenu KRONOSPAN za využití OSB desek,“ uvedla Ing. Panáčková. Jednotlivá díla byla v průběhu letních prázdnin hodnocena (ve dvou kolech) sedmičlennou odbornou porotou, kromě níž o nejlepším soutěžním díle v každé kategorii rozhodovala i hlasující veřejnost. Celkem tak bylo oceněno 7 studentských projektů, z nichž 6 vytvořili studenti z České republiky a 1 ze Slovenské republiky, jehož autor Jakub Kender ale studuje v Praze.

Nejlepší soutěžící z pohledu odborné poroty obdrželi vedle dřevěného diplomu a dalších hodnotných cen (věcných i zážitkových) také finanční odměnu ve výši 50 tis. Kč, věnovanou s.p. Lesy ČR. Vítězové veřejného hlasování v obou kategoriích získali spolu s dřevěným diplomem finanční odměnu 10 tis. Kč. Autoři všech čtyř z hlediska poroty i veřejnosti nejlepších projektů získali také roční předplatné odborných časopisů Dřevo & stavby, Stavebnictví a také registraci pro zasílání elektronických vydání Dřevařského magazínu.

Oceněné návrhy staveb

Dřevěné stavby – malé
Vítězem kategorie „Dřevěné stavby – malé“ se rozhodnutím odborné poroty stal…

Zobraziť celý článok v eDM 10/2021 >>

Související články:

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina