aktuality

Na „zelený“ nákup v IKEA – pešo, na bicykli alebo mestskou dopravou

Prvý „zelený“ obchodný dom IKEA vo Viedni – bez parkovísk s možnosťou odnesenia nákupu len v taškách
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Úplne novú koncepciu má nový obchodný dom IKEA vo Viedni, vedľa železničnej stanice Westbahnhof. Leží v blízkosti pešej zóny na Mariahilfer Straße. Doteraz sa obchodné domy IKEA budovali v tesnej blízkosti diaľnic, pre lepšiu dostupnosť autom na odvoz zakúpených produktov. Prvý „zelený“ obchodný dom je dostupný iba pešo, na bicykli alebo metrom. Preto možno od jeho otvorenia (26. 8. 2021) stretávať Viedenčanov s viacerými taškami s logom IKEA, kde si odnášajú nákupy. Prvý týždeň (do 4. 9. 2021) platia mimoriadne akcie. Nákup si môžu nechať doručiť „zelenými“ autami alebo si vedľa stanice požičať nákladný bicykel za 6,90 €. Tovar si môžu vo Viedni vyzdvihnúť na troch zmluvných miestach. Obchodný dom nemá ani jediné parkovacie miesto. Pri nákupe gauča alebo pohovky je odvoz zadarmo, za ostatné položky sa už platí.

Nový viedenský obchodný dom je postavený na obmedzenej ploche, preto má až šesť podlaží. V zástavbe sa vyníma „zelenými“ fasádami a „zelenou“ strešnou terasou. Odtiaľ je nádherný výhľad na celú Viedeň. Terasa má samostatné otváracie hodiny. Prístupná je až do polnoci – na schôdzky s priateľmi len pri káve, bez konzumácie jedál, alebo iba relaxovať a oddychovať. Na takýto pobyt na terase uprostred zelene sa treba objednať.

Objednávať sa treba aj na vstup do obchodného domu v záujme dodržania všetkých hygienických a bezpečnostných predpisov. Vstup je v intervale 30 min. Pohyb v jednotlivých oddeleniach je obmedzený na 90 min. Bez objednania je riziko dlhšieho čakania na vstup. Ponuka nábytku, bytových doplnkov a ostatného sortimentu (cca 3 tisíc položiek) je dostupná ako v iných obchodných domoch IKEA. V novom centre Westbahnhof patria horné poschodia gastronómii a oddychu uprostred zelene (jedáleň, bufet). Pri vstupe na jednotlivé predajné oddelenia je občerstvovacie bistro.

IKEA má v Rakúsku 8 obchodných domov. Samostatným regiónom je sieť Česká republika – Maďarsko – Slovensko tiež s ôsmymi obchodnými domami, ktoré zamestnávajú 4500 pracovníkov a v uplynulom finančnom roku dosiahli obrat 810 mil. €. Slovensko má iba jediný obchodný dom v Bratislave, výdajné miesta sú v Košiciach, Žiline a v Banskej Bystrici.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina