reportáže

Sen stavět dřevěné domy vlastní v oboru známou firmou se jim splnil hned čtyřikrát

Reportaz_DomyDNES
„Zatím jsem měl vždy štěstí na lidi, což platí hlavně o Milanovi, s nímž pomyslnou ‚káru‘ táhneme již přes 15 let,“ říká Tomáš Tesař (vlevo) na adresu společníka Milana Březny. Foto: archiv výrobce
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Společníci a jednatelé společnosti DOMY D.N.E.S. s.r.o. z Třebíče Milan Března a Tomáš Tesař, specializující se na nízkoenergetické stavby, zahájili svoji činnost v oboru dřevostaveb v roce 2005 stavbou rodinných domů z nakupovaných konstrukcí systému K-KONTROL. V roce 2008 pak v rámci dceřiné společnosti VAZNÍKY D.N.K. s.r.o. spustili vlastní výrobu příhradových vazníků a o rok později začali vyrábět celostěnové panely vlastní konstrukce. Ty v průběhu dalších let vedly nejen k přejmenování této výrobní firmy na DMK system s.r.o., ale především ke vzniku dnes již uceleného certifikovaného DMK (dřevěné montované konstrukce) stavebního systému, využívaného pěticí realizačních (montážních) firem – třemi dceřinými a dvěma externími.

Z pronajaté kanceláře a malometrážního skladu…

Na začátku podnikatelské činnosti čerstvého padesátníka Milana Březny z Třebíče s profesí strojaře a o osm let mladšího truhláře Tomáše Tesaře z nedalekého Kojatína, byl sen druhého ze jmenovaných společníků stavět dřevěné domy a mít slušnou firmu, která v oboru něco znamená. S naplňováním tohoto snu Tomáš Tesař započal mimo jiné např. po návratu z vojny, kdy spolu s manželkou absolvoval roční stáž v USA a poté od roku 2002 při svých pravidelných účastech na odborném semináři Dřevostavby ve Volyni, kde sbíral veškeré potřebné informace a navazoval kontakty. A to ve svém volném čase při zaměstnání v třebíčské a.s. Envinet, kde po předchozí práci v truhlárně, zaměřené na výrobu laboratorního nábytku, posléze pracoval jako obchodník s tímto sortimentem, přičemž zde potkal i svého budoucího společníka Milana Březnu.

Pod hlavičkou této firmy v rámci její samostatné divize se jim později naskytla příležitost začít dřevěné domy stavět dodavatelsky z nakupovaných konstrukcí stavebního systému K-KONTROL. V souvislosti s ním se pak T. Tesař v roce 2005 spolupodílel na výstavbě objektu první české polární stanice na ostrově James Ross v Antarktidě, financované a provozované Masarykovou universitou v Brně. Tato „vzdělávací“ akce se v témže roce pro T. Tesaře a M. Březnu, poté co se vedení jejich zaměstnavatelské firmy rozhodlo stavební aktivitu utlumit, stala impulzem k založení vlastní firmy DOMY D.N.E.S. s.r.o. Zázemí pro ni našli v pronajaté kanceláři a na montáže dřevěných domů, prováděné tehdy ještě s pomocí třetího společníka, vyráželi svými osobními auty a s od kamaráda půjčeným přívěsem. S přibývajícími zakázkami si postupně pronajali i malý sklad o rozměrech 3×3 m a postupně se začali vybavovat nezbytnou stavební technikou.

…do vlastního areálu v místní průmyslové zóně

Následně začali rozšiřovat i svůj realizační tým vytvořením vlastních řemeslnických part (tesaři, elektrikáři atd.). Tomáši Tesařovi však stále chyběla nějaká výroba, a tak s kolegou Březnou o dva roky později (2007) využili možnosti odkoupit volný pozemek v třebíčské průmyslové zóně, kde s pomocí bankovního úvěru ve výši 13,5 mil. Kč začali budovat svůj současný výrobní a skladovací areál. Následně v roce 2008 založili dceřinou společnost VAZNÍKY D.N.K. s.r.o. (od roku 2019 vystupující jako DMK systém s.r.o.), která po dokončení dřevěné výrobní haly, jež si jako správní „dřevostavbaři“ postavili sami, spustila výrobu příhradových vazníků.

„Po krátké době však do stavebnictví přišla recese a my jsme zůstali bez zakázek na příhradové vazníky a ani na domy, respektive jejich montáž nám jich moc nezbylo. Nakupované panely totiž byly…

Zobraziť celý článok v eDM 5/2021 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina