aktuality

Z dreva desiatich vianočných stromčekov vyrobia knižnicu BILLY

Tu sa začína výrobný proces výroby nábytku
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Po prvý raz vyrobila IKEA Industry Malacky z použitých vianočných stromčekov nový nábytok. Z výrobnej linky zišli obľúbené knižnice BILLY. IKEA Bratislava v decembri 2020 vypredala 8400 vianočných stromčekov. Zákazníci mali možnosť priniesť svoje použité vianočné stromčeky po Vianociach naspäť do predajne. IKEA zabezpečila pokračovanie vianočnej misie na premenu za nový kus nábytku. Kým pominulé roky putovali stromčeky na ekologické zhodnotenie do spaľovne, tohto roku IKEA spustila na Slovensku pilotný projekt recyklácie stromčekov.

Líderka pre udržateľnosť IKEA Bratislava Anna Šimončičová to vysvetľuje: ,,Spojili sme sa s IKEA Industry v Malackách, ktorá vyrába aj drevotrieskovú dosku použitú vo výrobkoch IKEA. Dohodli sme sa spolu, že im použité vianočné stromčeky od našich zákazníkov donesieme. A oni ich použijú na výrobu drevotrieskovej dosky, ktorá bude následne použitá na výrobky IKEA, konkrétne obľúbenú knižnicu Billy.“

Jednoduchou zmenou prispela IKEA hneď trojnásobne k šetreniu prírodných zdrojov a našej planéty. Používanie recyklovaného materiálu nielenže redukuje množstvo odpadu, ktorý by skončil na skládkach a v spaľovniach, ale aj znižuje tlak vyvíjaný na prírodné zdroje. Vďaka správnemu hospodáreniu s týmito zdrojmi prispieva k zníženiu uhlíkovej stopy planéty.

IKEA Industry v Malackách stromčeky využila pri výrobe drevotrieskových dosiek. Výrobný proces približuje riaditeľ IKEA Industry v Malackách Vladimír Matúšek: ,,V rámci nášho výrobného procesu sa musí vianočný stromček, tak ako každá iná drevná surovina, posekať na štiepky a potom na menšie triesky. Materiál potom vstupuje do procesu sušenia a na linku triedenia. Následne vstupuje na linku nanášania lepidla a vrstvenia, kde sa takto pripravený koberec predlisuje a pokračuje do lisu. Z neho vzíde hotová doska, ktorá sa v ďalšom procese obrúsi. Od nás putujú tieto dosky ďalej do nábytkárskych závodov, kde sa premenia na hotový nábytok.“

Na 1 m³ drevotrieskovej dosky sa zužitkuje 140 vianočných stromčekov. To znamená, že na jednu knižnicu BILLY s rozmermi 80x28x202 cm je potrebné drevo z približne desiatich vianočných stromčekov.

Obľúbený regál knižnice BILLY
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina