aktuality

Pražské lavičky budú aj bratislavské

Pražské lavičky budú aj bratislavské
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Bratislavský mestský mobiliár prechádza inováciou. Pôvodné lavičky v historickej časti vymenili, čiastočne ich nahradili replikami viedenských lavičiek. Ďalšiu sériu exteriérového mobiliáru preberajú z Prahy. Postupne pribudne tisíc lavičiek s česko-slovenským dizajnom. Prvé lavičky už osadili na 1. nádvorí Primaciálneho námestia v okolí Fontány sv. Juraja. Dobrovoľníci súčasne zberali spätnú väzbu návštevníkov počas prvého týždňa.

Takéto riešenie je výsledkom spolupráce Inštitútu plánovania a rozvoja hlavného mesta Prahy (IPP) a Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). Využitie dizajnu z Prahy v Bratislave má výhodu hlavne v tom, že nemusia vypisovať verejnú súťaž a čakať na výsledok, čo je komplikovaný a drahý proces. Pre Bratislavu to znamená ušetrenie cca 90 tis. € v nákladoch.

„Dizajn lavičky nadväzuje na starú dobrú československú lavičku, ktorú mnohí z nás poznajú z detstva. Napadlo nás, že tento krásny dizajn by sa cítil doma aj v Bratislave. Poučili sme sa tiež, že v Prahe architektonická súťaž trvala skoro dva roky a bol to komplikovaný proces. A do bratislavských ulíc chceme čo najskôr dostať viac pohodlných miest na sedenie. Preto sme oslovili Prahu, či by sa o svoj dizajn s nami podelili,” dodáva Matúš Vallo primátor Bratislavy.

Pražský dizajn lavičiek má mäkký dizajn sedenia, čo je výsledkom elegantnej konštrukcie. Lavičky majú aj jednoduchú údržbu. Za nimi prídu z Prahy aj ďalšie prvky mestského mobiliáru – odpadkový kôš a stojan na bicykle. Z centra hlavného mesta Slovenska rozšíria v budúcich rokoch tieto prvky aj do ďalších mestských častí. Riešenie zapadlo do koncepcie strategického plánovania v Bratislave až do roku 2030.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina