drevostavby

Najvyšší bytový dom z dreva vo Švédsku

Kajstaden Tall Timber Building
Kajstaden Tall Timber Building je situovaná na brehu jazera Mälaren v meste Västerås
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V tieni aktuálne najvyššej drevenej stavby na svete 85,4 metra vysokej Mjøsa Tower, slávnostne otvorenej v marci 2019 v nórskom meste Brumunddal (pozri TU), zostala v rovnakom období dokončená najvyššia drevená budova vo Švédsku Kajstaden Tall Timber Building. Nečudo, veď so svojimi 8,5 poschodiami a výškou 30,4 metra nemôže konkurovať ani 14 poschodovému bytovému domu Treet z nórskeho Bergenu vysokého 52,8 metra.

Kajstaden Tall Timber Building je bytový dom postavený pri vstupe do nedávno prebudovanej rezidenčnej štvrte Kajstaden v starom post industriálnom prístave v oblasti Öster Mälarstrand pri jazere Mälaren v meste Västerås ležiaceho približne 100 km západne od metropoly Štokholm. Výška, forma a vzhľad budovy sú podľa dánskeho architektonického ateliéru C.F. Møller Architects navrhnuté tak, aby dopĺňali okolité pamiatky a estetiku sídla v prístave.

Stavebný systém

Na výstavbu bol použitý prefabrikovaný stavebný systém z panelov krížom lepeného dreva CLT (cross laminated timber). Materiály na báze dreva sú obnoviteľné, recyklovateľné a majú nižšiu uhlíkovú stopu ako iné tradičné stavebné materiály. Výskum tiež ukazuje, že drevostavby pozitívne prispievajú k zdraviu ľudí a ich pohode – vďaka lepšej kvalite vzduchu a estetickým a akustickým vlastnostiam.

Použitie CLT panelov prinieslo pre projektantov určité dodatočné náklady, ktoré však boli kompenzované výrazne kratšou dobou realizácie (jedno poschodie za tri dni), čím sa znížila potreba kapitálu a úverov vo fáze výstavby. Vďaka použitiu toľkého množstva dreva z miestnych zdrojov sú emisie CO2 o 44 % nižšie v porovnaní so silikátovým ekvivalentom, čo predstavuje úsporu 550 ton CO2 počas životnosti budovy. Nízka hmotnosť materiálu znamená menej dodávok na stavenisko a účinnejšie, bezpečnejšie a tichšie pracovné prostredie počas výstavby. Flexibilná konštrukcia umožní, aby sa napríklad zvýšené prízemie v prípade potreby dalo ľahko premeniť na komerčný priestor. Boli použité mechanické spoje a skrutky, čo znamená, že budova sa bude môcť po skončení životného cyklu rozobrať a materiály opätovne použiť v jednoduchších výrobkoch.

Na každom z ôsmich poschodí sa nachádzajú štyri byty s rozlohou od 35 do 112 m2 s veľkosťou od jednej do piatich miestností, z ktorých každý sa môže pochváliť veľkoplošným zasklením a balkónom s krásnym výhľadom na jazero Mälaren. Na ôsmom poschodí sú dva byty mezonetového typu. Balkóny orientované na juhozápad prepúšťajú do bytov veľkorysé množstvo denného svetla.

Ďalším dôležitým detailom použitého konštrukčného systému je to, že inštalácie a rozvody sú vedené pod podlahou. Jej konštrukcia je tvorená podlahovým nosníkovým systémom od spoločnosti Granab, ktorý je vyplnený zvukovou izoláciou z minerálnej vlny, takže spĺňa kritériá pre zvukovú izoláciu triedy B.

Kajstaden Tall Timber Building je opláštená tmavým dreveným obkladom zo SM/JD thermowoodu, ktorý – ako je známe – v dôsledku tepelnej úpravy získava vyššiu odolnosť proti poveternostným vplyvom. Výnimkou je vnútro balkónových rámov, ktoré majú bezfarebné opláštenie, čo zohráva kľúčovú úlohu v celkovom architektonickom vzhľade budovy. Lemovanie pre odtok dažďovej vody pozdĺž spodného okraja balkónov tvorí ďalší atraktívny estetický detail.

Požiarna bezpečnosť

Z hľadiska požiarnej bezpečnosti majú schodisko a výťahová šachta, ktoré sú taktiež z panelov krížom lepeného dreva CLT, bezpečnostnú klasifikáciu TR2. Aj tam aj v bytoch sú obložené sadrokartónovými obkladmi.

„Hlavným dôvodom, prečo sme nepriznali pohľadové drevo v interiéri, je to, že sme nepoužili automatický kropiaci hasiaci systém a poisťovacie spoločnosti sú ešte stále pri viacpodlažných drevených budovách relatívne reštriktívne. Doteraz však nedošlo v moderných drevostavbách k žiadnym vážnym požiarom a k niekoľkým požiarom, ktoré sme videli, došlo predovšetkým na staveniskách ešte pred zavedením protipožiarnej ochrany,“ hovorí Ola Jonsson, partner spoločnosti C.F. Møller Architects.

„Moderné drevárske technológie a materiály ponúkajú mnoho výhod. Môžeme urobiť väčšie rozpätia ako s akýmkoľvek iným materiálom a CNC výrobná linka je oveľa kompatibilnejšia s naším digitálnym návrhom ako pri iných technológiách. Kombináciou týchto atribútov sú možnosti využitia drevných materiálov v stavebníctve nekonečné,“ konštatuje Ola Jonsson.

Fakty k projektu Kajstaden Tall Timber Building:
• Architektúra a projekt: C.F. Møller Architects AS, Aarhus
• Investor: Slättö Förvaltning AB, Stockholm
• Generálny dodávateľ: Consto AB, Karlstad
• Výrobca: Martinsons Bygdsiljum
• Inžinierstvo: Bjerking AB, Uppsala
• Miesto: Västerås, Švédsko
• Výška: 30,4 m
• Počet poschodí: 8,5
• Celková podlahová plocha: 2400 m2
• Realizácia: 2017 – február 2019

Foto: archív C.F. Møller Architects a Nikolaj Jakobsen

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina