reportáže

Spolupráce s chráněnými dílnami jej dovedla ke zřízení vlastní, hračkářské

wood season
„Aby hračky byly žádané, je třeba se věnovat jejich designu, určité funkčnosti, respektive dát jim nějakou přidanou hodnotu,“ říká zakladatel a vedoucí výroby wood season s.r.o. Pavel Stuchlík
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

„Po mnohaletých zkušenostech v oboru zpracování dřeva a výroby hraček jsme si začali postupně uvědomovat, že bychom chtěli věci dělat jinak. Být více užiteční, přiblížit lidem rukodělné výrobky, vrátit se zpět k tradiční tvorbě a malosériové výrobě“. Takto svoji činnost charakterizuje na svých webových stránkách brněnská společnost wood season s.r.o., která šestým rokem provozuje v Hustopečích nad Bečvou chráněnou dílnu vedenou Pavlem Stuchlíkem z Hranic na Moravě. Zde spolu s vlastní kolekcí dřevěných hraček produkuje i různé designové na zakázku vyráběné dárkové předměty, které ze dvou třetin směřují do více jak desítky evropských zemí.

Kudy vedla cesta do chráněné dílny?

Iniciátorem vzniku chráněné dílny společnosti wood season, která se loni spolu s dalšími 15 výrobci zúčastnila 14. ročníku festivalu hraček z přírodních materiálů Hračkobraní v Kamenici nad Lipou (viz DM 9/2019), je dvaačtyřicetiletý Pavel Stuchlík z Hranic na Moravě. Po ukončení základní školy pokračoval ve studiu na dvou různých obchodních školách, načež zjistil, že tato jeho volba nebylo to pravé ořechové. V roce 1998 se proto po vzoru otce přeorientoval na obor zpracování dřeva a společně s jedním kolegou se pustili do výroby bukových kostek (přírodních i barvených) pro dětské stavebnice. Ty pak v objemu 1 kamión měsíčně exportovali do Skandinávie a spolu s nimi začali vyrábět i první typy hraček, které však v tehdejší široké konkurenci nebyly nijak výrazné.

„V té době jsem si ještě neuvědomoval, že profese hračkář není o tom vidět někde nějaký výrobek, trochu ho pozměnit a pak se ho snažit prodat. Dnes už ji vnímám tak, že je třeba se věnovat designu hraček, jejich určité funkčnosti, respektive dát jim nějakou přidanou hodnotu,“ vzpomíná Pavel Stuchlík na své „poststudentské“ období, kdy pak kolem roku 2004 navázal spolupráci s několika chráněnými dílnami. Zde působil externě na pozici vedoucího obchodu a poprvé si takříkajíc přičichnul i k problematice sociálního podnikání. Spolu vedením těchto dílen se snažil o postupné rozšiřování sortimentu mimo jiné i o dřevěné hračky, ale při způsobu jejich prodeje mu tehdy vadila, jak sám říká, jistá těžkopádnost.

„Po určité době mě v této souvislosti napadlo oslovit svého na studiích v Brně poznaného kamaráda Martina Enderleho, který kromě toho, že rozumí designu, se zabývá propagací a marketingem a umí tvořit webové stránky. S cílem prodej nějak oživit či zefektivnit jsme naše zkušenosti, já z problematiky chráněných dílen a výroby a Martin z prostředí prezentace a webu (internetového obchodu), dali dohromady, nicméně v té době nám všichni říkali, že to vidíme moc jednoduše. Načež jsme se rozhodli zkusit to takříkajíc na vlastní pěst. V roce 2014 jsme proto společně založili společnost wood season (s ohledem na Martinovo bydliště se sídlem v Brně), která se zpočátku zabývala tím, že výrobky chráněných dílen nakupovala a následně je prostřednictvím svých distribučních sítí a webu prodávala na trhu doma i v zahraničí. No a když jsme pak s přibývajícím časem dostali chuť vyrábět podobné věci sami, podařilo se nám najít v Hustopečích nad Bečvou vhodné prostory, do kterých jsme nakoupili základní stroje a po přijetí prvních zaměstnanců začali vyrábět první sety loutkových divadel s naším vlastním designem,“ upřesňuje P. Stuchlík s tím, že výrobní provoz postupně přetransformovali na chráněnou dílnu.

Od divadel k designovým exportním hračkám…

O provoz chráněné dílny se spolu s Pavlem Stuchlíkem (vedoucí výroby) stará jeho manželka Irena, působící na postu jednatelky a zajišťující odbyt, a z pozice společníka již jmenovaný Martin Enderle, který má na starosti internetovou propagaci, focení produktů a marketing. V současné době zaměstnávají 12 lidí, z nichž více jak polovina má určitý zdravotní handicap. Externě spolupracují také s několika mladými designéry při společném vývoji a následné výrobě vlastní kolekce dřevěných hraček zaměřených na rozvoj dětské kreativity, prohlubování jazykových dovedností a zlepšování jemné motoriky. Výsledkem této spolupráce je např. výše již zmíněná kolekce loutek a loutkových divadel s vyměnitelnými scénami a kulisami, navržená mladou designérkou Lucií Sobelovou Mannovou. Dále pak dvojice stavebnic Kreativní město a Dřevěné křídové kostky, vytvořené Pavlem Stuchlíkem a jeho zaměstnankyní Karin Kalusovou. Tvoří je stavební prvky (kostičky) různých tvarů, vyrobené z bukového dřeva a povrchově upravené speciální černou tabulovou barvou, na kterou lze opakovaně kreslit a psát křídovými pastelkami.

„První z uvedených stavebnic (Kreativní město) byla v roce 2018 oceněna prestižním označením ‚Správná hračka – vybráno odborníky‘, která je od roku 1994 udělována na pražském veletrhu For Toys v rámci společného projektu Sdružení pro hračku a hru, Asociace hračka Unie výtvarných umělců a Asociace předškolní výchovy. Zelené logo této značky informuje rodiče a pedagogické pracovníky o tom, že daná hračka má kromě všech předepsaných vlastností estetické a výchovné kvality vhodné pro rozvoj schopností dětského uživatele,“ pochlubil se mi Pavel Stuchlík s tím, že stavebnice je již druhým rokem součástí stálé výstavy oceněných hraček na zámku v Kamenici nad Lipou. Spolu s druhou stavebnicí Křídové kostky je dlouhodobě poptávaná nejen v domácnostech s dětmi předškolního věku, ale hlavně mateřskými a základními školami zejména v zahraničí, kde jsou mimo vlastního hraní nezřídka využívány i při výuce matematiky.

…a zakázkám v rámci náhradního plnění

„No, a protože jsme chráněná dílna a hračky jako takové jsou sezónní záležitost, jsme nuceni zabývat se i některými užitnými designovými předměty jako jsou např. ořechové, dubové či bukové peněženky či vizitkáře, a dále pak zakázkovou výrobou různých produktů pro některá designérská studia. Jde zpravidla o chráněné vzory z různých domácích i exotických dřevin, které sami neprodáváme, čítající nezřídka i tisícové série. Kromě toho se v rámci tzv. náhradního plnění věnujeme i drobným kompletačním a vzorovacím pracím, jako je např. lakování a barvení malých dílců v bubnech, vysekávání, potiskování, gravírování či balení,“ pokračuje P. Stuchlík a dodává, že v případě barvení je dílna schopna nabídnout vedle širokého spektra klasických odstínů mořidel na vodní bázi také atraktivní odstíny zlaté, stříbrné a bronzové barvy.

„Při zaměstnávání handicapovaných lidí musíme brát zřetel na jejich omezené schopnosti. Nikdy totiž nevíme, kolik lidí nám daný den ráno přijde do práce, a tomu musíme přizpůsobovat i výběr výrobního sortimentu a služeb včetně jejich dodacích lhůt,“ říká dále P. Stuchlík. S ohledem na to má dílna ve svém sortimentu vedle designových předmětů třeba i jednoduché pastelky z olšových nebo březových větví, které po vypálení patřičného nápisu slouží jako upomínkové nebo reklamní předměty. Z prodejního hlediska se firma od začátku snaží především o export, který v současné době tvoří dvě třetiny z celkového sortimentu loutkových divadel a tzv. černých stavebnic. Nejvíce svých zákazníků má ve Skandinávii a řadu zajímavých obchodních kontaktů nasbírala v Anglii, Francii, Belgii, Rakousku a Německu. Malá část produkce směřuje ještě na Slovensko a dalších zemí směrem na východ, kde je poptávána především mateřskými školami. Navzdory slušně zaběhnutému exportu je ale „chráněnka“ podle P. Stuchlíka vděčná i za zájem na domácím trhu, kde k prodeji využívá mimo vlastního e-shopu a několika spřízněných i menší prodejní trhy a akce typu Hračkobraní, kde získává okamžitou zpětnou vazbu na zákazníky. K domácímu prodeji využívá i vybrané kamenné prodejny a zejména pak vlastní vybudované distribuční kanály se zaměřením na mateřské školy, z nichž s některými spolupracuje při testování jak produkovaných hraček a her, tak i některých prodávaných z nabídky jiných výrobců.

Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina