archív aktualít rok 2015

Drevené hračky minulosti na poštových známkach

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Post znamkaDrevená ľudová hračka koník na kolieskach je motívom novej poštovej známky pod názvom „Európa 2015: Staré hračky“. Do obehu uviedli známku 5. mája 2015 v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici.

Post znamka 1S originálnou poštovou známkou v nominálnej hodnote 90 centov predstavili aj obálku prvého dňa (FDC), ktorej motívom je ďalšia tradičná drevená ľudová hračka kohútik na kolieskach. Filatelisti sa potešia aj motívu pečiatky – ľudový ornament prevzatý z dekóru kyjatických hračiek. Autorkou výtvarných návrhov je Marianna Žálec Varcholová.

Novú poštovú známku uviedli do života súčasne s vernisážou výstavy hračiek „Kto sa hrá, nehnevá“. Približujú detstvo 19. a 20. storočia na Slovensku. Jedinečné drevené historické hračky sú zo zbierok Slovenského národného múzea – Múzea bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň. Výstavu dopĺňajú hračky aj z iných krajín a výtvarné návrhy poštových známok z celého sveta s týmto motívom. Banskobystrická výstava je deťom a ich rodičom prístupná od 5. 5. do 31. 8. 2015.

Originálne a nevšedné hračky múzeu poskytlo občianske združenie Vedecká hračka. Deti môžu ich prostredníctvom pochopiť prírodné a fyzikálne zákonitosti, tajomstvá vedy a techniky. Výstava v Poštovom múzeu má charitatívny rozmer. Návštevníci môžu vstupné uhradiť formou odovzdania ľubovoľnej nepoškodenej hračky. Slovenská pošta a.s. ju odovzdá Krízovému stredisku pre deti a osamelých rodičov v Dome sv. Alžbety v Banskej Bystrici.

 

Foto: Motívy drevených ľudových hračiek na poštovej známke a obálke prvého dňa. Foto: TASR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina