archív aktualít rok 2013

Konstantní ceny dříví v Rakousku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Kulatina les1Ceny jehličnaté kulatiny zůstaly v listopadu ve střední Evropě prakticky beze změn. Poptávka po kulatině byla vysoká a pilařské závody i přes napjatou situaci na trhu nakupovaly dříví za stávající vysoké ceny, s výjimkou firmy Stora Enso, která oznámila stop nákupu dříví.

Vedení firmy předpokládalo, že se k tomuto kroku přidají další pilařské závody, což by mohlo mít stabilizující vliv na ceny. K tomu však nedošlo. Podle Holzkurieru se ceny smrkového a jedlového dříví v listopadu pohybovaly mezi 99,6 – 102,9 eur/m3 (+30 centů ve srovnání s říjnem). Většina smluv na nákup dříví je uzavírána na kratší časový horizont, pilaři doufají, že se ceny mohou ještě snížit.

Kapacity stále přesahují možnosti trhu, řada pilařských závodů zastavuje obvykle mezi 20. prosincem a 7. lednem výrobu. Pokud by bylo dodáno na trh v Rakousku o 2 miliony m3 více suroviny, byl by pořez jednoho m3 dříví o 7 – 8 eur lukrativnější. Snížení fixních nákladů by přispělo k lepší konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích.

Příznivější situace na jihu Rakouska

V podzimním období došlo k mírnému poklesu cen pouze na jihu Rakouska, kde ceny ovlivnil vyšší výskyt kůrovcového dříví ve Štýrsku a Korutanech. V listopadu se k tomu přidalo v obou zemích ještě kalamitní dříví, lokálně napadlo velké množství mokrého sněhu a způsobilo škody v lesních porostech.

Mírné oživení trhu

Produkce jehličnatého řeziva dosáhla v roce 2013 přes 9 milionů m3. To je pozitivní zpráva pro rakouský pilařský průmysl, podle původních odhadů se očekávalo, že objem výroby sotva dosáhne úrovně minulého roku. Naopak, letošní produkce je dokonce o 4 % vyšší.

Začátek roku se jevil nepříznivě, k nepřízni počasí a nedostatku dříví se přidala stagnace stavebního průmyslu a souvisejících trhů. Oživení nastalo až v květnu, nejen v Evropě, ale také v zámoří, nejvíce v Japonsku, které do konce srpna dodalo do Asie o 54 % více suroviny než v roce 2012.

Další průběh roku 2013 byl podle pilařů podstatně klidnější než dramatický rok 2012. Prognózy pro následující rok 2014 jsou velmi opatrné, ale s náznakem optimismu. Disponibilita suroviny zůstane srovnatelná s letošním rokem, dovoz zaznamená pravděpodobně pokles objemu. V letošním roce kompenzovaly nedostatek dříví významné dodávky z České republiky, což se velmi pravděpodobně v následujícím roce změní. Jednalo se o kalamitní dříví (kůrovec, vichřice), ale také zvýšené dodávky po pádu firmy Less. Nejasný je zatím také očekávaný výsledek restitučních procesů církevního lesního majetku.

Rozporuplný vývoj zažívá využití biomasy pro termické účely. Podle odborníků chybí potřebná diferenciace. V pilařských závodech by mohly být vedlejší pilařské produkty velmi efektivně zpracovány a spáleny bez nutnosti transportu. „Přes nezměněnou situaci z hlediska možných dotací nevznikají nové teplárny, jednou z výjimek je teplárna v Klagenfurtu. Ta však ke svému provozu potřebuje 10 % suroviny z těžby v Korutanech, a to i přesto, že už nyní těch 10 % chybí“, vysvětluje slabiny tohoto projektu šéf rakouského pilařského průmyslu Kutlerer. „Každý si musí uvědomit, že nebude dodáno na trh více dříví, to platí pro teplárny stejně jako pro nové pilařské závody nebo plánované investice do papírenského průmyslu. A pokud přece někdo z odběratelů obdrží více, pak zcela logicky bude někomu jinému surovina chybět“.

Zdroj: www.derwaldbauer.at

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina