archív aktualít rok 2013

IKEA koriguje své plány. Zaměří se na doplňky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

IKEA 1Ještě před pár lety se IKEA netajila se svými velkolepými plány na vybudování několika nových velkoprodejen nábytku na území České republiky. V současné době v souvislosti s aktuálním ekonomickým vývojem své původní plány začíná poněkud korigovat.

Marek Feltl, generální ředitel pro IKEA Česká republika, Slovensko a Maďarsko, ve svém rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) uvedl, že společnost plánuje postavit nové obchody v horizontu šesti let, a to v jižní části Prahy, v Plzni a Hradci Králové. Nemělo by se však jednat o samostatné obchodní domy IKEA, ale o prodejny, které budou součástí shopping center. Podle jeho slov se dá očekávat zmenšení obchodů – menší obchody znamenají levnější stavbu. S tím by se mohla změnit i současná prodejní koncepce řetězce, že veškeré zboží je skladem. „Pokud se nám v blízké budoucnosti povede rozjet e-shop, tak by v menším obchodě nemuselo být všechno na skladě. Lidé by se tam mohli jen podívat, objednat si zboží on-line a pak si zvolit způsob dopravy. Když někdo bude chtít ušetřit, chtěli bychom zavést různé pick-up pointy, tj. sběrná místa, kde by si člověk zboží vyzvedl sám a neplatil by za dovoz od nás,“ vysvětlil plány IKEA Feltl.

Tržby IKEA v ČR vzrostly loni meziročně o 5 % na 7,2 mld. Kč. Podle Feltla se na tržbách šedesáti procenty podílí prodej nábytku, zbytek tvoří doplňky. Avšak roste pouze prodej doplňkového sortimentu, zatímco prodej nábytku stagnuje. Na tom chce IKEA stavět svoji krátkodobou prodejní strategii. „Chceme stimulovat lidi, aby si změnili kompletně domácnost, ne jen nábytek. Je to cesta, jak podpořit obchod v době poklesu maloobchodu. Proto chceme dělat větší promo doplňkům,“ uvedl Feltl a doplnil, že IKEA v rámci této strategie hodlá rozšířit a upravit koncept sekce doplňků ve svých obchodních domech.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina