archív aktualít rok 2012

Českobudějovičtí tužkaři zvýšili export o pět procent

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

TuzkyTuzemský výrobce tužek, kreslících a kancelářských potřeb akciová společnost KOH-I-NOOR HARDTMUTH z Českých Budějovic zvýšil v loňském roce export svých výrobků o 5 %, což převedeno do tržeb představuje nárůst asi o 30 mil. Kč. Celkové tržby firmy za zboží a vlastní výrobky se tak loni podle předběžných výsledků pohybovaly kolem 700 mil. Kč a z nich zhruba 500 mil. bylo dosaženo právě díky exportu.

Největší nárůst prodeje KOH-I-NOOR zaznamenal podle exportní manažerky RNDr. Zdeňky Žánové v Izraeli a Estonsku (o 60 %) a dále v Austrálii a Mexiku, kde svůj exportovaný objem zvýšil o polovinu. Nicméně k jeho největším stálým odběratelům patří i nadále Rusko, Německo, Itálie a také USA. Pro držení svých pozic na zmíněných trzích, včetně českého, kde zatím poměrně úspěšně soupeří s dovozci levného asijského zboží, začala firma od roku 2008 část své produkce vyrábět v Číně ve vlastní továrně postavené na zelené louce v Nanjingu. Mezi další zahraniční podílníky společnosti patří jistá těžební a dřevozpracující firma v Rusku, která svoji mateřskou firmu v Čechách zásobuje přířezy na výrobu tužek, které produkuje z kulatiny původem ze Sibiře.
Zvýšený zájem podle RNDr. Žánové společnost zaznamenala také u kompletního sortimentu z produkce svého dceřiného závodu KOH-I-NOOR HEMUS v Bulharsku, kde došlo k výraznému zkvalitnění zde vyráběných fixů a popisovačů. Tento sortiment byl loni nejvíce poptáván na trzích Ruska, Polska a Itálie.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina