archív aktualít rok 2011

V Česku se schyluje k výstavbě dalšího pilařského gigantu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pila_StetiV blízkosti papírenského komplexu akciové společnosti MONDI ve Štětí na Litoměřicku by v budoucnu měla vyrůst další velkokapacitní pila v České republice zaměřená na zpracování jehličnatého dříví. Avizovaná investice přichází ze zahraničí a měla by městu přinést až 200 nových pracovních míst. Tuto skutečnost nám v pondělí 25. července telefonicky potvrdil starosta Štětí Mgr. Tomáš Ryšánek s tím, že realizace uvedeného záměru je teprve ve stádiu schvalování územního plánu a vlastní výstavba by tak mohla být zahájena nejdříve až v průběhu roku 2012.

Ilustrační foto: Další velká pila s podobnou kapacitou jako ve Ždírci nad Doubravou by do budoucna měla vyrůst ve Štětí na Litoměřicku

Investorem nového pilařského závodu s předpokládanou pořezovou kapacitou 800 tis. až 1 mil. kubíků převážně smrkové a jedlové kulatiny je rakouská firma Holzindustrie Maresch GmbH se sídlem v Retzu, který leží blízko českých hranic nedaleko od Znojma. Závod, do jehož výstavby hodlá majitel rakouské pily investovat cca 70 miliónů eur, by měl produkovat na ploše 18 až 20 hektarů. Zpracovávané dříví by z 80 % mělo pocházet z českých lesů a z 80 % bude dopravováno po železnici. Podle investora by tak nová pila neměla mít ani žádný negativní vliv na životní prostředí. „Rádi vás přivítáme u nás v Retzu, kde uvidíte podobnou pilu v provozu. Uslyšíte hluk, který tam není, uvidíte prach, který tam není, a ucítíte pach, který tam také není.“ Tento poněkud filozoficky laděný projev přednesl majitel rakouské pily před zastupiteli města Štětí na jejich veřejném zasedání dne 23. června letošního roku. Přítomné zastupitele podle starosty mimo jiné zaujal i fakt, že odpadní materiál pily by mohla využít společnost MONDI, čímž by se pak po městě pohybovalo i méně kamiónů přivážejících stěpku. Další otázky budeme s investorem řešit postupně v průběhu jednotlivých kroků nutných pro vydání stavebního povolení,“ doplnil Mgr. Ryšánek.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina