archív aktualít rok 2011

Dřevěná „Samota“ spojuje a přináší bezpečí

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Lavka_SamotaVe čtvrtek 8. prosince byla otevřena nová dřevěná lávka zvaná „Samota“. Lávka vede vůbec první vyznačenou lyžařskou běžeckou trasou v jedné z nejkrásnějších přírodních oblastí Zlínského a Jihomoravského kraje – Chřiby. Lyžařská trasa byla vybudována již před dvěma lety státním podnikem Lesy ČR a Lesy ČR mají také zásluhu na postavení lávky.

Turisté, běžkaři a cyklisté díky dřevěné stavbě snáze a hlavně bezpečně překonají velmi frekventovanou silnici I. třídy E50 v místě u známého motorestu Samota, který se nachází v blízkosti obce Staré Hutě v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. Nová lávka leží na hlavní pěší turistické stezce přes hřeben Chřibů od Koryčan kolem Stříleckého hradu a Ctiborova dubu k Vlčáku a kamenné rozhledně na Brdě.

Náklady na výstavbu lávky dosáhly výše téměř 6 milionů korun. Lesy ČR náklady uhradily výhradně z vlastních zdrojů, konkrétně z Programu 2020. Tímto programem Lesy ČR celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů.

Dřevěné prvky lávky jsou z lepeného, lamelového dřeva. Nosná konstrukce je uložena na ocelových ložiscích a zavěšena na ocelových táhlech. Délka lávky je cca 38 metrů. Dřevo, které bylo na stavbu lávky použito, má certifikaci mezinárodního systému PEFC.

Zdroj: drevenastavbaroku.eu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina