školy

Letošní soutěž mladých čalouníků byla po pěti letech opět mezinárodní

Skoly_Calounici
Soutěž nebyla jen o individuálním výkonu jednotlivců, ale především o schopnosti pracovat v týmu. Foto: archiv autora
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Mistrovství ČR s mezinárodní účastí v oboru vzdělávání 33-59-H/01 Čalouník má sice od počátku ve svém názvu slovo „mezinárodní“, přesto poslední dva ročníky (po předchozí dvouleté vynucené covidové pauze) měly ryze český charakter. Až letos, po pěti letech, se soutěže mladých čalouníků kromě pěti českých družstev zúčastnilo také jedno družstvo ze Slovenska. V pořadí již 12. ročník soutěže odborných dovedností, kterou opět vyhlásil Cech čalouníků a dekoratérů a truhlářů, z. s. a organizačně ji zabezpečila Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy, se uskutečnil ve dnech 24.–25. 4. 2024 v rámci konání Stavebního veletrhu Brno.

Oproti předchozím ročníkům doznala letošní soutěž několik změn. Ta hlavní se promítla už do zadání. Prvním – již tradičním – úkolem soutěžících bylo vyrobit klasický vázaný pružinový základ pro sedák křesla. Druhým – letos inovonaným – úkolem bylo zhotovení čalounění novodobého křesla: sedák s pěnovou výplní na pružinovém základě (vlnité pružiny) se soudobými materiály, opěradlo s obtexovými popruhy a pěnovými materiály. V minulosti dělali kompletní rekonstrukci čalounění křesla ze 60. let podle předlohy.

Na rozdíl od předchozích ročníků ale soutěžící letos předlohu neměli a museli pracovat podle organizátorem dodaných technických výkresů a několika fotografií tvořících součást propozic. Nemohli tak „kopírovat“ cizí výrobek, ale museli se spolehnout na svoje znalosti a schopnost číst v technické dokumentaci. A to včetně schopnosti odhalit obsažené chyby. Což se také stalo a část výkresové dokumentace musela být kvůli obsaženým nedostatkům hned v úvodu soutěže stažena.

Z výkresové dokumentace rovněž nebylo zcela zřejmé, jak má být proveden střih a šití potahů. Tyto detaily byly „patrné“ pouze na fotografiích prototypu křesla v propozicích. Někteří účastníci si ale přivezli propozice pouze ve vytištěné černobílé verzi, kde uvedené detaily zanikly.

Tato skutečnost poněkud narušila průběh soutěže u slovenského družstva, které jako jediné zvolilo odlišnou metodu od ostatních, a sice metodu, kterou znali ze školy a na kterou byli zvyklí. Svůj „omyl“ zjistili až ve chvíli, kdy již měli střih hotový a jakákoliv snaha o nápravu by pro ně znamenala značnou časovou ztrátu. To do jejich práce vneslo notnou dávku nervozity. Uklidnili se až po ujištění, že při hodnocení výrobku bude hlavní důraz kladen na finální celkový vzhled a kvalitu provedení. Se svojí prací se nakonec umístili na pěkném čtvrtém místě.

Nepřehlédnutelné mezi soutěžícími bylo družstvo ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy, které poutalo pozornost odborné poroty zejména svým vysoce profesionálním přístupem k práci. Obě žákyně postupovaly od počátku soutěže naprosto systematicky, soustředěně, klidně a plynule. Jich efektivní postup jim nakonec přinesl dvojí prvenství: jako první svoji práci dokončily a s výrazně nejvyšším počtem bodů se umístily na prvním místě.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a předání ocenění účastníkům proběhlo 26. 4. v prostorách SŠSŘ Brno-Bosonohy.

Zlaté medaile po dvou letech opět zůstaly na domácí půdě. Jak už bylo zmíněno, zasloužily se o to Monika Farkas a Eliška Odehnalová z pořádající školy. Na druhé pozici se umístili Eliška Netíková a Filip Brezáni ze Střední školy řemesel a Základní školy, Hořice. Třetí místo obsadili Kateřina Krupičková a Matěj Baláš ze Střední školy řemeslné, Jaroměř.

Následující pozice patřily družstvům: Adam Bartoš a František Baláž, Stredná odborná škola drevárska Zvolen, Sára Drahošová a Nadiia Khalus, Střední škola technická Vysoké Mýto a Roman Nebola s Barborou Matysovou, Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara, Praha.

Odborná porota pod vedením Ing. Heleny Prokopové vedle jasně specifikovaných kritérií kladně hodnotila skutečnost, že všichni soutěžící svoji práci v časovém limitu dokončili do finální podoby, i když někteří na svých „dílech“ pracovali až do „poslední vteřiny“.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina