aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 19.04.2024 – SK

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nábytkárska firma Decodom v Topoľčanoch zápasí s finančnými problémami. V roku 2022 sa podnik dostal do straty vyše 2,8 mil. € a v priebehu roka 2023 mu narástli dlhy voči Sociálnej poisťovni na vyše 500 tis. €. (Zdroj: SME)

Počet konkurzov na Slovensku v prvom štvrťroku klesol. V 1. štvrťroku tohto roka bolo na Slovensku vyhlásených 79 konkurzov na majetok podnikateľských subjektov a povolených 5 reštrukturalizácií. V porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka klesol počet konkurzov o bezmála 30 %. (Zdroj: SITA)

Deficit štátneho rozpočtu v hotovostnom vyjadrení ku koncu marca poskočil na takmer 30 % plánovanej rozpočtovanej úrovne. V rovnakom období minulého roka bol kumulovaný deficit asi o 10 percentuálnych bodov nižší, teda asi na 19 % plánu. (Zdroj: SITA)

Nárast platobnej neschopnosti firiem po svete. V roku 2023 zaznamenali rýchly a rozsiahly nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete. Platobná neschopnosť firiem začala stúpať až v 75 % krajín a vo väčšine prípadov išlo o dvojciferný nárast. Medziročný rast sa zvýšil z 23 % v roku 2022 na 29 % v roku 2023. (Zdroj: TASR)

Dopyt po úveroch ostáva znížený. V dôsledku zvýšených úrokových sadzieb ostáva dopyt súkromného sektora po úveroch na Slovensku znížený. Nižší dopyt po úveroch sa prejavil aj v ochladení finančného cyklu, ktorý pokračuje už 6. štvrťrok po sebe. V súčasnej situácii nie je potrebné zmeniť bankám proticyklický kapitálový vankúš, ktorý sa nachádza na úrovni 1,5 %. (Zdroj: Forbes)

Štátnym Lesom SR klesol zisk na 6 mil. €. Štátnym Lesom SR po rekordnom roku 2022 spadol vlani zisk z vyše 16 mil. € už len na 6 mil. € napriek tomu, že tržby im ďalej narástli o 6 % na 289 mil. €. No niektoré ich náklady rástli ešte výrazne rýchlejšie ako tržby. Osobné náklady im skočili zo 104 mil. € až na 121 mil. €. (Zdroj: Denník N)

Štátna pomoc firmám v EÚ dosiahla 228 mld. €. Štátna pomoc pre spoločnosti v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 mld. €, čo je pokles o takmer 35 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V roku 2021 získali podniky v EÚ štátnu pomoc v celkovej výške 349,7 mld. €. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Stavebníctvo v SR bude v tomto roku pravdepodobne zápasiť s nižším dopytom v oboch svojich segmentoch, a to jednak vo výstavbe budov, aj vo výstavbe infraštruktúry. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, v komentári k údajom o februárovej stavebnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Záujem o prácu je najvyšší od pandemického obdobia. Na jednu pracovnú ponuku reagovalo v prvých troch mesiacoch tohto roka 21 ľudí. Portál Profesia.sk zaznamenal taký záujem naposledy v prvom kvartáli roka 2021, keď bolo počas pandémie zverejnených 52.000 ponúk. V súčasnosti ich je 77.000. (Zdroj: Forbes)

Inflácia v Maďarsku dosiahla trojročné minimum. Rast spotrebiteľských cien v Maďarsku sa minulý mesiac opäť spomalil, pričom dosiahol najnižšiu úroveň za viac než tri roky. Medziročná miera inflácie dosiahla v Maďarsku minulý mesiac 3,6 %, zatiaľ čo vo februári sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 3,7 %. (Zdroj: www.tradingeconomics.com)

HDP Poľska vzrastie tento rok o 3 %. Svetová banka v najnovšom odhade očakáva, že HDP Poľska vzrastie tento rok o 3 %. Pôvodne počítala s rastom na úrovni 2,6 %. Okrem toho dodala, že v budúcom roku predpokladá ďalšie zrýchlenie tempa rastu na 3,4 %. (Zdroj: PAP)

Rekreačný poukaz od zamestnávateľa chce tento rok na rekreáciu využiť 35 % zamestnaných Slovákov. Ďalších 26 % túto možnosť zvažuje. Ak by sa poukaz stal prenosný na rodičov, až dve tretiny opýtaných by ich rodičom venovali. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky pre pracovnú agentúru Maxin´s Group.

Trenčiansky výrobca Beta sa posiela do konkurzu. Trenčiansky výrobca postelí a sedačiek na mieru Beta sa 30. výročia nedožil. Sám sa posiela do konkurzu. Pred covidom mala firma tržby 1,7 mil. €, no do predvlaňajška jej postupne klesli len na 1,1 mil. €. No hlavne sa v posledných rokoch zosunula do strát. Iba štátu na odvodoch aktuálne dlží až 760 tis. €. (Zdroj: Denník N)

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Slovensko si v porovnaní s vlaňajškom pohoršilo v rebríčku o 1 priečku. Z indexu vyplýva, že SR zaostáva aj vo vzdelávaní. Podiel detí starších ako tri roky v predškolskom vzdelávaní je podľa indexu v SR 77 %, kým priemer EÚ dosahuje takmer 92 %. (Zdroj: Forbes)

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 mld. €. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Investičný dlh vo verejnom sektore v SR narastá. Podľa údajov Inštitútu pre stratégie a analýzy Úradu vlády SR a Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR sa investičný dlh v SR vyšplhal na minimálne 40 miliárd eur, čo zodpovedá 37 % HDP krajiny v roku 2022. Toto číslo podčiarkuje naliehavú potrebu koordinovaného postupu pri revitalizácii infraštruktúry na Slovensku. Uviedol to na tlačovej konferencii hlavný ekonóm organizácie Globsec Vladimír Vaňo. Pre riešenie tejto situácie je podľa neho potrebná spolupráca vlády s investormi z privátneho sektora. (Zdroj: TASR)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina