aktuality

Slovenská firma chce po Lesích ČR 224 mil. korun za nedodané dřevo

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Okresní soud v Hradci Králové začal v pátek 12.4. projednávat žalobu slovenské společnosti Drevoindustria Smolenice na státní podnik Lesy České republiky o 224 milionů korun. Firma je požaduje jako smluvní pokutu a náhradu škody za ušlý zisk za nedodané dříví v době kůrovcové kalamity. Žádá i dodání dříví. Lesy ČR požadavky Drevoindustrie Smolenice odmítají.

Podle soudce Jakuba Kavalíra nic „ani náznakem“ nenasvědčuje tomu, že by se ve věci stalo něco nekalého nad rámec standardního občansko-právního sporu.

Lesy ČR měly slovenské firmě podle jejího jednatele Ondreje Jurovčíka dodat 350.000 m3 dřeva. Dodávka ale byla podle něj nakonec asi o 40 % nižší. Smlouva obsahuje vůči Lesům ČR sankci 0,05 % z kupní ceny dřeva za každý den prodlení. Drevoindustria Smolenice podle jejího advokáta Juraje Dubovského uzavřela smlouvu s Lesy ČR v době, kdy měl podnik velký problém s odbytem kůrovcového dřeva. Slovenská firma podle něj byla schopná dřevo od Lesů ČR koupit a následně vyvézt, a to v kontejnerech do Číny. Když ale později cena dřeva vzrostla, tak si Lesy ČR podle Dubovského začaly vybírat jiné odběratele s výhodnějšími cenami a dřevo pro slovenskou firmu neměly v objemech jako dříve.

Právní zástupce Lesů ČR Jiří Myšák u soudu uvedl, že šlo o rámcovou smlouvu a v ní uváděné dodávky byly předpokládanými objemy, ne závaznými objemy. V následných soudem probíraných listinných důkazech se ze strany Lesů uvádělo, že kvůli slábnutí kůrovcové kalamity již podnik neměl k dodání dostatek dřeva v sortimentech, které požadovala Drevoindustria Smolenice. Podnik se snažil nabídnout plnění v jiných sortimentech dřeva.

Slovenská společnost se podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové domáhá dodání 145.000 m3 smrkové kulatiny, zaplacení smluvní pokuty a náhrady škody za ušlý zisk.

Zdroj: Silvárium

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina