výstavy

Quo vadis imm cologne?

Vystavy_Kolin
Schöner Wohnen kolekce prezentuje vybrané nábytkové a zařizovací předměty v aktuálních designových trendech. Foto: doc. Ing. arch. Hynek Maňák, PhD.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V letech 2021 a 2022 byl mezinárodní veletrh nábytku imm cologne kvůli pandemii koronaviru zrušen, v roce 2023 byl přesunut na červen. Letošní s nadějemi očekávaný ročník se opět vrátil do tradičního lednového termínu. Oproti předchozím letem byl zkrácen ze 7 na 5 dní. Poslední dva dny byly dříve vyhrazeny pro koncové zákazníky, letos byl veletrh určen pouze pro odbornou veřejnost a pro studenty.

Nepříznivá situace ovlivnila i veletrh

Veletrh imm cologne je mezinárodní, přesto se na něm nejvíce odráží situace německého nábytkářského průmyslu. V roce 2023 byl očekáván pokles tržeb o 5 až 7 %. Podle oficiálních statistik vygeneroval německý nábytkářský průmysl od ledna do října 2023 tržby ve výši 15,5 miliardy eur – což je pokles o 3,4 % ve srovnání s předchozím rokem. Největší segment nábytkářského průmyslu – ostatní nábytek včetně obývacího, jídelního a ložnicového nábytku i nábytkové díly – utrpěl dokonce ztrátu tržeb o 11,7 %. Tržby výrobců čalouněného nábytku klesly o 3,5 %. Ani s kancelářským a obchodním nábytkem nebo kuchyněmi situace nevypadá nijak růžově. Jednotlivé segmenty zaznamenají v lepším případě minimální růst. Krátkodobé úvazky využívá 40 % podnikatelů. „Nábytkářský průmysl je na dně,“ říká Stefan Sulz, výkonný ředitel společnosti Koinor. Nízká stavební aktivita a vysoká inflace tvrdě dopadají na průmysl.

Nepříznivá situace se projevila na podobě veletrh imm 2024. Výstavní plocha byla omezena, třípodlažní pavilon 11 tradičně prezentující prestižní značky nebyl obsazen, stejně jako pavilony 2 a 5, přičemž v mnoha pavilonech zůstaly nevyužité plochy.

Rozmístění kategorií nábytku v rámci jednotlivých pavilonů veletrhu bylo letos zcela změněno. Kuchyně jako kategorie byly vyloučeny, výjimečně se však objevily v některých expozicích (např. Team7, Voglauer). Letos se veletrhu účastnila jediná česká firma Anna von Lipa – výrobce ručně foukaného skla.

Úsporná expozice výrobce sedacího nábytku Leolux na imm cologne 2024. Foto: doc. Ing. arch. Hynek Maňák, PhD.

Vystavující firmy se letos neprezentovaly honosnými a nákladnými expozicemi jako v předchozích úspěšných letech. Mnoho firem použilo místo pevné stěnové konstrukce stánků úspornější cestu pomocí textilních stěn zavěšených na nosných příhradových konstrukcí. Osvětlení stánků bylo mnohdy velmi úsporné, což komplikovalo focení nábytku. V žádném případě to však neznamenalo, že by na veletrhu nebyly k vidění zajímavé věci.

Zobraziť celý článok v eDM 3/2024 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina