výstavy

Co nového nabídl veletrh imm cologne 2024?

Vystavy_imm
Série židlí Pallone Soft Seasons, design Roy De Scheemaker, výrobce Leolux. Foto: Ing. Helena Prokopová
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pětidenní nábytkářský veletrh imm cologne hostil ve dnech 14.–18. 01. 2024 na ploše 137 000 m2 750 vystavovatelů, z toho 110 z Německa a 640 ze zahraničí. Expozice zhlédlo 42 000 návštěvníků ze 129 zemí. Cílem pořadatelů bylo obnovit imm cologne coby místo k setkávání, navazování kontaktů, získávání inspirace a podpory podnikání.

Leo Lübke, prezident Svazu německého nábytkářského průmysl (VDM) zdůraznil: „Zejména v náročných časech nabízí veletrh všem účastníkům centrální obchodní platformu pro prezentaci nových produktů, networking a obchodní transakce.“ Markus Meyer, prezident Asociace obchodu s nábytkem a kuchyní (BVDM) uvedl: „Na imm cologne 2024 byli zastoupeni němečtí maloobchodníci a všechny hlavní asociační skupiny. Proběhly úspěšné diskuse a generovaly se prodeje.“

Novinky designu a technologií

Přesto, že veletrh byl po čtyřleté pauze znatelně menší, nabídl řadu novinek designu a technologií. Milé bylo, že v expozicích tradičních vystavovatelů bylo možné potkat známé designéry i stejné pracovníky jako v lednu 2020.

Nizozemská firma Leolux, slavící 90 let, představila nejen novou pohovku Loya návrhářů Kate a Joel Booy ze studia Truly Truly, velkorysých rozměrů s krásnými detaily a objemnými paspulemi, ale také v novém provedení ikonickou židli Pallone. Tato židle vznikla před 35 lety jako futuristické křeslo pro „Dům budoucnosti“. Tehdy, v roce 1989, se designér Roy De Scheemaker inspiroval sci-fi komiksy jako Barbarella a nakreslil to, co vypadalo jako plovoucí „Sedací míč“. Pro lepší pohodlí měla Pallone, tehdy čalouněná černou usní, nízkou opěrku zad. Židle prošla v dalších letech řadou exkluzivních proměn, získala cenu „Nejlepší holandská židle“ a počet prodaných kusů dávno překročil 100 000. Současná série šesti kusů „Pallone Soft Seasons“ potažených barevnými kombinacemi týkajícími se ročních období tkaniny krul/bouclé (z fr. oblouček, kadeřit se), je inspirovaná rotací země kolem slunce. Nadčasová židle odpovídá současnému trendu biedermeierovsky oblého, precizně čalounicky zhotoveného sedacího nábytku, který na veletrhu převažoval.

Stálicí byla i hala 9, s lehacím nábytkem, rošty, matracemi. I zde, stejně jako v ostatních halách, byl kladen, a to především u evropských firem, důraz na recyklovatelné nebo udržitelné odolné materiály nejvyšší kvality, pečlivé řemeslné zpracování, skladebné lehce demontovatelné systémy bez lepení a odnímatelné, vyměnitelné potahy.

Že i z materiálů přírodního původu jde vytvořit patentovaný systém, předvedla německá firma dormiente GmbH. Systém 7® je plně bodově elastický v celé šířce a délce postele. Systém tvoří sedm dílců, každý je vysoký 90 mm. Z toho 15 mm jsou bukové lišty jemně broušené, povrchově nedokončené a čalounění tvoří 75 mm vysoká pěnová pryž z přírodního latexu, ve třech různých stupních tvrdosti. Ze sedmi prvků jsou tři prvky nejtužší, dva středně tuhé a dva měkké. Každý dílec má samostatný potah z pleteniny s plošnou hmotností 320 g/m2 a materiálovou skladbou 60 % bavlna (nebarvená), 28 % lyocell (TENCEL®) a 12 % bavlna (barevná příze). Spodní část s kapsičkami je 100 % bavlna (nebarvená), s plošnou hmotností 230 g/m2. Výrobce uvádí, že lze prvky dle potřeby zaměňovat. Systém 7® je doporučován jako podklad pod matrace z pěnové pryže.

Dvě zajímavá řešení byla původem z Asie s využitím nových materiálů a technologií. Patentem chráněný byl skladebný systém matrace dodávaný v krabici. Kovové pružiny o třech tuhostech, každá v samostatném neprůhledném textilním sáčku, se dle individuální potřeby sestavovaly a spojovaly pomocí sklopných spojek do tvaru pružinové kostry na speciálním kovovém děrovaném podkladu. Zvláštní bylo, že pod textilií skrytý systém, umožňoval pružinu výškově „snížit“ či „sklapnout“. Vrchní objemná čalouněná část matrace se úchyty připevňovala po obvodě k pružinám spojeným do pružinové kostry.

Druhé řešení využívalo prostorové 3D mřížky z pružného, nosného gelu. Tyto mřížky byly již před mnoha lety představeny americkou firmou na veletrhu Interzum. Nyní v různých tuhostech byly uplatněny v matracích v kombinaci s měkkými polyuretanovými pěnami a v čalounění sedadel se zvýšeným odporem proti stlačení dosaženým jinou konstrukcí mřížky. Na malých laboratorních zkušebních přístrojích byly prezentovány fyzikálně mechanické vlastnosti mřížek.

Foto: autorka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina