aktuality ekonomika

Zprávy z ekonomiky 28.1–4.2.2024

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Český státní rozpočet skončil v lednu s deficitem 26 miliard Kč. Loni bylo hospodaření státu za první měsíc ve schodku 6,8 miliardy Kč. Výsledek lednového hospodaření byl letos druhý nejhorší od vzniku České republiky, podle ministerstva financí ale deficit způsobilo dřívější odeslání zálohy pro regionální školství v objemu 30,5 miliardy Kč. Lednové příjmy dosáhly 147,5 miliardy Kč, meziročně byly o 11,5 % vyšší. Výdaje za první měsíc roku byly 173,5 miliardy Kč, o 24,7 % víc než v roce 2023.
Zdroj: ČTK

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v lednu dál zhoršily. Pokles odvětví byl ale druhý nejpomalejší od loňského března, když index nákupních manažerů (PMI) dosáhl 43 bodů, uvedla společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. V prosinci index PMI činil 41,8 bodu.
Zdroj: ČTK

Inflace v eurozóně v lednu díky poklesu cen energií zpomalila na 2,8 % z prosincové hodnoty 2,9 %, uvedl v rychlém odhadu evropský statistický úřad Eurostat. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny snížily o 0,4 %. Z jednotlivých členských zemí byla inflace nejvyšší v Estonsku, kde činila 5 %. V Chorvatsku spotřebitelské ceny stouply o 4,8 % a v Rakousku a na Slovensku o 4,3 %. Nejnižší byla inflace ve Finsku a v Itálii, kde činila méně než 1 %.
Zdroj: ČTK

Zahraniční investoři na konci roku 2023 poprvé drželi české státní dluhopisy v hodnotě víc než bilion korun. Jejich podíl na všech vydaných dluhopisech vzrostl na 35,4 %, na konci září byl 28,79 %, vyplývá z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.
Zdroj: ČTK

Generace Z v zoufalství ze svých ekonomických vyhlídek utrácí za luxusní předměty, jako je třeba vintage kabelka od francouzské značky Chanel. Lidé narození od poloviny devadesátých let 20. století do roku 2010 nevěří, že si někdy budou moct koupit dům, pořídit děti nebo spořit na důchod. Takové drobné radosti jim alespoň přinášejí okamžité uspokojení, píše agentura Bloomberg. Když se lidé ocitnou v ekonomicky nejisté situaci, obvykle začnou omezovat výdaje. Mladší generace ale stále častěji dělají pravý opak, protože si myslí, že jejich finanční budoucnost je odsouzena k zániku, ať se děje, co se děje. Dosažení velkých finančních cílů jim totiž komplikují vyšší dluhy za studentské půjčky, vyšší životní náklady a změny na trhu práce.
Zdroj: ČTK

Škoda Auto zvýší od dubna mzdové tarify o 5 %. Vedle toho dostanou zaměstnanci automobilky v květnu za rok 2023 variabilní bonus 96.000 Kč a jednorázovou odměnu 4000 Kč, tedy celkem 100.000 Kč. Průměrný měsíční výdělek zaměstnanců ve výrobě a na dalších pozicích ohodnocených podle tarifů v loňském prvním pololetí dosáhl 69.500 Kč. Zahrnuje tarifní mzdu, bonusy, náhrady i příplatky. Průměrná mzda v Česku se ve 3. čtvrtletí loňského roku zvýšila meziročně o 7,1 % na 42.658 Kč.
Zdroj: ČTK

Počet registrovaných herních automatů v Česku loni klesl o 4807 na 24.095 zařízení. Pokles tak byl téměř desetinásobně vyšší než v roce 2022. V roce 2023 bylo meziročně registrováno o 124 méně kasin, heren naopak 15 přibylo. Vyplývá to z dat ministerstva financí.
Zdroj: ČTK

Německé pivovary od sjednocení země v roce 1990 neprodaly tak málo piva jako loni. Odbyt jim po krátkém oživení v roce 2022 klesl o 4,5 % na 8,4 miliardy litrů. Nedostal se tak ani na úroveň koronavirového roku 2021. Vedle trendů zdravé výživy a stárnoucí společnosti vyvolávají v odvětví od útoku ruských vojsk na Ukrajinu obavy rostoucí náklady a opatrní spotřebitelé, píše agentura DPA.
Zdroj: ČTK

Mezi dospělými ve věku 18 až 69 let v Česku se v roce 2022 vzdělávalo 45 % osob, což odpovídá i evropskému průměru 47 %. Formální vzdělávání na středních nebo vysokých školách se týkalo jen 8 % z nich. Do neformálního vzdělávání se v rámci kurzů, seminářů nebo pracovních školení zapojilo 40 % osob mezi 18 a 69 lety, z mužů 41 % a z žen o něco méně, 38 %. Platí, že neformálního vzdělávání se více účastní lidé s vyššími příjmy, vysokoškolským vzděláním a ve velkých městech, kde bývá nabídka pestřejší. Častěji se lidé zapojovali do neformálního vzdělávání z pracovních důvodů, což se týkalo 34 % dospělých. Mezi muži se kvůli práci vzdělávalo 38 %, u žen to bylo 31 %, což je ovšem dáno nižším zastoupením žen na pracovním trhu. Pokud bychom se zaměřili pouze na pracující, tam byl podíl osob, které se z pracovních důvodů vzdělávaly, u mužů i žen shodně 48 %. Tyto údaje přináší nejnovější mezinárodní šetření o vzdělávání dospělých Adult Education Survey 2022.
Zdroj: ČSÚ

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v ČR v prosinci 75 %. Oproti prosinci 2022 se snížil o 0,4 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81,2 %, u žen 68,5 %. Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v prosinci 2,7 %. Meziročně se zvýšil o 0,5 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,3 %, u žen 3,3 %.
Zdroj: ČSÚ

Český HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl v roce 2023 podle předběžného odhadu o 0,4 % nižší než v roce 2022. Vývoj ovlivnil pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob. Naopak pozitivní vliv měla především zahraniční poptávka. Ve 4. čtvrtletí HDP klesl meziročně o 0,2 % a mezičtvrtletně vzrostl o 0,2 %.
Zdroj: ČSÚ

Vloni ukončilo činnost 282.658 podnikatelů, což je rekordní počet. Důvodem je především jejich nová povinnost mít datovou schránku. Podnikat začalo 72.529 lidí, nejvíce v posledním desetiletí. Loni tak ubylo 210.129 podnikatelů. Vyplývá to z dat analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.
Zdroj: ČTK

V Česku po 20 letech členství v EU stoupla životní úroveň. Česko má ambici a schopnosti ovlivňovat evropské dění a je vysoce atraktivní zemí pro zahraniční investory. Na konferenci „20 let tvoříme Evropu“ to uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Přínosy členství ve vztahu k dlouhodobé prosperitě země vyzdvihl ve svém projevu i premiér Petr Fiala. Při příležitosti konference zazněla i konkrétní čísla – v Česku od roku 2004 stoupla životní úroveň na 90 % průměru v EU a evropské fondy se pozitivně projevily i na růstu českého HDP. Za 20 let členství se z nich financovalo například 458 km nových dálnic, 679 km nových železničních tratí nebo 807 čističek odpadních vod.
Zdroj: Zastoupení Evropské komise v ČR

HDP Německa se ve 4. čtvrtletí loňského roku snížil proti předchozím třem měsícům o 0,3 %. Na základně cenově a kalendářně očištěných dat to oznámil Spolkový statistický úřad. Propad výkonu ekonomiky je v souladu s očekáváním analytiků, které oslovila agentura Reuters. Statistici rovněž uvedli, že meziroční pokles HDP v loňském posledním kvartálu činil podle cenově a kalendářně přepočtených údajů 0,2 %.
Zdroj: ČTK

Špatný stav německého hospodářství ohrožuje středoevropské ekonomiky závislé na exportu. Ty se stále vzpamatovávají z jednoho z nejhorších inflačních skoků na světě v důsledku pandemie covidu-19. Úzké obchodní vazby s Německem a s jeho kdysi mohutným automobilovým průmyslem přitom byly pro region po pádu komunismu léta přínosem. Nyní jsou ale zpomalením růstu nejvíce ohroženy ekonomiky České republiky a Maďarska, ale také ekonomika Slovenska, uvádí ve své analýze agentura Reuters.
Zdroj: ČTK

Banky v ČR loni zaznamenaly 69.685 klientů, které napadli kyberpodvodníci. Je to trojnásobek proti předchozímu roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda byla 1,35 miliardy Kč. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvodů v ČR 5,5 %, byl tak nejnižší od roku 2017. Průměrná škoda na jednoho klienta banky loni dosáhla 19.357 Kč.
Zdroj: ČTK

Česká ekonomika se ani letos nedostane na úroveň před pandemií covidu-19. Spotřeba sice díky odeznění inflace a růstu mezd posílí, s problémy se ale bude potýkat průmysl. HDP tak vzroste jen zhruba o 1 %, uvádí prognóza společnosti Cyrrus. Upozorňuje rovněž, že v první polovině roku bude slábnout koruna a její kurz by se mohl přiblížit ke 25 CZK/EUR.
Zdroj: ČTK

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina