aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 29.11.2023 – SK

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Investor plánuje v Malinovej zástavbu rodinných domov. Súkromný investor plánuje postaviť v Malinovej v okrese Prievidza nový obytný súbor. Celkové náklady na výstavbu predstavujú 2,5 mil. €. Projekt spočíva vo výstavbe 24 rodinných domov, prístreškov a príslušných objektov s technickou infraštruktúrou – komunikáciami a inžinierskymi sieťami, konkretizovala v zámere spoločnosť Develop Final. (Zdroj: TASR)

Elektronický výber mýta pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) v októbri tohto roka dosiahol objem 22,3 mil. €. V porovnaní s rovnakým mesiacom pred rokom to bolo viac takmer o 6 %, alebo o vyše 1,2 mil. €. Celkové výnosy z mýta za desať mesiacov roka 2023 presiahli 202 mil. €. (Zdroj: SITA)

Slovenská ekonomika v tomto roku stúpne o 1,3 % HDP. Vyplýva to z aktuálnej makroekonomickej prognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP). V budúcom roku IFP taktiež počíta s ekonomickým rastom. Podľa nich sa začne zotavovať spotreba domácností a čerpanie EÚ fondov vystrieda plán obnovy. HDP sa tak zvýši o 2,2 %. (Zdroj: SITA)

Priemyselná produkcia v Poľsku v októbri 2023 vzrástla. Podľa predbežného odhadu sa produkcia priemyslu v susednej krajine v októbri 2023 zvýšila medziročne o 1,6 %. V medzimesačnom porovnaní stúpol výkon poľského priemyslu v októbri o 4,1 %. (Zdroj: PAP)

Poľsko dostane z Fondu obnovy EÚ viac ako 5 mld. € Európska komisia vydala kladné stanovisko k poľskému národnému plánu obnovy, čím otvorila cestu k vyplateniu viac ako 5 mld. € z fondu obnovy EÚ po pandémii. Varšava má v rámci plánu obnovy získať takmer 60 mld. € vo forme úverov a grantov. (Zdroj: Denník N)

Skracovanie pracovného času bude nevyhnutné, prináša ho najmä digitálna a hospodárska transformácia. Uviedla to prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová na konferencii KOZ o budúcnosti práce v 21. storočí, zameranej na predpoklady a východiská skracovania pracovného času. (Zdroj: TASR)

Bankový sektor na Slovensku zostáva odolný s dostatočnou výškou kapitálových vankúšov a robustnou ziskovosťou. Kapitálová primeranosť bánk pokračovala v raste a k júnu dosiahla 19,7 %. Odolnosť podporilo zvýšenie proticyklického kapitálového vankúša od augusta 2023 z 1 na 1,5 %. Stabilizovaná situácia je aj v oblasti likvidity. (Zdroj: TASR)

Na budúce súkromné dôchodky pribudlo cez 1,4 mld. € Po stagnácii v minulom roku sa čistá hodnota majetku v druhom dôchodkovom pilieri vrátila k obvykle prevažujúcemu rastovému trendu. Sumárny objem prostriedkov dôchodkových fondov sa za prvé tri štvrťroky tohto roka zvýšil o 1,43 mld. € na úroveň 13,2 mld. €. Nominálne zhodnotenie penzijných úspor vo výške 4,6 % sa postaralo o trochu viac ako tretinu prírastku, zvyšok tvorili príspevky sporiteľov. (Zdroj: SITA)

Agentúra SARIO podporila viac ako 3 200 podnikov. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v rokoch 2017–2023 prostredníctvom projektu Podpora internacionalizácie malých a stredných podnikov podporila viac ako 3 200 podnikov. Podpora bola určená na vytváranie obchodných príležitostí so zahraničnými partnermi prostredníctvom účasti na medzinárodných veľtrhoch, podnikateľských misiách či cez nástroj rozvoj dodávateľských reťazcov. (Zdroj: TASR)

Domácnosti dlhujú viac, ako je výška ich vkladov. Slovenské domácnosti dlhujú viac, ako je výška ich vkladov, a to ich zráža v medzinárodnom porovnaní finančného zdravia domácností v rámci krajín EÚ. Slovensko z 27 krajín EÚ obsadilo až 23. priečku. (Zdroj: Pravda)

Už 105 rokov majú zamestnanci pracujúci na našom území osemhodinový pracovný čas. No na stole je dlhodobo návrh na zavedenie štvordňového pracovného týždňa. To by v praxi znamenalo, že zamestnanci by v práci strávili len 32 hodín za týždeň pri zachovaní ich súčasnej mzdy. Priemerný Slovák strávi v práci aktuálne 39,6 hodiny za týždeň a v rámci EÚ patríme v tomto smere k najdlhšie pracujúcim krajinám. (Zdroj: Pravda)

Každá ôsma súkromná spoločnosť v Nemecku v súčasnosti využíva umelú inteligenciu. Nemecký štatistický úrad v rámci prieskumu oslovil 80 000 spoločností. Umelú inteligenciu využívajú najmä väčšie podniky. Medzi spoločnosťami s viac ako 250 zamestnancami ich je 35 %, zatiaľ čo v prípade malých firiem tento podiel predstavuje iba 10 %. (Zdroj: Denník N)

Tretina Slovákov nemá finančnú rezervu. Kým v roku 2021 bol bez akejkoľvek finančnej rezervy každý piaty Slovák, v súčasnosti je to už takmer každý tretí. Najhoršie sú na tom slobodní ľudia, z ktorých má dostatočnú rezervu na neplánované výdavky len 29 %. Naopak, žiadnu rezervu nemá 47 % z nich. V roku 2021 si nesporilo 23 % Slovákov, tento rok je to až 42 %. (Zdroj: TASR)

Nálada v stavebníctve je najhoršia za posledný rok, naopak, mierne sa zlepšila obchodníkom a spotrebiteľom. Nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa znížila, aj keď len nevýrazne. Pesimistickejší boli podnikatelia v službách, priemysle, ako aj v stavebníctve, v ktorom je nálada dokonca na najnižšej úrovni za posledný rok. Optimistickejší boli podnikatelia v obchode a aj spotrebitelia, ktorí očakávajú hlavne zlepšenie ich finančnej situácie. (Zdroj: ŠÚSR)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina