aktuality ekonomika

Zprávy z ekonomiky – 3.10.2023

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Celková důvěra v ekonomiku se v září snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 4,2 bodu na hodnotu 89,2, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 4,5 bodu na hodnotu 89,4 a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 2,7 bodu na hodnotu 88,3. Za zářijovým snížením ekonomického sentimentu mezi podnikateli stojí zejména výrazný pokles důvěry v odvětví průmyslu (-7,6 bodu). Důvěra poklesla též ve vybraných službách (-2,2 bodu) a v obchodě (-1,2 bodu), mírně se zvýšila pouze ve stavebnictví (+0,6 bodu).
Zdroj: ČSÚ

Německá vláda se rozhodla podpořit stavebnictví a bytovou výstavbu v zemi. Upravila některé ekologické předpisy (přísnější normy týkající se izolací budov) a dohodla se na konkrétním čtrnáctibodovém plánu, který by měl alespoň částečně řešit rostoucí německou krizi v oblasti bydlení. Politici tak vyhověli četnému volání ze strany klíčových německých představitelů stavebního průmyslu a věří, že plán pomůže s opětovným nastartováním tohoto odvětví.
Zdroj: Deutsche Welle

Český statistický úřad ubral desetiny z ekonomického růstu. Ve 2. čtvrtletí tak ekonomika meziročně klesla o 0,6 % a ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produkt stagnoval. Výsledky jsou horší, než statistici odhadovali koncem srpna. Tehdy uváděli meziroční pokles o 0,4 % a mezičtvrtletní růst o 0,1 %.
Zdroj: ČSÚ

Míra inflace v eurozóně v září klesla na 4,3 % ze srpnové hodnoty 5,2 %, uvedl v rychlém odhadu unijní statistický úřad Eurostat. Inflace je tak nejníže za poslední dva roky. Před rokem byla na 10 %, což byl tehdejší rekord. Nejvyšší inflaci má nyní v eurozóně Slovensko (8,9 %). Nejvíce k růstu cen letos v září přispěla kategorie potraviny, alkohol a tabák. Nižší ceny energií naopak přispěly ke zmírnění inflace. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že inflace klesne zhruba na 4,5 %.
Zdroj: ČTK

Ceny pohonných hmot v ČR dál rostou, tempo ale zpomalilo. Nejprodávanější benzin Natural 95 za týden zdražil o 10 haléřů na průměrných 40,58 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 40,43 koruny za litr, před týdnem byla její cena o 21 haléřů nižší. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Experti předpovídají další růst. Jeho důvodem je především zdražující ropa.
Zdroj: ČTK

Čínská výrobní aktivita v září poprvé za šest měsíců vzrostla, ukázal sobotní oficiální průzkum a přidal se k řadě ukazatelů naznačujících, že druhá největší světová ekonomika se odrazila ode dna. Index nákupních manažerů (PMI), založený na průzkumu mezi velkými výrobci, v září podle Národního statistického úřadu vzrostl na 50,2 z 49,7, čímž se dostal nad 50bodovou úroveň vymezující pokles aktivity v důsledku expanze. Hodnota překonala prognózu 50,0.
Zdroj: Reuters

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina