odborné témy

Zájem odborníků o 24. Dřevostavby ve Volyni předčil očekávání pořadatelů

OT_Volyne
Inspirativní finská nebytová dřevostavba – dvoupodlažní objekt dětských jeslí v městské části Kruunuvuorenranta. Foto: archiv pořadatele semináře VOŠ a SPŠ Volyně
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na VOŠ a SPŠ Volyně po tříleté covidové pauze proběhl 4.–5. 4. 2023 v pořadí 24. ročník mezinárodní odborné konference DŘEVOSTAVBY – stavební systém budoucnosti. Prvotní obavy organizátorů, zda tato dlouhá odmlka nesníží zájem odborné veřejnosti, se nenaplnily. Zájem o akci byl natolik velký, že po dosažení hranice 600 přihlášených museli pořadatelé přihlašování stopnout, aby se dostalo i na studenty a učitele. Více než sedmi stovkám účastníků pak bylo nabídnuto 36 odborných přednášek od odborníků z Evropy i zámoří, 3 workshopy a 62 prezentačních stanovišť firem zaměřených na určitou oblast dřevěného stavění. V rámci doprovodného programu měli zájemci mimo jiné možnost zúčastnit se slavnostní vernisáže výstavy „100 let norsko-české diplomacie“.

Letošní seminář DŘEVOSTAVBY, pořádaný pod záštitou MŠMT, MPO, MŽP a ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly, absolvovalo pro pořadatele nepředstavitelných 708 účastníků (o 106 více jak v 23. ročníku v roce 2019), z nichž 128 tvořili učitelé, zaměstnanci a studenti (72 + 56) pořádající VOŠ. Pro ně a dalších celkem 580 přihlášených odborníků a pozvaných hostů pořadatelé letos nachystali 36 přednášek, z nichž 9 zaznělo z úst cizinců ze šesti zemí (Kanada, Finsko, Německo, Rakousko, Slovensko a Švýcarsko).

Stoupence dřevostaveb zaujala také ryze ocelová konstrukce visuté a 721 m dlouhé lávky pro pěší v resortu Dolní Moravy Sky Bridge ´721. Foto: archiv pořadatele semináře VOŠ a SPŠ Volyně

Namísto některých přednášek mohli zájemci v kongresovém centru v suterénu školy využít také trojice souběžně probíhajících workshopů. První den odpoledne workshop „Sky Bridge ´721 – Mezi nebem a zemí“ akciové společnosti TAROS NOVA z Rožnova pod Radhoštěm. Jeho náplní byla přednáška o nejdelší visuté lávce pro pěší na světě Sky Bridge dlouhé 721 m, nový dokument o jejím vzniku a debata s jejími realizátory.

Tentýž den v podvečer pak proběhl workshop s názvem „EXPO 2025 – Jak je to tedy s tou udržitelností, pořádaný třemi architektonicky-projekčně-realizačními společnostmi SAFFARIAN Architectural Design, Timber Design+ a Vesper Frames.

Druhý den dopoledne pak proběhl workshop na téma „Tepelně – vlhkostní souvislosti dřevostaveb“, pořádaný ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v Praze (UCEEB), který byl zaměřený na připravované předpisy ve vztahu k vzduchotěsnosti budov a na výsledky jejich vlhkostního monitoringu.

Tradičně velký zájem byl o trojici workshopů v konferenčním centru školy. Foto: autor

Další částí doprovodného programu byla výstava „100 let norsko-české diplomacie“, instalovaná ve vestibulu kongresového centra a vytvořená ve spolupráci s Velvyslanectvím Norského království. Její autoři se pokusili upozornit na nejdůležitější bilaterální události každého desetiletí od roku 1921, kdy byly navázány diplomatické styky mezi oběma zeměmi, až po současnost.

Všeobecně zajímavý odborný program pak ještě doplnilo 62 prezentujících se firem zabývajících se jak realizací dřevostaveb, tak zejména dodávkami materiálů a technologií pro jejich výrobce. Mezi nimi bylo podobně jako v letech 2015–2019 šest společností z Rakouska – EGGER CZ, Knapp, LOC Holz, Solarlux Austria, Weitzer Parkett Vertriebs a Hasslacher Gruppe Sachsenburg.

Dřevostavby – legislativa a zdravý rozum

Program vlastního dvoudenního semináře, po nezbytném zahájení ředitelem školy RNDr. Jiřím Homolkou, začal představením aktivit Ministerstva průmyslu a obchodu ve vztahu k dřevostavbám v podání zástupce vrchního ředitele Sekce hospodářství Ing. Eduarda Muřického. Podle MPO je dřevo z pohledu uhlíkové stopy udržitelný materiál s velkým potenciálem pro rozšíření využití zejména v oblasti stavebnictví, ale i dalších odvětvích. Dřevostavby se tak pojí s hodnotami jako je udržitelnost, ekologičnost a zdravé životní prostředí. Stavba je navíc velice rychlá, čistá, bezprašná i méně hlučná.

„A právě proto zde vidíme místo pro větší začlenění dřeva jako primární suroviny do stavební výroby s cílem odstranit překážky pro vyšší využívání dřeva ve stavebnictví,“ uvedl Ing. Muřický s tím, že MPO chápe dřevo jako strategickou surovinu a podporuje zpracování Surovinové politiky pro dřevo, jako úkol vytyčený vládou ČR, která zajistí komplexní přístup ke dřevu jako strategické surovině a vytvoří podmínky pro zvyšování přidané hodnoty českého dřeva a jeho vyššího využití.

Na jeho slova pak přímo navázal ředitel Nadace dřevo pro život Ing. Stanislav Polák představením Stálé pracovní skupiny Rady vlády pro surovinovou politiku dřeva, jejímž cílem je prostřednictvím legislativních, ekonomických a informačních nástrojů dosáhnout zvyšování přidané hodnoty zpracování dřeva, podpory rozvoje domácího dřevozpracujícího průmyslu a navazujícího zpracovatelského sektoru a vytvoření kroků k vyššímu uplatnění dřevní hmoty.

Poté se pozornost účastníků zaměřila na…

Zobraziť celý článok v eDM 6/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina