aktuality

Salone Satellite: mladí designéři do 35 let na téma: „Designe, kam kráčíš?“

Nastavitelné lehátko NOT A DESK
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vstupem do Salone Satellite, jež bylo součástí letošního Salone del Mobile Milano, vám tělem proběhne pocit inovativní a novátorské energie mladých mozků.

Zatímco hlavní výstavní plochy veletrhu se soustředily na netradiční stánky, které měly za úkol přilákat pozornost, a nabízely především spíše klasické produkty, Salone Satellite naopak nabídl zajímavý rozdíl – menší, klasické stánky, které představovaly nekonvenční výrobky a inspirativní design.

Výstava byla plná zajímavých a netradičních designů, například židle s ručně pletenými botami na koncích noh. Bylo však otázkou, zda tyto výrobky měly praktické využití, či nebyly spíše jen zajímavou designovou záležitostí.

Mladá firma NOT A DESK, založená a vedená belgickým mladíkem, předvedla lehátko, jehož design nebyl pouze estetickým prvotřídním zážitkem, ale také se zohlednila užitnost. Díky důmyslnému návrhu se těžiště nacházelo v oblasti zadku, což umožnilo snadné měnění úhlu sklonu lehátka. Kromě toho byla k lehátku připojena pracovní deska, což umožňovalo vytvořit ergonomické pracovní prostředí. NOT A DESK tedy dokázala spojit praktičnost s designem a vytvořila produkt, který skvěle splňuje obě tato náročná kritéria.

Zájem mladých lidí o udržitelnost neminula ani letošní Salone Satellite. Singapurské studio designérky Karyn Lim, s názvem So Plast!c, představilo nábytek a doplňky z recyklovaných plastových odpadů, které jsou v jihovýchodní Asii velkým problémem. Tyto odpady se zde třídí, čistí a následně zpracovávají do desek, které jsou lisovány za vysokého tlaku a teploty. Takto vzniklé desky poté slouží jako materiál pro tvorbu originálního a udržitelného nábytku a doplňků do interiéru.

Mezi vystavujícími se neztratilo ani české zastoupení, které mělo rozhodně co ukázat. Studio Karlen české designérky Petry Mlejnkové předvedlo výrobky z masivního dřeva, které kombinovaly funkčnost s krásou.

Jak česká designérka sama říká: „Když potřebuju něco, co na trhu nenajdu, navrhnu si to sama podle svých potřeb a estetických představ.“ Mladá designérka se nebojí vyjít ze zaběhlých stereotypů a jakožto inženýrka jaderné bezpečnosti čerpá inspiraci například i ze strojírenských spojů. Je skvělé vidět, že se i v naší republice tvoří výrobky, které jsou jak vynikající, tak mohou i plně konkurovat těm z mezinárodního trhu.

Navzdory otázkám, zda jsou produkty mladých designérů dostačující, nebo zda jsou pro naše životy nezbytné, přinesla letošní výstava Salone Satellite mnoho inspirace a nových myšlenek. Ačkoliv rozhodnutí o úspěchu a oblíbenosti nových produktů závisí na čase, máme se na co těšit a můžeme být pyšní na to, co nová generace designérů dokáže vytvořit. Určitě nám nebudou chybět inspirace a nové trendy do budoucna.

Václav Jelínek
student Mendelovy univerzity v Brně, Ústav designu a nábytku
Kontakt:  xjeline6@mendelu.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina