aktuality

Jazdu na dvoch kolesách chceli pomenovať ako rýchlonôžka

Jeden z Hančinových typov dreveného bicykla, model je pojazdný
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Výstava modelov bicyklov „Na dvoch kolesách“ v kaplnke Budatínskeho hradu (pri Žiline) ukazuje históriu bicyklov. Jej autorom je Ján Trulík, ktorý pred štvrťstoročím založil firmu na výrobu invalidných vozíkov. Oveľa zaujímavejšia je ho vášeň: zberateľstvo modelov bicyklov. Jeho zbierka obsahuje 126 modelov bicyklov rôznych tvarov a materiálov. Výstava modelov bicyklov je prístupná od 15. 2. do 30. 4. 2023.

Prvý bicykel bol drevený bez pedálov, skonštruovali ho na začiatku 19. storočia v Nemecku. Po ňom prišla éra „kostitrasov“ a bicyklov s veľkým a malým kolesom. Na Slovensku sa snažili pre bicykle zaviesť názov „rýchlonôžka“. Po vynáleze pneumatiky a reťaze ich chceli pomenovať ako „bezpečníky“.

Na históriu nadväzuje aj výrobca drevených bicyklov Ján Hančin, ktorý žije ako dôchodca v Uliči. Vyučil sa za stolára v Bystřici pod Hostýnem. Drevené bicykle vyrába od roku 2019. Pri ich výrobe kombinuje viacero drevín: buk, dub, jaseň a brest. Jednotlivé komponenty zhotovuje na stolárskom sústruhu a ručným náradím dotvára všetky tvary. Bukové kolesá bicyklov majú priemer od 80 do 120 cm, bukové špice sú vysústružené a majú hrúbku 1,6 cm.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina