aktuality

Drevené krátkodobé ubytovanie turistov v útulni Sláviček

Útulňa Sláviček sa nachádza pod vrchom Tŕstie, ktorý je súčasťou Stolických vrchov a okrajovo zasahuje aj do Muránskej planiny
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Putovanie za krásami Slovenska medzi hradmi Fiľakovo a Muráň spríjemní nová turistická útulňa Sláviček. Pôvodná medzihradná cesta je dlhá viac ako 83 km a vedie cez prírodnú rezerváciu Tŕstie. V tesnej blízkosti je Červená magistrála – historická cesta Márie Széchyovej. Poloha útulne je na Muránskej planine.

Ak turistov prekvapí neočakávaný dážď alebo ochladenie, môže ich prichýliť turistická útulňa tradičnej zrubovej drevenej konštrukcie, ktorá je citlivo zasadená do krajiny. Vstup do nej je čiastočne otvorený. Interiér jedinej uzavretej miestnosti má rozmery 4 x 5,76 m. V interiéri je posedenie s núdzovou prístelkou a improvizovanými vešiakmi na zavesenie šatstva. Je strohý, keď dlhší pobyt spríjemní univerzálna piecka, stôl na prípravu jedla, posedenie a ďalšie miesto na prespanie. Turisti sa po drevenom rebríku dostanú do podkrovia, kde môže prenocovať až 6 osôb. Z krytej verandy je vchod do kuchyne a „obývačky“.

Útulňa Sláviček je postavená z červeného smreka. Konštrukciu tvoria hranoly s prierezom 120 x 160 mm opracované na tradičnú zrubovú konštrukciu. Zvnútra sú opracované len na hrubo. Dlážka vo vnútri a v podkroví je z drevených masívnych dosák spojených na pero-drážku. Podkrovie je súčasťou sedlovej strechy pokrytej dreveným šindľom.

Projekt útulne vytvorili Ing. arch. Darina Bartková, Mgr. Vít Šimek a Ing. arch. Martina Kubešová. Zastavaná plocha je 24,88 m². Objekt má obostavaný priestor 95 m³.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina