aktuality

Česká hrušeň nebo ukrajinská jabloň? Odstartoval Evropský strom roku

Stromem roku 2022 se stala Hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Soutěž o nejkrásnější a nejzajímavější strom starého kontinentu právě začala. Od 1. února mohou lidé zvolit Evropský strom roku. V online hlasování na www.evropskystromroku.cz po celý měsíc vybírají z 16 finalistů. České barvy reprezentuje Hrušeň hnilička z Drásova u Příbrami – vítězka posledního národního kola. Rusko, které organizátoři z Nadace Partnerství vloni z důvodu válečné agrese organizátoři vyřadili, letos vystřídala Ukrajina. Ta do mezinárodního klání vyslala jiný ovocný strom: Jabloň z města Krolevets.

Největší celoevropské ankety zaměřené na životní prostředí se každoročně účastní na 300 tisíc lidí. Své favority mohou vybírat od 1. února od 8 hodin ráno do půlnoci 28. února, poslední týden hlasování je tradičně tajný. Hlasování je bezplatné a lidé mohou na www.evropskystromroku.cz zvolit dva stromy.

Že je z čeho vybírat, dokazuje silná celoevropská účast 16 stromů z 16 států. „Ukrajinská jabloň ve válečné zóně, česká hrušeň, která přežila těžbu uranu, francouzský dub setkávání, britský tis v rozvalinách kláštera, holandský dub ohrožený stavbou dálnice, maďarský platan skloněný nad jezerem nebo obří fíkus připomínající sjednocení Itálie – to jsou ukázky finalistů, kteří se díky vítězství v národních anketách probojovali do evropské soutěže,“ komentuje Kateřina Bolečková, koordinátorka ankety z Nadace Partnerství.

Vyhlášení výsledků proběhne 21. března v Evropském parlamentu v Bruselu pod záštitou europoslanců Luďka Nidermayera a Michala Wiezika.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina